Međimurje Press
Izložbe

Izložba članova Hrvatskog društva likovnih umjetnika Međimurja u Muzeju Croata insulanus

Skupna izložba članova Hrvatskog društva likovnih umjetnika Međimurja u Prelogu prilika je da, nakon gotovo pet godina, zavirimo u djelovanje umjetnica i umjetnika koji pripadaju jednom, “geografski” pozicioniranom krugu, no koji su svojim izrazom, poetikama, medijem i strategijama potpuno različite autorske osobnosti.
Na ovoj ih je izložbi okupila želja da se “međimurska scena” povremeno ipak podastre jednoj vrsti pregleda, revizije u najširem smislu riječi, te da se pokaže da strukovna organizacija ove vrste ipak i uvijek ima smisla. Izložba koja nema temu niti je rezultat Javnog poziva koji je žiriran, nikako nije koncepcijski ili kustoski pothvat, već jedna vrsta platforme koja nudi pogled u svu širinu djelovanja ovih autorica i autora: neki svojim radom reagiraju na aktualnosti svijeta, neki zaranjaju u dubine vlastitih intima ili pak prepoznaju u svijetu oko sebe trenutke i motive koje imaju duboku unutarnju potrebu zabilježiti. Izložba čak nema ni pretenziju biti presjek lokalne situacije danas: autorice i autori zastupljeni na ovoj izložbi zasigurno nisu jedini protagonisti “međimurske scene”, no oni su se pozivu odazvali i priložili uglavnom recentne radove po vlastitom izboru. Iz tog razloga, čini se pretenciozno i nepotrebno tražiti zajedničke elemente, načine, pristupe, teme ili pokušavati siliti ideju da autorice i autori, radi pripadnosti određenom krugu, imaju nužnih sličnosti, no ipak, neke nam se srodnosti radi utjecaja življenja u određenom podneblju ipak same nameću.
Jedanaest autorica i autora prezentiraju se s jednim ili više radova u različitim medijima: od skulptura, slika, računalnih grafika, kolaža, mozaika, šivanih platna do instalacija i performansa.
Katalog Izložba HDLUM 2024

Otvorenje izložbe: 12. travnja 2024. u 18 sati

trajanje izložbe: do 10. svibnja 2024.

(Tanja Špoljar)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja