Međimurje Press
Izložbe

KEC MURAI: Izložbom “Tekstilna djeca” Ivana Mrčela istražuje tamnu stranu brze mode

KEC MURAI u četvrtak, 20. lipnja u 19:00 stiže nova izložba renomirane autorice Ivane Mrčele, rodom Čakovčanke. Izložbom ‘Tekstilna djeca’ Mrčela nastavlja svoja promišljanja o socijalnim, ekonomskim i ekološkim aspektima tekstilne industrije, pa nakon izložbe ‘Šavovi’ koju je posvetila ženama radnicama u tekstilnoj industriji, sada hommage odaje djeci koja rade u modnoj industriji.

Poznato je da su tekstilna i modna industrija jedne od najvećih zagađivača na svijetu. Brza moda (fast fashion), koja mahnito povećava proizvodnju odjevnih predmeta, dodatno povećava količine tekstilnog otpada te je pogubna i za ljude koji rade u tvornicama i posebno za okoliš. Iako većinu zaposlenih radnika čine žene, procjenjuje se da u modnoj industriji radi od 20 do 60 posto djece. Ova djeca nemaju vremena za odlazak u školu, rade od zore do sumraka za minimalne plaće. Prema podacima kojima raspolaže UNICEF, u takvim tvornicama radi oko milijun djece u dobi od 10 do 14 godina, no s obzirom na to da se proširila dobna granica djece za rad, vjeruje se da je ta brojka znatno veća.

Razmišljajući o tekstilnom otpadu koji nastaje svaki dan u šivaoni na Tekstilno tehnološkom fakultetu, gdje radi kao docentica na Zavodu za dizajn tekstila i odjeće, Ivana Mrčela odlučuje taj otpad sakupljati i na svoj način posvetiti spomenutoj dječjoj radnoj snazi. Glavni ‘gradivni’ materijal su tekstilni ostaci od šivanja od kojih se ‘grade’ skulpture djece u prirodnoj veličini. Različiti komadi su isprepleteni, preklopljeni i stavljeni jedan preko drugog, tvoreći sve elemente tijela. Ovdje ima različitih materijala, od svjetlijih do tamnijih, jednobojnih do šarenih, debljih do tanjih. Intervencija crtežom dolazi na kraju, sugerirajući stanja likova. Svaka figura stavljena je na postament koji im daje na važnosti, barem u ovom izložbenom prostoru. Ispod postamenata na podu razbacane su dječje igračke. Ostavljene i same jer se nitko s njima ne može igrati.

Ivana Mrčela rođena je 1984. u Čakovcu. Nakon diplome na studiju modnog dizajna na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu, 2007. godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu koju završava u rujnu 2012. godine u klasi profesora Svjetlana Junakovića. Iza nje su 23 samostalne te 88 skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. 2011. godine izabrana je među 27 najboljih studenata u Republici Hrvatskoj, čime je postala dobitnica Nacionalove ‘Top stipendije za top studente’. Za uspješan rad tijekom akademske godine 2009./2010. dobiva Pohvalnicu Akademije likovnih umjetnosti. Dobitnica je nekoliko internacionalnih nagrada na području grafike (2010. treće mjesto za grafičara profesionalca, IV. EX-YU konkursu za grafiku u Beogradu), nagrade “Ismet Mujezinović” za najboljeg umjetnika (2011. ‘Nagrada Ismet Mujezinović’, XIV INTERBIFEP, Tuzla), bila je među finalistima ‘Erste fragmenti’ 2012. godine. Na 7. Zagorskom likovnom salonu 2015. godine, dobitnica je jedne od tri jednokovrijedne nagrade. 2017. godine dobiva nagradu za najboljeg mladog umjetnika do 35 godina na 52. zagrebačkom salonu primijenjenih umjetnosti. 2018. na Sedmom hrvatskom biennalu ilustracije dobiva posebno priznanje. Iste godine Prvom otkupnom nagradom Zavičajnog muzeja Rovinja njezin rad postaje dijelom najveće zbirke suvremene umjetnosti u Istri. 2022. godine dobiva Posebno priznanje žirija na 1. Međunarodnom trijenalu portreta u Kninu. Članica je HDLU-a i ULUPUH-a. Živi u Zagrebu gdje i radi kao docentica na Tekstilno-tehnološkom fakultetu.

Program se provodi u sklopu projekta ‘Murai 2.0’, cjeline MURAI Refleksije, sufinanciranog sredstvima Zaklade ‘Kultura nova’, kojim Platforma za Društveni centar Čakovec, u partnerstvu s Općinom Sveti Juraj na Bregu, uspostavlja cjelogodišnji program i nastavlja izgradnju i razvoj vizije kojom se otvaraju vrata suvremenoj kulturi i umjetnosti u Kreativno-edukativnom centru Murai u Pleškovcu.

ULAZ JE SLOBODAN!

Bojana Španiček Kanoti, dipl. novinarka

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja