Međimurje Press
Izložbe

Sisak izložbom na Korzu obilježava 40 godina rođenja prve „bebe iz epruvete“

Na sisačkom Korzu postavljena je izložba ”Zašto baš mi” koju je pripremila udruga Roda (Roditelji u akciji) u suradnji s Hrvatskim društvom za ginekološku endokrinologiju i humanu reprodukciju Hrvatskog liječničkog zbora povodom obilježavanja 40 godina uspješnog liječenja pomoću izvantjelesne oplodnje u Hrvatskoj i rođenja prvog djeteta iz takvog postupka liječenja.

”Zašto baš mi” izložba je koja prenosi tri glavne poruke – poruku o potrebi pružanja podrške svima koji se suočavaju s neplodnosti, poruku o dobrobiti liječenja neplodnosti te poruku o važnosti brisanja društvene stigme s teme neplodnosti.

„Sisak podržava poruke ove izložbe jer svatko od nas zaslužuje potporu zajednice kako bi ostvario svoj san o roditeljstvu. Želimo se dalje razvijati kao sredina koja će biti solidarna i pružati pomoć onima u potrebi. I zato smo prošle godine, kao jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj, uveli mjeru potpore parovima koji imaju potrebu za medicinski pomognutom oplodnjom“, kazala je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Grad Sisak i u 2024. godini sufinancira troškove medicinski pomognute oplodnje, a pravo na sufinanciranje postupka imaju parovi u braku ili izvanbračnoj zajednici, koji su iscrpili sve mogućnosti sufinanciranja HZZO-a. Sve informacije nalaze se na službenim stranicama Grada Siska na poveznici Medicinski pomognuta oplodnja | Grad Sisak.

Izložba se sastoji od 40 fotografija i priča baš onih koje je dotaknula tema neplodnosti. Jedno od prvih pitanja koja si ljudi s dijagnozom neplodnosti postave je “Zašto baš mi?”, a ova izložba otkriva njihov zašto i upoznaje nas s ljudima koji o tome najviše znaju iz prve ruke.

Andrija Rudić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja