Međimurje Press
IzložbeUdruge

Izložba ratnih fotografija “Svjedoci rata”

Izložbu organizira Udruga veterana 34. inženjerijske bojne (UVIBDR) u suradnji sa Muzejom Međimurja povodom obilježavanja 29.godišnice VRO „Bljesak“ i Dana međimurske županije. 34. inž. bojna je jedina postrojba sa sjevera Hrvatske koja je učestvovala u toj operaciji.

Autori fotografija su fotoreporteri zagrebačkog dnevnika „Vjesnik“ čija su se imena nažalost protekom vremena izgubila. Snimljene su za vrijeme najžešće agresije na Lijepu našu u vremenu od prosinca 1991. do kraja siječnja 1992.god. u  području Zapadne Slavonije (Lipik, Pakrac, Daruvar, Gradiška,…).

Fotografije su bile dio putujuće izložbe koja se provodila po europskim gradovima sa ciljem prikazivanja stvarnog ratnog stanja u Hrvatskoj i prikupljanja sredstava za obranu Lijepe naše.

Srušene kuće koje su prije bili domovi, razorene crkve, kapelice, oboreni avioni, uništene pruge i slični svjedoci strave koje su barbarske horde ostavljale za sobom po slavonskim selima izazivaju u nama drugačiji odnos.

Ove fotografije su dokument vremena o agresiji, stradavanju, razaranju i istini o ratu, ali i trajni podsjetnik na doprinos branitelja u uspostavi i obrani Republike Hrvatske.

Predsjednik UVIBDR

Dragutin Remenar

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja