Međimurje Press
Izložbe

Rukotvorine Udruge žena Zlatne ruke

Stihovima je započelo otvorenje tradicionalne izložbe rukotvorina uz Dan žena, koju su i ove godine organizirale vrijedne članice Udruge žena za očuvanje tradicije i kulturne baštine “Zlatne ruke” iz Čakovca. Izložbom članice podsjećaju na vještine naših majki i baka, a buđenjem uspomena izradu rafiniranih ukrasnih predmeta iz davnina čuvaju od zaborava.

Svatko od nas u svom domu čuva neki vez ili čipku kao toplu uspomenu na dragu ženu koja je u rukotvorinu unijela dio sebe. Nekada su takvi ukrasni primjerci bili na cijeni, a danas im se vrijednost ne mjeri toliko novcem koliko emocijom.

Otvorenju izložbe nazočili su župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, načelnik Općine Lendava Janez Magyar, kao i velik broj članova i gostiju. Stolovi prepuni ručnih radova i rukotvorina privlačili su poglede okupljenih, a brojni heklani stolnjaci, ukrasni predmeti i unikatni radovi prikazali su raznolikost i vrijednost Međimurja. Izložba je ove godine bila međunarodnog karaktera, s obzirom da su svoje ručne radove izložile i članice udruge Krožek iz Lendave.

Izložba je bila prilika da se dodijele priznanja, pa je tako priznanje za petogodišnji rad u Udruzi dobila Slavica Mošmondor, dok su za petnaestogodišnji rad u Udruzi nagrađene Marija Toplek i Verica Jančec na očuvaju bogate tradicije i baštine našeg Međimurja.

Župan Matija Posavec, posjetio je izložbu Zlatnih ruku te je uz čestitke povodom Međunarodnog dana žena, članicama udruge zahvalio na doprinosu koji daju i neumornom radu u koji uključuju i mlade. Gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini također je članicama udruge poželjela još mnogo ideja i volje za nove akcije koje obogaćuju kulturnu ponudu grada.

Udruga žena za očuvanje tradicije i kulturne baštine “Zlatne ruke”, osnovana je prije 16 godina, te je od samog početka na njezinom čelu Ana Vrbanec, koja je u svojem emotivnom govoru rekla kako je došlo vrijeme za promjene te najavila prepuštanje vodstva Udruge slijedeće godine.

Svečanost otvorenja svojim nastupom upotpunile su sopranistica Simona Novak, dirljivom recitacijom Tena Ribić te Patricija Juračić na violini. Izložba se u zgradi Scheier može razgledati danas do 18 sati i sutra u subotu od 9 do 17 sati.

(mž)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja