Međimurje Press
Kultura i obrazovanje Vijesti

Jesenske aktivnosti Društva pedagoga tehničke kulture Međimurske županije!

Nakon početka školske godine započele su i nove jesenske aktivnosti članova Društva pedagoga tehničke kulture Međimurske županije

Sudjelovali su od 25. do 26. rujna na stručnom skupu „Primjeri dobre prakse 2021.“ koji je održan u Rapcu, Plominu i Labinu. Tom su prilikom predstavili pet primjera dobre prakse iz djelokruga svog rada. Posebno je bio zapažen prikaz aktivnosti Društva na Danima tehničke kulture Međimurske županije koji su održani u Prelogu od 2. 4. srpnja.

Na terenskom dijelu sudionici su posjetili i razgledali Termo elektranu Plomin i Narodni muzej Labina u kojem su se posebno upoznali s rudarstvom tog kraja. Šetnjom kroz grad, domaćini su gostima predstavili graditeljsku i spomeničku baštinu Labina.

Tijekom skupa bila je postavljena izložba radova pedagoga tehničke kulture. Među eksponatima bilo je i izložaka iz Međimurja.

Radionica „Elektronika“

U suradnji s Hrvatskim savezom pedagoga tehničke kulture u prostoriji Tehnološko inovacijskog centra Međimurja u Čakovcu, 8. listopada održana je radionica „Elektronika“ za članove Društva.

Predavač i voditelj radionice bio je Petar Dobrić, prof. iz Zagreba. Polaznici su izradili elektronički sklop koji može poslužiti kao učilo za nastavu tehničke kulture u osmom razredu ili za rad učenika u izvannastavnim tehničkim aktivnostima.

Jubilarni 15. međunarodni sajam inovacija gospodarstva i tehničkog stvaralaštva INVENTUM 2021.

  1. međunarodni sajam inovacija gospodarstva i tehničkog stvaralaštva „INVENTUM 2021.“ održan je od 08. do 10. listopada 2021. godine u Iloku, u Sportskoj dvorani Tehnikum. Specifičnost INVENTUMA je što na njemu pod vrlo povoljnim uvjetima mogu sudjelovati i mladi inovatori osnovnoškolskog, srednjoškolskog i studentskog uzrasta. Ove godine izlagali su učenici iz 14 škola. Organizator sajma Udruga inovatora „Tesla“ za mlade inovatore ima organiziran posebni ocjenjivački sud. Njihova dodjela medalja i priznanja je ujedno i preporuka za nastup na drugim sajmovima i izložbama inovacija poput ARKE, INOVE ….

Nakon sudjelovanja na Smotri učeničkih radova koju je krajem lipnja organizirao Hrvatski savez pedagoga tehničke kulture u Zagrebu, dodijeljenim im priznanjima pojedini članovi Kluba mladih tehničara iz OŠ Domašinec stekli su uvjete za nastup na sajmu u Iloku. Uz pomoć Zajednice tehničke kulture Međimurske županije i Društva pedagoga tehničke kulture Međimurske županije tri učenice s mentoricom Renatom Martinec, prof. sudjelovale su na trodnevnom sajmu inovacija. Uz obaveze na štandu, sudjelovale su i na četiri radionice iz robotike.

Domaćin je za sudionike sajma organizirao posjet Iločkim podrumima, te vožnju turističkim vlakom po Iloku i okolici do Ladanjskog imanja Principovac. Nakon obilaska imanja međimurska ekipa je zapalila svijeću na spomen obilježju poginulom hrvatskom branitelju Predragu Jurčecu iz Donje Dubrave.

Za izložene radove članovima KMT OŠ Domašinec, ocjenjivački sud za mlade inovatore je dodijelio tri zlatne i jednu brončanu medalju. Zlatne medalje osvojile su Julia Lisjak i Helena Perhoč s radom Kamion za prijevoz tereta, Mateja Kovač i Tina Horvat s radom pod nazivom teretno vozilo, Marijela Drvoderić s radom Vatrogasno vozilo, a brončanu medalju, Grupa učenika kluba mladih tehničara OŠ Domašinec  s radom 3D print učila, igračke i uporabni predmeti.

Na povratku obišle su Vodotoranj u Vukovaru i razgledale su centar Osijeka.

Željko Medved, v.r.

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja