Međimurje Press
Udruge

Veselo obilježili početak treće godine programa „Osjetimo život“!

Udruga slijepih Međimurske županije, u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Čakovec, podružnica Obiteljski centar, provodi program „Osjetimo život“. Program financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku iznosom od 270.000,00 kuna. Od 1.6.2022 godine započela je s provedbom posljednja od tri provedbene godine.

Opći cilj programa „Osjetimo život“ je potaknuti slijepu djecu i odrasle slijepe osobe na uključivanje u aktivnosti i korištenje socijalnih usluga koje doprinose povećanju njihove socijalne uključenosti i kvalitete života u lokalnoj zajednici.

Specifični ciljevi su:

  • osigurati integraciju za slijepu djecu kroz organiziranje aktivnosti slobodnog vremena,
  • osigurati dostupne i kvalitetne socijalne usluge te aktivnosti za odrasle slijepe osobe.

Za slijepu djecu i odrasle slijepe osobe pružaju se usluge i organiziraju aktivnosti koje pridonose prevenciji njihove institucionalizacije i povećanju kvalitete njihova života.

Za devetero djece, članova Udruge, organiziraju se sportske i edukativne aktivnosti te podrška za njihove roditelje i izvoditelje aktivnosti.

Jedna od tih aktivnosti su i grupne radionice za djecu koje održava volonterka Udruge, Valentina Nedeljko, edukacijska rehabilitatorica. Tako je 30.6.2022. godine održala kreativnu radionicu koja je djecu osobito razveselila. O radionici je napisala:

„Na ovoj kreativnoj radionici djeca su modelirala slano tijesto u koje su otiskivali školjke. Naglasak ovakvih kreativnih radionica, nije samo na estetici konačnog produkta, nego na poticanju razvoja vještina i samostalnosti djece. Modeliranje je vrlo poticajna i motivirajuća aktivnost za djecu kojom se potiče razvoj više razvojnih područja, kao što su: fina i gruba motorika, koordinacija oko-ruka, taktilna percepcija, pažnja  i koncentracija, orijentacija na podlozi… Kako se aktivnosti provode grupno te se potiče interakcija između sudionika, ovakve radionice doprinose socijalizaciji djece, ali i roditelja koji se uključe u sudjelovanje. Djeca imaju priliku upoznati vršnjake sličnih interesa, dok roditelji imaju priliku za razmjenu iskustva što je važan oblik neformalne podrške koja je za njih vrlo bitna.  Pozitivne povratne informacije od djece, kao i od roditelja, govore o potrebi za daljnjim kontinuiranim provođenjem radionica ovakvog tipa.“

Za odrasle slijepe osobe provode se: psihosocijalna podrška, socijalne usluge te radno-okupacijske aktivnosti.

Odrasli su u ovo nešto više od mjesec dana provedbe već sudjelovali na brojnim aktivnostima: radionici podrške u samostalnosti, kreativnoj radionici, nordijskom hodanju, plivanju te čitanju zvučnih knjiga i književnom klubu.

VODITELJICA PROGRAMA

Marina Gašparić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja