Međimurje Press
IzboriPolitičke stranke

Gongova interaktivna karta: Pronađite u kojoj ćete izbornoj jedinici glasati!

Gong je izradio i objavio interaktivnu kartu pomoću koje možete pronaći u koju izbornu jedinicu spadate prema adresi na kojoj ste prijavljeni, odnosno adresi navedenoj na vašoj osobnoj iskaznici. Prema novom modelu izbornih jedinica, više od petine birača u Republici Hrvatskoj premješteno je iz dotadašnje svoje izborne jedinice u neku drugu. Zbog lakšeg snalaženja, OVDJE pronađite gdje ćete glasati 17. travnja. Klikom na točku kraj oznake izborne jedinice, možete pronaći link na listu kandidata za koje možete glasati na biralištima.

Kada je u svibnju prošle godine Andrej Plenković predstavljao novi model izbornih jedinica za izbore za Hrvatski sabor, kazao je da je riječ o “manjoj modifikaciji” i da od 3.646.636 registriranih birača njih 78 posto po novom modelu ostaje u izbornim jedinicama u kojima su glasali i na izborima 2020., dok ih je 22 posto premješteno u drugu izbornu jedinicu. Gong upozorava na ozbiljne nedostatke vladinog modela jer dodatno narušava ionako teritorijalno nelogičan izgled izbornih jedinica frankenštajnski spajajući Pag i Petrinju, Vir i Kutinu, Osijek i Koprivnicu u istu jedinicu te zadržavajući podjelu Zagreba u više izbornih jedinica. U određenim dijelovima, ovaj model je čak i regresija dosadašnjeg modela. Ranije su tri izborne jedinice u potpunosti obuhvaćale cjelovite županije, a sada svaka sadrži fragmente od jedne do tri županije u svom sastavu.

Kako bismo građanima i građankama olakšali snalaženje u novoj podjeli, Gong je izradio interaktivnu kartu na kojoj možete vidjeti izborne jedinice u različitim bojama i označene odgovarajućim brojem. Gongovu kartu i upute kako koristiti kartu pronađite OVDJE.

Svjetlana Knežević

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja