Međimurje Press
Političke stranke

HSS s novinarima na neformalnom druženju!

U nedostatku političkih vijesti međimurskih stranaka, a koje izgleda živnu samo pred izbore ili tu i tamo pošalju neko priopćenje, HSS-ovci su danas u neformalnom druženju s novinarima polako krenuli u mini kampanju ojačani novim članom gradske organizacije, Stjepanom Kovačom.

Čelnik HSS-a Zoran Vidović uvodno je naznačio kako je stranka uvijek bila konstruktivna, koja se u gradu zalagala za ravnomijeran razvoj, kako samog grada tako i svih prigradskih mjesta. Kako je rekao, uvijek je na prvom mjestu bio čovjek, naši građani kao i naš grad u kojem živimo i radimo. Uvijek ćemo se boriti, bez obzira bili na vlasti (u prošlom mandatu obnašali su dužnost zamjenika gradonačelnika) ili u oporbi za transparentan i pošten način rada bez obzira tko bio na vlasti.

Kao razlog druženja Nino Vurušić, Stjepan Kovač i Zoran Vidović kazali su da žele ukazati i upozoriti na neke nepravilnosti za koje smatraju da ne bi smjele događati. Prvenstveno to je pogodovanje što još moramo dokazati. Podržali smo sve što smatramo važnim za kvalitetu života u našem gradu pa smo i podržali proračun za 2023. godinu jer su u isti ušli i neki naši projekti. Naprimjer gradnja pješačko-biciklističke staze u Žiškovcu i preinaka kod sporedne ulice, što dokazuje da se na terenu može sve dogovoriti ako razgovarate. Što se tiče županijskog nivoa, vidite i sami da Skupština većinom donosi odluke jednoglasno, tako da ne vidim da tamo postoji neka oporba. Dodao je kako ozbiljnije kreću sa svojim političkim radom, dvije godine su promatrali situaciju u Međimurju. Imamo dvoje načelnika i koalicijskih partnerstva u općinama i Gradu Prelogu. Kao i svima tako i nama problem predstavlja uključivanje mladih u politiku. Zaključio kako će nastojati okupiti političku grupaciju za predstojeće izbore,  još nisu sigurni u daljnju koaliciju s SDP-om ili će pokušati oformiti jednu drugu koaliciju, ali o tome kada će imati neke konkretne podatke.

Nino Vurušić vijećnik u Gradu Čakovcu, naglasio je, kako se čekalo dvije godine da se nova vlast u gradu probudi, a pogotovo zbog toga  što su su bili jako glasni kao oporba. Rekao je kako je HSS stalo do ravnomjernog razvoja prstena grada. Naveo je kako je tiha patnja cesta Mjesnog odbora u Novom Selu Rok od Čakovca do Novog Sela Rok, isto kao i od Novog Sela Rok do Vratišinca. Jednom riječju pofarbali smo zebre i čekamo da se nešto dalje događa. Grad se zadužio na 15 godina po nepovoljnoj kamati, a vikali su na nas kad smo mi dizali kredit s puno manjoj kamati.

Stjepan Kovač osvrnuo se na sjednicu Gradskog vijeća na kojoj je pročelnica objavila na Odboru za financije i proračun kako nema novaca i kako je  grad 408 tisuća eura u minusu pa su se zato zadužili. Kada smo mi dizali kredit kamata je bila 0,8%, a ova sada 3.5%. Proračun se slabo puni od države i europskih fondova. Sada je najvažnije kuda će se taj novac uložiti. Za mog mandata od 2005.-2021.godine kad završav amoj mandat su svi investitori su svi investitori su pristupne ceste do ulaza u firmu plaćali sami. Objavljena gradnja rotora na istoku grada, za privatnog investitora, za kojeg se nakon prodaje zemljišta mijenjao GUP. Da se on mjenjao prije, bilo bi više zainteresiranih za kupnju jer je veća površina gotovo dvostruka za gradnju. To miriše na pogodovanje. I sad će se na račun grada graditi rotor da bi ljudi lakše ulazili i izlazili. To je po meni stvar investitora i nepotreban trošak za grad. Tako se nikada do sad nije radilo. Drugo, kupuje se zemljište, kažu da ne, ali Lidl mora prodati zemljište i kao tu će se izvršiti kompenzacija. Najbolji primjer je kada je tvrtka Đurkin gradila Galeriju Sjever. Kupio je od grada zemljište i onaj dio koji je trebao dati za cestu nismo kompenzirali, nego je prodal po jeftinijoj cijeni nego je kupil od grada. Vjerujem da grad ovakvim potezom gubi gotovo 750 tisuća eura i to bode oči. Nažalost rotor kod Bat-a je precrtan i ovaj novi spušta se 200 m niže jer kao tamo tvrtke ne vrijede. Mislim da bi to nadležne službe trebale pročešljati.

Ono što je Kovač posebno istakao je ustroj grada već drugi po redu u kojem je stradala Dragica Kemeter koja se usudila protusloviti pa ju je gradonačelnica otpisala kao pročelnicu. Još su neki djelatnici na bolovanju jer se boje za neke radnje koje su im date, to sam čuo u Gradskoj upravi-lako provjerljivo i smatram da su međuljudski odnosi narušeni. Tako grad tuži bivši pročelnik Barić, gospođa Kemeter za mobing. Nikad tako loši međuljudski odnosi nisu bili, a majenjali su se gradonačelnici. A pitanje je i odnosa gradonačelnice i vijećnika s njene liste koji su jučer namjerno otišli i srušili kvorum na zadnjoj točki. Nažalost novih projekata nema, nastavljaju se oni koje smo mi ostavili i planirali – zaključio je Kovač.

Na kraju, članovi HSS-a iskazali su negodovanje oko tonskog (ne)postavljanja jučerašnje sjednice Gradskog vijeća na stranice grada, iako je pročelnik to najavio tijekom dana.

(rd)

 

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja