Međimurje Press
Političke stranke

Predsjedanje Europskom unijom je prilika da se pokaže odgovornost

Hrvatska je kroz povijest pokazala da se ne boji izazova, predsjedanje je prilika da se pokaže odgovornost

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak (HDZ/EPP) na plenarnoj je sjednici, govoreći o hrvatskom predsjedanju Vijećem Europske unije, istaknula da samo snažna Europa može primjereno odgovoriti na izazove modernog svijeta poput Brexita, klimatskih promjena i rasta populizma.

Upravo je to sažeto u moto hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a Snažna Europa u svijetu punom izazova, uz četiri prioriteta koje je danas u Strasbourgu predstavio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković: Europa koja se razvija, Europa koja povezuje, Europa koja štiti i Utjecajna Europa.

“Hrvatska je kroz povijest pokazala da se ne boji izazova. Hrvatsko predsjedanje je prilika da se pokaže odgovornost, prije svega za svoje djelovanje prema građanima. Stoga i želimo Europu koja se razvija, uz jasnu poruku da i manji i veći, i bogati i siromašni moraju imati jednake mogućnosti. Sigurna sam da će upravo Hrvatska biti snažan zagovornik u pravednoj raspodjeli proračunskih sredstava u donošenju Višegodišnjeg financijskog okvira, ali i vratiti povjerenje građana u stari kontinent, Europu koja mora biti korektiv i snaga za nove izazove”, rekla je zastupnica Glavak.

Tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a posebna će se pozornost posvetiti temi demografije. Na inicijativu Hrvatske demografija je uvrštena u Strateški program EU-a, a Dubravka Šuica potpredsjednica je Europske komisije kojoj je povjerena upravo ta zadaća te Konferencija o budućnosti Europe.

Hrvatska želi otvoriti važno pitanje proširenja EU-a, stoga će se u Zagrebu u svibnju održati sastanak na vrhu čelnika država članica EU-a te država zapadnog Balkana, koji će biti referentan za naše susjede i njihov europski put kroz cijelo sljedeće desetljeće.

“Za sve one koji izražavaju sumnju u moju domovinu, a uopće je ne poznaju, ne poznaju prilike u njoj, ne znaju koliko je Hrvatska gospodarski uspješna – snažna poruka: ako se pitate jesmo li spremni za ove izazove, kažem vam da će Hrvatska pokazati da jesmo”, poručila je zastupnica Glavak.

(mp)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja