Međimurje Press
Sport+

Prva svjetska medalja za parakarate nakon 10 godina

Nakon deset godina hrvatski parakarate je stigao do nove medalje na Svjetskom prvenstvu, nakon što je Daniela Topić osvojila broncu u katama u kategoriji K-22 za osobe s intelektualnim poteškoćama na SP-u u Budimpešti.

Topić je u borbi za broncu bila bolja (39.1 poen) od Španjolke Andree Marie Matati Perez (37.1).

“Jako sam sretna i zadovoljna. Bilo mi je super u Budimpešti,” kazala je Topić koja je osvojila i tri medalje na Europskim prvenstvima. Prije dvije godine u Poreču je bila treća, prošle godine je osvojila zlato u turskom Gaziantepu, a potom je u ožujku ove godine obranila europsku titulu u španjolskoj Guadalajari.

“Radujem se svakoj medalji, ne radim nikakvu razliku između njih,” kazala je 21-godišnja Daniela.

Korak do borbe za medalju ostao je Josip Šteko (K10) kojem je nedostajalo 0.01 poena, Toma Goatti Matijević (K21) je, unatoč dobrom nastupu, u skupini završio svoj nastup, dok je najmlađem sudioniku natjecanja 17-godišnjem Stipi Bariću, nedostajalo manje od boda do ulaska u polufinale. Podsjetimo, Barić je na Europskom prvenstvu koje je u ožujku održano u  španjolskom gradu Guadalajari, bio treći u katama u kategoriji (K-22).

“Nakon deset godina, hrvatska para karate reprezentacija može napokon slaviti osvajanje medalje na Svjetskom prvenstvu. Posljednje medalje i to brončane su donijeli Ivana Bilić i pokojni Ivica Vuković, čime su ostavili neizbrisiv trag u povijesti hrvatskog para karatea. Sada im se pridružila i Daniela Topić, dvostruka osvajačica zlatnih medalja na Europskim prvenstvima,” kazao je predsjednik Hrvatskog karate saveza osoba s invaliditetom i v.d izbornik Danijel Kufner.

Pohvalio je i ostale hrvatske sudionike.

“Stipe Barić, osvajač brončane medalje na Europskom prvenstvu, je bio debitant na Svjetskom prvenstvu, a njegova izvanredna izvedba donijela je radost hrvatskim ljubiteljima para karatea. Pohvale idu i Josipu Šteki i Tomi Goatti Matijeviću koji su također pružili izvanredan nastup, unatoč snažnoj konkurenciji na Svjetskom prvenstvu. Svi natjecatelji su se trudili najbolje što su mogli, a njihova predanost sportu je nevjerojatna,” kazao je.

“Velike zasluge za ovaj uspjeh idu i cijeloj parakarate delegaciji, a posebno Damiru Bariću, Stefanu Cvetanovskom, Mariji Goatti i Mihaeli Topić, koji su pružili podršku našim natjecateljima tijekom cijelog natjecanja. Hrvatska para karate reprezentacija može biti izuzetno ponosna na svoj uspjeh na ovom Svjetskom prvenstvu,” poručio je Kufner.

Denis Lugarić 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja