Međimurje Press
Ekologija

Vrhunski stručnjak dr. Oliver Krone u Čakovcu

U tjednu kad se obilježava Dan sv. Huberta (3. studenog), zaštitnika lovaca i šumara u Čakovcu je gostovao vrhunski stručnjak za toksikologiju i parazitologiju divljih životinja, veterinar i lovac dr. Oliver Krone iz Njemačke. Međimurskoj zainteresiranoj javnosti predstavio je rezultate svog dvadesetgodišnjeg znanstvenog rada u domeni istraživanja negativnog utjecaja olovne sačme na prirodu, divlje životinje i osobito na ptičji svijet. Publici je predstavio izravne dokaze o utjecaju olovnog streljiva na gubitak bioraznolikosti, ali i negativan utjecaj na zdravlje čovjeka.

Uvod u predavanje dali su Bolesław Jan Słocinski, mag. geogr. iz Udruge BIOM i ravnatelj Međimurske prirode, Siniša Golub koji je ujedno i prevodio prezentaciju koju je dr. Oliver Krone održao na engleskom jeziku.

Program pod nazivom “Olovna sačma neprijatelj prirode” je održan u četvrtak 2. studenog u dvorani Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje i bio je dio ciklusa predavanja „Hunter2Hunter‟. Na predavanju su nazočili između ostalog i predstavnici Lovačkog saveza Međimurja, predsjednik Ljubomir Grgec i tajnik Mladen Lacković te drugi članovi i predstavnici međimurskih lovačkih društava.

Tijekom prezentacije Oliver Krone dotakao se i Uredbe REACH. Stupila je na snagu 15. veljače 2023. godine i njome je propisano da se na području cijele Europske unije zabranjuje upotreba i nošenje olovne sačme unutar močvarnih područja, odnosno 100 metara od tih područja. Nepridržavanje zabrane predstavlja krivolov.

Program je organiziran u suradnji Udruge BIOM i Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode s namjerom podizanja svijesti lovaca o posljedicama trovanja olovom s olovne municije. Na kraju predavanja razvio se konstruktivan dijalog s zaključkom kako treba nastaviti s ovakvim i sličnim edukacijama za članove lovačkih društava. Također, lovci su iskazali interes za provedbu istraživanja stanja utjecaja olovne sačme na području Međimurske županije.

Roberta Radović

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja