Međimurje Press
Poljoprivreda

Bogat program 3. hrvatskih dana biodinamike u organizaciji Centra dr. Rudolfa Steinera

Niz događanja održano je u proteklih dvadesetak dana u okviru 3. hrvatskih dana biodinamike u svrhu promocije i unapređenja biodinamičke poljoprivredne prakse u Hrvatskoj, ali i svijetu te širenja svijesti o važnosti ove održive prakse.

Seminar “Vitalnost hrane od polja do stola” održan je 13. i 14. listopada 2023. godine. Seminar je bio prilika za stjecanje spoznaje o povezanosti aspekta vitalnosti hrane i biodinamičke poljoprivredne prakse o čemu je govorio prof. dr. sc. Jens-Ottom Andersenom iz Danske, agronom i pionir za ispitivanje vitalnosti hrane, doktorirao na području biokristalizacije, integrirane metode za određivanje kvalitete hrane.

Pokazna radionica i edukacija izrade biodinamičkih pripravaka održana je u subotu, 21. listopada 2023. godine u Holiday Home Lina, Pleškovec za polaznike iz cijele Hrvatske. Uz ravnateljicu Centra, dr. sc. Dijanu Posavec, radionicu je vodila i Majda Hriberšek, dugogodšnja članica Udruge za biodinamičku poljoprivredu Ajda Posavje iz Slovenije. Radionica se fokusirala na izradu biodinamičkog pripravka 500 te izradu biodinamičke paste za stabla. Kroz ovu edukacijsku radionicu, sudionici su imali priliku steći vrijedno znanje o biodinamičkim pripravcima, uz mnogobrojne korisne savjete i smjernice.

U okviru Međunarodne konferencije odabranih predstavnika Sekcije za biodinamičku poljoprivredu pri Goetheanumu (Švicarska) održane u razdoblju od 23. do 31. listopada 2023. godine u Centru dr. Rudolfa Steinera održani su i sastanci nadzornog i izvršnog odbora Svjetske biodinamičke federacije Demeter International (BFDI) okupljajući prvi puta u Hrvatskoj najeminentnije stručnjake iz područja biodinamičke poljoprivrede.

Biodinamička Federacija Demeter International (BFDI) kao krovna organizacija podupire svoje organizacije članice, te predstavlja više tisuća poljoprivrednika u 70-tak zemalja na svim kontinentima, okupljenih u biodinamičke organizacije.

Uz raznolik program konferencije, sudionici su posjetili rodnu kuću dr. Rudolfa Steinera i spomen park dr. Rudolfa Steinera kod Željezničke postaje Donji Kraljevec. Tijekom konferencije, održana je i Večer kulture za međunarodne goste, na kojoj su uživali u izvedbama lokalnih kulturnih udruga – Udruge „Pjesma“ iz Donjeg Kraljevca i najmlađih članova Kulturno-umjetničkog društva Donji Kraljevec te talentiranih glazbenika Krunoslava i Martina Lajtmana.

Posebno istaknuti gost bio je Marko Pogačnik, poznati slovenski umjetnik i dobitnik UNESCO-ve nagrade “Umjetnik za mir”, koji je održao predavanje u okviru konferencije. Također, snimio je intervju za Centar koji će biti objavljen na službenim web stranicama.

Među uglednim sudionicima konferencije istaknuli su se Helmy Abouleish (Egipat), predsjednik Biodinamičke Federacije Demeter International te izvršni direktor Inicijative SEKEM u Egiptu, organizacije koju je 1977. godine osnovao njegov otac Ibrahim Abouleish (dobitnik Right Livelihood Award 2003. godine). SEKEM je jedinstveni projekt u svijetu promovira održivi razvoj u ekologiji, ekonomiji, društvu i kulturi, te proizvodi biodinamičku hranu, tekstil i biljne lijekove. Ova organizacija također postavlja standarde u obrazovanju i smatra se egipatskim pionirima organske agrikulture. Također, među istaknutim sudionicima su Jean-Michel Florin iz Francuske, suvoditelj Biodinamičke sekcije pri Goetheanumu u Dornachu, Švicarska i koordinator Le mouvement d’agriculture bio-dynamique (MABD), te Ueli Hurter iz Njemačke, suvoditelj Biodinamičke sekcije pri Goetheanumu, i Christoph Simpfendörfer iz Njemačke, tajnik svjetske Biodinamičke Federacije Demeter International.

Ova međunarodna konferencija okupila je više od 40-tak priznatih stručnjaka iz različitih zemalja svijeta, uključujući Meksiko, Čile, Argentinu, Njemačku, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francusku, i druge europske zemlje. Njihova prisutnost na konferenciji značajno je doprinijela proširenju međunarodne suradnje i djelovanja Centra dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu.

Izvor: Centar dr. Rudolfa Steinera

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja