Međimurje Press
Gospodarstvo

Elvis Novak novi predsjednik GSV-a u Međimurskoj županiji!

Na sjednici se govorilo o problematici vezanoj uz izdavanje radnih dozvola stranim radnicima, kretanju na tržištu rada i sigurnosnoj situaciji, a izabrano je i novo rukovodstvo GSV-a

U utorak, 21. ožujka, održana je 114. sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji na kojoj je, između ostalog, donesen i program rada za naredno razdoblje. Izabran je predsjednik GSV-a (iz redova sindikalnih udruga) Elvis Novak, dok su dopredsjednicima imenovani Josip Grivec iz Međimurske županije te Ivan Senčar iz redova Hrvatske udruge poslodavaca.

Iz Policijske uprave međimurske o stanju sigurnosti govorio je Nenad Plevnjak, a o novim izazovima – izdavanju radnih dozvola za strane radnike – Krunoslav Gosarić: „Ulažemo velike napore i radimo prekovremeno kako bismo odgovorili novom izazovu te smo jedna od ažurnijih policijskih uprava kada je riječ o izdavanju radnih dozvola. Od početka ove godine do 16. ožujka izdali smo 1.144 radne dozvole,  a – za usporedbu – tijekom cijele 2019. godine izdali smo ih 1.343, što dovoljno ilustrira o koliko je dinamičnom području našega djelovanja riječ. U ovom trenutku kod naših poslodavaca radi oko 3.289 stranih radnika, no nisu svi u Međimurju, već rade i na drugim lokacijama u Hrvatskoj, osobito kada je riječ o građevinskoj branši“, rekao je Krunoslav Gosarić dodavši da veliki problem predstavlja snažna fluktuacija radne snage pa se policiji događa da veliki  broj izdanih radnih dozvola mora poništavati jer se strani radnik nije pojavio na poslu ili otišao za drugom prilikom tko zna kamo.

Ivan Senčar taj problem smatra alarmantnim te očekuje veći medijski publicitet kako bi poruke snažnije odjeknule prema mjerodavnima.

Na sjednici GSV-a zaključeno je da bi trebalo djelovati i na roditelje da potiču djecu na odabir obrtničkih zvanja, koja – podsjetimo – Međimurska županija podržava stipendijama, kako bismo stvarali kvalitetnu bazu domaće radne snage.

O kretanjima na tržištu rada izvijestio je Nikola Hren, predstojnik čakovečkog područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, koji je iznio da je do kraja veljače u našem kraju zabilježen manji pad zaposlenosti. Evidentirane su 2.092 nezaposlene osobe, od čega 1.497 na području grada Čakovca, 372 na području grada Preloga te 223 na području grada Murskog Središća

Foto: (mp)

(mž)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja