Međimurje Press
Turizam

Turizam i ruralni razvoj. Međimurje je jedan od lidera održivog ruralnog razvoja u Hrvatskoj

Turistička zajednica Međimurske županije organizirala je danas  tiskovnu konferenciju na imanju OPG Zadravec – Sirana Opor u Oporovcu. 

Naime, svjetski dan turizma obilježava se 27. rujna na dan kada je usvojen Statut UNWTO-a (Svjetske turističke organizacije UN-a) 1970. godine, što predstavlja svojevrsnu prekretnicu u povijesti turizma u svijetu. Ovogodišnje geslo pod kojim se taj dan obilježava je: Turizam i ruralni razvoj.

Međimurje je jedan od lidera održivog ruralnog razvoja u Hrvatskoj te može biti primjer dobre prakse.

Uz domaće delicije proizvođača zdrave hrane i delicija na imanju OPG Zadravec, boravila je i ekipa Hrvatskog radija, s poznatom emisijom Globotomija. Tom prilikom u sklopu konferencije održano je i izvlačenje nagrada u sklopu akcije “Međimurje daje više” koja traje i nadalje. (video na našoj FB stranici).

Jasminka Zadravec, vlasnica OPG Opor iz Oporovca kao domaćin konferencije pozdrvljajući okupljene goste, naznačila je da tradicija njihovog OPG-a potječe od njenih baka i djedova. Pogotovo proizvodnja sireva.. Iako smo slijednici, nama je to jedan novi svijet i svladavanje vještina koje su nam bile nepoznanice. Naime, imamo kućnu prodaju i to je naša inovativnost. Dodanu vrijednost vidimo na području turističke ponude zdrave prerađene hrane.

Ipred OPG Hunjadi govorila je vlasnica iz Svete Marije Natalija Peter Hunjadi, naglasivši  važnost njihove ekološke i biodinamičke proizvodnje jabuka i njihovih prerađevinama od sokova do jabučnog octa. Kako je istkala, bavimo se uzgojem tradicijskih namirnica, pira, heljde i prosa, dakle nutrititivnim kvalitetama prehrane što koristi zdravlju ljudi, ali i zaštiti okoliša. U sprezi s turizmom, nastojimo pokazati zainteresiranima način kako svladavamo proizvodnju, od polja do stola. Od krušne peći do mlina na kamen, zaokružili smo našu poljoprivrednu ponudu.

Branimir Jakopić vinar involviran u ruralni turizam s vrhunskim restoranom, naglasio je da njihova tradicija potiče iz daleke 1908. godine. Drže priču iz Međimurja, imajući u ponudi isključivo izvorno međimursko vino. Nositelji su brojnih priznanja i nagrada. Kako je Jakopić naglasio, velika snaga Međimuraca je njihov trud i snaga rada. Prepoznati smo kao turistička destinacija i to nije slučajno.

Igor Nekić direktor Terma Sveti Martin, istaknuo je važnost spoja turizma i suradnje s lokalnim OPG-ovima. Čak 70% hrane i pića poslužujemo od domaćih proizvođača udaljenih do kojih par kilometara. Naš projekt „Radi i dodatno zaradi” u kojem sudjeluju naši zaposlenici koji imaju obitelji s poljoprivrednom proizvodnjom, Terme Sveti Martin otkupljuju te proizvode i na račun te inovacije, jučer smo osvojili drugu nagradu na nacionalnom natjecanju kao pozitivan primjer.

Sandra Herman zamjenica župana rekla je da je učila od najboljih u međimurskom turizmu. Nije slučajno da ruralni razvoj ima osobni značaj za turizam u Međimurju. Od građevinarstva, kulturnog i vjerskog turizma te ulaganja u javni i privatni sektor. Svjetski turizam u doba epidemije dobio je novi značaj, a odnosi se na male regije. Mi smo to najbolje pokazali i to je budućnost turizma.

Matija Posavec župan Međimurske županije apostrofirao je da je Međimurje primjer dobre prakse i održivosti. U jednom malom Međimurju (zemljopisnom), a po svemu drugom veliko, čak 60 % proizvodnje jabuka proizvodi za hrvatsko tržište, 80% krumpira, 30% uzgojno valjanih koza uzgaja ovdje i da je 40% kozjeg mlijeka vezano za proizvodnju u Međimurju, a  isključivo zahvaljujući svojim vrijednim ljudima. Turizam u Međimurju vezan je za spoj ponude i proizvodnje. Na tome radimo dugi niz godina. Hrvatska turistička zajednica kao i svjetske organizacije daju nam nagrade za sve što radimo i to je posebno na cijeni. Imamo na malom prostoru čak 15 dekantera u vinskoj proizvodnji i kvaliteti.

Na kraju, čestitao je svojoj zamjenici na mjestu državne tajnice i napomenuo kako to nije slučajno s obzirom na kvalitetu koju je pokazala u svojoj involviranosti vezanoj za županijski rad na području turizma i kulture.

(rd)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja