Međimurje Press
HrvatskaZanimljivosti

Svečano polaganje kamena temeljca za izgradnju Kuće halubajskega zvončara!

Halubajski zvončari su čuvari tradicije, običaja i identiteta Halubja i Kastavštine, a „Godišnji pokladni ophod zvončara s područja Kastva“ jedinstveni je kulturni događaj upisan na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Upravo zbog ogromne kulturne i turističke važnosti zvončara, Općina Viškovo krenula je u izgradnju Kuće halubajskega zvončara. Tim povodom organizira se događaj na kojem će biti predstavljeni projekt, lokacija i početak gradnje objekta.

Svečano polaganje kamena temeljca za izgradnju Kuće halubajskega zvončara  održat će se u subotu, 9. listopada 2021. godine, s početkom u 11 sati u sportsko-rekreacijskoj zoni Halubjan

(sjeverno od postojećeg nogometnog igrališta, Brnasi 1, 51216 Viškovo)

S obzirom na to da su Halubajski zvončari jedan od simbola Viškova, očekivano je da će izgradnja Kuće halubajskega zvončara dati novi zamah društvenom, turističkom i gospodarskom razvoju Općine, ali i cjelokupne Primorsko-goranske županije. Na događaju koji će obilježiti budućnost Viškova, po broju stanovnika najveće hrvatske općine, koja uz ovakvu investiciju ima priliku postati poznata turistička destinacija na nacionalnoj i svjetskoj razini, okupljenima će se obratiti:

  • Sanja Udović, načelnica Općine Viškovo
  • Marko Filipović, gradonačelnik Grada Rijeke
  • Vojko Braut, zamjenik župana Primorsko-goranske županije
  • Damir Host, predsjednik Halubajskih zvončara

Posebnost Kuće očituje se u jedinstvenoj prilici u kojoj će se na jednom mjestu prikazati ne samo tradicija zvončara nego čak četiri nematerijalne kulturne baštine  prepoznate na svjetskom nivou, a to su 1) Godišnji pokladni ophod zvončari s područja Kastavštine, 2) Dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja, 3) Umijeće suhozidne gradnje i 4) Mediteranska prehrana na hrvatskom Jadranu, njegovoj obali, otocima i dijelu zaleđa.

Ružica Herceg

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja