Međimurje Press
IzboriKomentariPrenosimo

Kalkulacije o novom županu!

Službenu su kandidaturu dosad podnijeli samo Sandra Herman i Darko Zver

Međimurje je ostalo bez župana nakon uhićenja Matije Posavca zbog navodnog primanja mita, što je on i priznao. Podnio je ostavku i od tada nije viđen u javnosti niti se oglasio u medijima.

Međimurski političari su u problemu, jer otkad je Posavec osvojio prvi mandat za HNS, a kasnije i samostalno s vlastitom listom, postotci su mu stalno rasli. Zadnji je mandat osvojio u prvom krugu, s najboljim rezultatom u Hrvatskoj, osvojenih gotovo 70 posto glasova.

Novi će župan biti, dakle, sasvim je izvjesno, onaj kandidat koji dobije i službenu podršku svog prethodnika. Tko će to biti, tek se kalkulira.

Službeno je kandidaturu dosad podnijela samo dožupanica Sandra Herman (Reformisti), prva žena koja se ikad kandidirala za poziciju župana u Međimurju.

Njezin je problem, kažu upućeni, što je u razgovoru za medije pred neki dan, bivši varaždinski župan i osnivač stranke Reformista, Radimir Čačić, već najavio da će ona biti međimurska županica. Čačića u Međimurju ne vole, pa joj je to, kažu insajderi, medvjeđa usluga.

– Ratko želi biti gospodar Međimurja, a oni si nikad ne bi dozvolili da im Varaždinac vedri u županiji. Tu je oduvijek taj, regionalni animozitet, i neće se promijeniti.

Što se tiče SDP-a, iz stranke se nadaju da bi mogli dobiti podršku Posavca, kandidiraju li svoju saborsku zastupnicu Bošku Ban Vlahek. Iako, svi s kojima smo razgovarali smatraju da bi Vlahek bila loš izbor za Posavca.

– Boška je od Matije puno dobila, a puno mu je naštetila. Osoba je od povjerenja bivšeg čakovečkog gradonačelnika Stjepana Kovača, koji je pred medijima lagao o prijetnjama koje „dobiva“ njegova obitelj. Istovremeno, Kovač i Posavec nisu u dobrim odnosima. Realno, Boška nije ništa pridonijela stranci, a mandat je dobila zahvaljujući dobrim odnosima s Peđom Grbinom – kažu nam izvori iz SDP-a.

Kao najizgledniji kandidat koji bi mogao ući u izbore s podrškom Matije Posavca spominje se Mladen Novak, bivši predsjednik međimurskog SDP-a, koji je ljetos, nakon lokalnih izbora, izbačen iz stranke. Novak je izbačen na sjednici prije one na kojoj su izbačeni i saborski zastupnici socijaldemokrata. Jednom se već kandidirao za župana, 2017. godine, ali, kaže, Matija je bio nepobjediv. Završio je na drugom mjestu, ispred ministra gospodarstva Darka Horvata.

Ako se kandidira, kaže, bit će to kao nezavisan kandidat.

– Inicijativa za moju kandidaturu postoji, ali ozbiljan sam čovjek i ako idem u utrku, želim pobijediti. A to ne mogu bez predane ekipe ljudi iza sebe – rekao je za Jutarnji Mladen Novak.

On i Posavec godinama su dobro surađivali, a odnose su u zadnje vrijeme zahladili zbog neslaganja oko vođenja čakovečke bolnice. Kad je Matija Posavec nedavno uhićen, Mladen Novak stao je na njegovu stranu.

Jedini koji ne može računati na bivšeg župana iza sebe je HDZ.

U percepciji Međimuraca oni su glavni krivci za sve što se dogodilo Posavcu pa su im bilo kakve izborne šanse manje no ikad.

Jedno je pitanje na koje svi čekaju odgovor. Hoće li se Matija Posavec sam kandidirati? Da bi pobijedio, s boljim rezultatom no ikad, nema dileme. No, važno mu je prvo dobro se pravno savjetovati. Ostavku je dao jer, da je ostao župan, morao bi u pritvor zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke.

Piše: Višnja Gotal

Izvor: https://www.jutarnji.hr/

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja