Međimurje Press
IzboriPolitičke stranke

Već u prvoj godini oslobodit ćemo 5 milijardi eura za veće plaće i gospodarski rast

Koalicija Fokus – Republika predstavila predizborni program

Koalicija stranaka Fokus i Republika predstavila je danas zajednički predizborni program koji je usmjeren na rješavanje kroničnih problema s kojima se suočavaju hrvatski građani, s jasnim i mjerljivim rješenjima te vidljivim rezultatima. Naslijeđena simulacija rasta na temelju zaduživanja i  visoke državne potrošnje bez konkretnih rezultata za građane pozivaju na hitnu akciju, istaknuli su predsjednik stranke Fokus Davor Nađi te predsjednik stranke Republika Damir Vanđelić, naglasivši kako se koalicija zalaže za efikasniji javni sektor, smanjenje državne potrošnje i realokaciju ušteđenih sredstava u korist građana – od smanjenja poreza i parafiskalnih nameta do povećanja mirovina i unapređenja zdravstva.

Naš cilj je izgraditi snažniju, pravedniju i napredniju Hrvatsku kroz konkretna, realna rješenja“, poručili su Nađi i Vanđelić. Koalicija je posvećena preobrazbi ekonomije kroz smanjenje nepotrebne državne potrošnje i reinvestiranje ušteđenih sredstava u ključne sektore. Ovim pristupom planiraju osloboditi do 5 milijardi eura za porezna rasterećenja, povećanje mirovina, unapređenje zdravstvenog sustava, infrastrukturne projekte, i stimulaciju gospodarskog rasta. Poseban naglasak stavljen je na digitalizaciju javnih usluga, smanjenje administrativnih barijera za poduzetnike, te povećanje transparentnosti u borbi protiv korupcije.

„Sve stranke daju obećanja stoga pozivam građane da gledaju rezultate. Naši gradonačelnici i načelnici kontinuirano provode najveća porezna rasterećenja, uvode najvišu transparentnost, privlače najviše privatnih investicija i osiguravaju najvišu kvalitetu života građana. Posljedica toga je da gradovi i općine kojima upravljamo imaju rast broja stanovnika jer se tamo bolje živi. To je garancija da ćemo kroz politike manjih poreza i regulacija, priuštivog stanovanja, jačanja neovisnosti institucija, reformiranja zdravstvenog i mirovinskog sustava te podizanja efikasnosti javnog sektora cijelu Hrvatsku promijeniti na bolje, učiniti boljim i pravednijim mjestom za život i poslovanje. A to će onda potaknuti povratak ljudi koji su iselili i zaustaviti daljnja iseljavanja“, rekao je Davor Nađi.

Koalicijski kandidat za premijera i predsjednik stranke Republika Damir Vanđelić istaknuo je da bi ukupan rezultat provedbe rješenja za ove probleme bio bolji život naših građana te više novca u njihovim džepovima uz manje troškove života.

Odlučni smo u namjeri da moderniziramo obrazovni sustav, uspostavimo pravedniji sustav socijalne skrbi i jačamo mentalno zdravlje građana kroz proširenje usluga. Provedba našeg programa rezultirala bi većim investicijama, lakšim poslovanjem za poduzetnike, efikasnim javnim sektorom, kvalitetnom pravnom državom te većom sigurnosti naših građana. Imamo jaku populacijsku politiku koja potiče ostanak u Hrvatskoj i osnivanje obitelji uz priuštivo stanovanje te mjere za balans između poslovnog i privatnog života“, kazao je Damir Vanđelić.

Ključne točke programa uključuju konkretne mjere za rješavanje krize stanovanja – ukidanje PDV-a na kupnju prve nekretnine, smanjenje PDV-a i trošarina na režije, energente i javni prijevoz na minimum te izgradnju povoljnih stanova i studentskih domova širom zemlje. Planirane mjere smanjile bi prihode za 1,5 milijardi eura, pa bi se lokalnoj samoupravi omogućio zamjenski izvor prihoda iz dijela prihoda države.

U zdravstvu se koalicija Fokusa i Republike zalaže za smanjenje lista čekanja kroz uvođenje opcije liječenja u privatnom sektoru o trošku HZZO-a, ravnomjerni razvoj hitne helikopterske i gliserske službe te depolitizaciju rukovoditelja zdravstvenih ustanova. Uštedama na organizaciji i nabavi lijekova bi se kompenziralo financiranje Fonda za djecu oboljelu od rijetkih bolesti, a prodajom starih bolnica koje su na neadekvatnim lokacijama došlo bi se do novca za izgradnju novih modernih bolnica na prometno primjerenijim lokacijama. Program također obuhvaća mjere za poboljšanje kvalitete života mladih obitelji i umirovljenika, uključujući uvođenje 13. mirovine, subvencioniranje režija i javnog prijevoza za umirovljenike do subvencioniranja čuvaonica za djecu u velikim kompanijama, osiguravanja mjesta za svu djecu u vrtićima i produživanja radnog vremena vrtića do 22 sata te uvođenje plaćenog dopusta od 30 dana godišnje za roditelje i osiguravanja subvencija roditeljima za troškova za cjeloživotno obrazovanje do 50 posto…

Veliki naglasak koalicija stavlja i na rješavanje problema loše poslovne klime za poduzetnike kroz smanjenje parafiskalnih nameta i smanjenje broja dana bolovanja o trošku poslodavca, smanjenje poreznog opterećenja plaća, ukidanje poreza na reinvestiranu dobit, ukidanje zabrane rada nedjeljom i povećanje zakonskog minimuma za rad praznicima i nedjeljom na 100 posto veću plaću za sve djelatnosti, povećanje granice za ulazak u sustav PDV-a na 70 tisuća eura te osiguravanje stabilnog zakonodavnog okvira.

Jedan od stupova programa je odlučna borba protiv korupcije i unapređenje efikasnosti pravosudnog sustava gdje bi se kroz transparentnost, digitalizaciju i depolitizaciju omogućio brži ekonomski razvoj i vraćanje povjerenja građana u institucije. Kako bi se riješio problem neefikasnog i skupog javnog sektora uvelo bi se mjerenje rada, smanjivanje administracije i digitalizacija, zahvaljujući čemu bi se uštedilo 5 milijardi eura. Program uz to adresira strateški manjak vlastite proizvodnje hrane nizom rješenja za osiguranje osnovnog prehrambenog suvereniteta, kao i probleme obrazovnom sustavu koji gubi svrhu i ugled, bavi se nezaštićenim potrošačima i mentalnim zdravljem građana, vanjskom politikom, upravljanjem kulturnim dobrima te financiranjem u kulturi. Koalicija prepoznaje i važnost zaštite okoliša i promiče održive prakse upravljanja otpadom, obnovljive izvore energije, i izgradnju infrastrukture koja će doprinijeti smanjenju emisija stakleničkih plinova. Poseban fokus stavljen je na izgradnju hidroelektrana, fotonaponskih sustava, i modernih energana na otpad.

Predstavljeni program nije samo niz obećanja, to je plan djelovanja koji se temelji na realnim i izvedivim rješenjima, zaključili su koalicijski partneri te pozvali građane da podrže ovaj program koji ima potencijal transformirati našu zemlju u prosperitetnije, pravednije i održivije društvo.

IZBORNI PROGRAM_Republika i Fokus

Valentina Pavlović Vinogradac

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja