Međimurje Press
IzboriPolitičke stranke

PEĐA GRBIN u Čakovcu odgovorio na pitanja o ukidanju pojedinih županija i izbornim jedinicama

ODGOVARAJUĆI NA PITANJA NOVINARA MEĐIMURSKIH NOVINA I MEĐIMURJE PRESS-A, PEĐA GRBIN DANAS JE U ČAKOVCU REKAO KAKO SDP-OVA KOALICIJA NAMJERAVA UKINUTI ŽUPANIJE S MANJE OD 50.000 STANOVNIKA TE NAPRAVITI PREUSTROJ IZBORNIH JEDINICA NA NJIH ŠEST

SPAJANJE ŽUPANIJA KOJE NISU SAMOODRŽIVE

Što se nas tiče broj županija u Hrvatskoj nije adekvatan. Neću govoriti o Međimurskoj županiji, govorit ću o svojoj Istarskoj. Po svim pokazateljima najbogatija je u državi. I kao takva nije bila u stanju sama graditi svoju bolnicu. Sadašnji sustav regionalne samouprave ne funkcionira. Zato je potrebno broj županija smanjiti. Ali, tu sad dolazi do ključne razlike od HDZ-a. Diktatom ili političkom odlukom kakvu ćemo voditi mi. Kada dođe do smanjenja županija, postavit ćemo jasne kriterije. Kriterije samoodrživosti, kriterija koji se tiču povijesnih razloga, a to je identitet jednog kraja i u to ćemo uključiti stručnjake. I ako to mogu raditi Danska ili Nizozemska bez direktnog miješanja politike i bez obzira dal’ će se Peđi, Ratku, svidjeti dal? neki kraj ima svoju županiju ili ne, donijet ćemo odluku koje će se županije spojiti, a koje će funkcionirati u obliku kakve su sada.

Ako Međimurska županija odgovara tim kriterijima, ako ispunjava sve ove uvjete koje bi županija trebala, a primjerice jedan od njih je da nakon provedene fiskalizacije decentralizacije može sama izgraditi bolnicu i održavati ceste na svom području, a ne biti samo protočni bojler za državne financije kao što se događa prečesto. Takvi će ostati.

U Hrvatskoj, gdje se broj stanovnika unatrag nekoliko desetljeća smanjio, a imamo županije koje nemaju 50 tisuća stanovnika i tamo će se spajanje morati sprovesti.

PREUSTROJ IZBORNIH JEDINICA

Sadašnji sustav izbornih jedinica u državi je potpuni politički  voluntarizam. Ovo što je napravljeno je suludo. Sustav mora biti apsolutno logičniji. Planiramo 6 izbornih jedinica, ali nešto još važnije. Neovisno tijelo, a to je Državno izborno povjerenstvo trebalo bi nakon svakog popisa stanovništva po automatizmu, prilagoditi broj zastupnika po pojedinoj izbornoj jedinici. Ne ja kao političar, ne bilo tko od nas ovdje, jer ako u nekoj izbornoj jedinici živi više ljudi, onda ta jedinica bira više zastupnika. Ako to funkcionira u SAD-u već 200 godina, onda ne vidim zašto mi to ne bi napravili u Hrvatskoj.

(rd)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja