medjimurjepress@gmail.com

Oprez za Martinje!

Srijeda, 4. studenoga 2020. godine

INFORMACIJA

Preventivno-represivne aktivnosti međimurske policije tijekom „Martinja“

U prvih deset mjeseci ove godine na području Policijske uprave međimurske evidentirana je ukupno 371 prometna nesreća, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine, predstavlja smanjenje broja nesreća za 15,49% (2019. – 439 prometnih nesreća). Od spomenutog broja prometnih nesreća, nažalost evidentirano je i sedam nesreća u kojima je smrtno stradalo sedam sudionika. U prvih deset mjeseci prošle godine evidentirano je također, sedam nesreća u kojima je smrtno stradalo čak 10 sudionika, dakle broj smrtno stradalih sudionika na međimurskim prometnicama manji je za 30%. Kada se promatraju nesreće u kojima je netko od sudionika ozlijeđen, tijekom prvih deset mjeseci ove godine evidentirano je 120 takvih nesreća, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine predstavlja smanjenje za 24,05% (2019. – 158 prometnih nesreća). U tim nesrećama bilježi se smanjenje teže ozlijeđenih sudionika za 26,83%, dok je lakše ozlijeđenih sudionika manje za 35,75%. Nadalje, u analiziranom razdoblju evidentirane su 244 nesreće s nastalom materijalnom štetom, što u odnosu na prvih deset mjeseci prošle godine predstavlja smanjenje broja nesreća za 10,95% (2019. – 274 prometne nesreće).

MARTINJE 2020. GODINE

U razdoblju od 6. do 15. studenoga 2020. godine, povodom predstojećeg narodnog običaja krštenja mošta („Martinja“) i očekivanog povećanja broja sudionika u cestovnom prometu koji su konzumirali alkoholna pića, s ciljem preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, Policijska uprava međimurska svoje aktivnosti dodatno će usmjeriti na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola. Ove godine zbog trenutno važećih epidemioloških mjera neće se organizirati veće proslave, ali će zasigurno jedan dio građana u ugostiteljskim lokalima ili na drugim druženjima konzumirati vino i druga alkoholna pića. Usprkos nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji u dane vikenda, prije i poslije „Martinja“, kao i na samo „Martinje“, na međimurskim prometnicama očekuje se veći broj sudionika koji su konzumirali alkoholna pića.

U cilju preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, odnosno povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na međimurskim prometnicama, policijski službenici Policijske uprave međimurske u razdoblju od 6. do 15. studenoga provodit će pojačane preventivno-represivne aktivnosti.

Tako je za subotu, 7. studenoga 2020. godine od 16 do 24 sata u suradnji s Policijskom upravom varaždinskom planirano provođenje akcije „Alkohol“, dok će tijekom vikenda koji prethodi „Martinju“, na samo „Martinje“ i vikend nakon, mobilni timovi provoditi represivne aktivnosti prema svim sudionicima koji grubo krše prometna pravila i propise.

Tijekom svih planiranih aktivnosti oštrica policijskog postupanja bit će usmjerena na pojačani nadzor provjere alkoholiziranosti vozača, nadzora brzine kretanja vozila, nekorištenja sigurnosnog pojasa te nepropisne uporabe mobitela (tzv. „četiri ubojice u prometu“).

Ujedno, posebna pozornost posvetit će se utvrđivanju prekršaja mladih vozača i počinitelja prekršaja u povratu (recidivisti), odnosno suzbijanju najtežih prometnih prekršaja koji vrlo često dovode do prometnih nesreća s najtežim posljedicama.

Savjeti vozačima koji su konzumirali alkohol:

  • ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – koristit će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost,

  • koristite javni prijevoz,

  • koristite usluge taxi prijevoza, jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije,

  • ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag,

  • zamolite nekoga trijeznog da vas odveze,

  • ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića,

  • vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu,

  • u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste,

  • ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola, niti jedan razlog nije opravdan.

Ostale korisne savjete sudionicima u prometu doznajte OVDJE,  a odredbe Zakona o sigurnost prometa na cestama koje se odnose na vožnju pod utjecajem alkohola pročitajte OVDJE. 

Pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život. 

UPORABA SVJETALA U PROMETU I ZIMSKA OPREMA

Podsjećamo vozače motornih vozila da su u razdoblju od 1. studenoga ove godine do 31. ožujka sljedeće godine dužni i danju upaliti dnevna ili kratka svjetla, dok na motociklu i mopedu za vrijeme vožnje danju tijekom cijele godine moraju biti upaljena kratka svjetla. Također, podsjećamo bicikliste da od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani. Ujedno, biciklisti koji se kreću kolnikom tijekom noći, a danju u slučaju smanjene vidljivosti moraju biti označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili nekom drugom reflektirajućom oznakom.

Kako su gume jedan od najvažnijih dijelova na vozilima, potrebno je u svakom godišnjem razdoblju imati odgovarajuće gume, pa tako podsjećam da je u Republici Hrvatskoj obvezna zimska oprema na zimskim dionicama javnih cesta, i to u razdoblju od 15. studenoga do 15. travnja. Zimska oprema potrebna je i na svim drugim prometnicama u vrijeme nastupanja zimskih uvjeta.

U predstojećem razdoblju nepovoljnijih vremenski uvjeta, svim sudionicima u prometu preporučujemo dodatan oprez, uz prilagođavanje brzine kretanja trenutnim uvjetima na cestama. Poseban oprez potreban je u uvjetima smanjene vidljivosti te kada su mokri i skliski kolnici. I naravno, ne upravljajte vozilima kada ste pod utjecajem alkohola.

Radovan Gačal

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*