Međimurje Press
Prenosimo

Matija Posavec za RTL progovorio o aferi: “Žrtva sam nepravde, tortura je trajala 17 sati…”

Međimurski župan Matija Posavec od afere oko primanja mita ne voli izlaziti u medije, ali u četvrtak je ekskluzivno za RTL ispričao što se dogodilo na ispitivanju u USKOKu. Upitan je smatra li problematičnim to da obavlja dužnost župana u isto vrijeme u koje je USKOK-ov optuženik. 

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odbilo je prijedlog obrane međimurskog župana Matije Posavca da se izdvoje snimke njegova priznanja da je primio mito. Tražili su i da se ne uzimaju u obzir tajne snimke njegovih razgovora jer su, tvrde, nezakoniti dokaz, što je također odbijeno. Najavili su žalbu. Podsjetimo, Posavca se tereti da je za 10 tisuća kuna zaposlio osobu u županijskoj upravi za ceste, a na teret mu se stavljaju još dva nezakonita zapošljavanja.

– Pa ja sam zapravo napravio nešto što u hrvatskoj politici nikad nitko nije, imate s jedne strane nekoga tko je tužitelj i tko vas optuži za nešto i vi istog trenutka uopće ne ulazeći u pitanje je li to osnovano ili nije jednostavno vratite mandat građanima, kaže Posavec.

Zanimalo ih je prima li i sada poklone.

– Maksimalno nastojim odvojiti ovaj proces sa poslom svakodnevnim koji radim. Što se mene osobno tiče to nije ugodno, ne bi bilo nikome, ali pokušavam napraviti sve da nitko ili ništa ne trpi, tvrdi.

Upitan je i bi li danas primio tih 10 000 kuna koje će ga možda koštati karijere.

– Po meni iako ne smijem komentirati slučaj pa se sad odmah ograđujem tu zapravo u slučaju u kojem se mene tereti nema nikakvog djela. Ja ništa nisam napravio da bi prekoračio svoje ovlasti, nitko nije bez nekakvog natječaja ili bez jedne formalne procedure imenovan na ništa”.

– Drago mi je da se počelo propitkivati i što se tiče optužnog vijeća sutra i sa strane visokog kaznenog suda zapravo cijeli taj postupak. Cijelo ovo vrijeme je bila dominantna samo jedna strana, ono što je curilo van, ono što je netko drugi rekao. Ja sam zapravo prošao jednu kalvariju u smislu jednog dojma i emisija i kolumni i svega a zapravo istina je negdje drugdje, dodaje.

Brani se pak time kako je njegovo priznanje na sudu bilo iznuđeno, a danas kaže da će o tome odlučivati i visoki kazneni sud, a kasnije i optužno vijeće.

Upitan je li priznao da izbjegne zatvor odgovara: “Onako, iskreno da vam velim, kad vas netko, a stvarno se ne smatrate ni krivim ni dužnim, pokupi u 6 ujutro i kad imate jednu 16 ili 17-satnu torturu i onda dođete na ispitivanje negdje oko 23 navečer, jednostavno da mi je netko u tom trenutku rekao potpiši da si pet ljudi ubio, ja bi vjerojatno i to potpisao”.

Upitan jesu li ti ljudi, osoba koja mu je dala 10 000 kuna i još dvije čije mu se zapošljavanje stavlja na teret i dalje na poslu u županijskoj upravi za ceste govori. “Što se tiče ova dva zapošljavanja to sam odmah rekao radilo se samo o zamjenama, samo privremeno. Što se tiče dotičnog gospodina on je član Upravnog vijeća. Ja tog gospodina nisam vidio već mjesecima”.

 

Kako kaže, sebe smatra žrtvom nepravde.

– Zapravo mislim da je prema meni napravljena jedna nepravda a oko toga će donijeti konačnu odluku sud, zapravo vidjet ćemo što će na kraju biti, ja mislim da će na kraju sve ispasti dobro pa će nekome drugome biti neugodno, zaključuje.

Foto: mp

Izvor: https://www.rtl.hr/

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja