Međimurje Press
Politika i društvoPrenosimo

Romi u Paragu ogorčeni na Kajtazija!

Nezadovoljan načinom na koji obavljaju svoj posao, saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi iznenada je, i to objavom na Facebooku, prekinuo suradnju s vodstvom Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije.

Matjaš OršošElvis Kralj

Međimurske Rome to je iznenadilo no ne i prozvane čelnike Vijeća Matijaša Oršuša i Elvisa Kralja, koji su kazali kako su zapravo oni ti koji su napustili Kajtazija i to nakon saznanja da se novac namijenjen poboljšanju uvjeta života u romskim naseljima, troši u pogrešne svrhe.

Čakovečka novinarska ekipa HTV-a pokušala je doznati o čemu se konkretno radi

Parag je najveće romsko naselje u Međimurskoj županiji. U njemu živi oko 2.000 ljudi. U polovini kućanstava nema struje niti pitke vode, a višečlane obitelji žive u malenim kućama.

„Voda nam je puna crvi”, „Veljko Kajtazi samo gradi vile na moru, a nama u Paragu ništa ne pomogne”, „Ne mogu imati priključak za WC, niti priključak za vodu, jer je preniski nivo vode, pa ne mogu imati odvod” – samo su neke od izjava stanovnika u romskom naselju Parag.

Matjaš Oršuš i Elvis Kralj, predsjednik i zamjenik u Vijeću romske nacionalne manjine u Međimurju, kojih se zastupnik Kajtazi javno odrekao na Facebooku, smatraju da je život tih ljudi mogao biti bolji, da se je novac kojim upravlja Savez Roma u Hrvatskoj “Kali Sara’, odgovornije trošio.

– Radi se npr. u Istri. Sada kad smo saznali, nama to nije prioritet, već da se počne raditi u romskim naseljima, izjavio je Matjaš Oršuš, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije.

Željeli smo čuti i mišljenje zastupnika Veljka Kajtazija, no do realizacije ovoga priloga, nije bilo odgovora na pitanja.

– Stiže nam podrška i iz Istre, iz Bjelovarsko-bilogorske županije, Koprivničko-križevačke, Osječko-baranjske. Svima je već dosta, jer vide da Kajtaziju i Savezu Roma Kali Sara nije stalo da riješe probleme u romskim naseljima, nego do provedbe njihovih projekata koji su očito unosan biznis, kazao je Elvis Kralj, zamjenik predsjednika Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije.

Borba za saborsko mjesto 

HTV doznaje i da će se dojučerašnji poslovni suradnici – zastupnik Veljko Kajtazi te zamjenik predsjednika Vijeća Roma Međimurske županije Elvis Kralj uskoro jedan protiv drugoga boriti za mjesto u saborskoj klupi.

– Ja najavljujem osobnu kandidaturu za saborskog zastupnika na sljedećim parlamentarnim izborima, istaknuo je Kralj i poručio da nema šanse za pomirenje.

Svaki glas međimurskih Roma, a u Međimurskoj županiji ih živi više od 10.000 – i jednome i drugome kandidatu, vrijedit će zlata.

Autor: Sandra Špoljar/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja