Međimurje Press
Prenosimo

Andreja Marić (SDP) Vukeliću ravnatelju HZZO: Služite se političkim pritiskom, umjesto da se uhvatite posla!

Saborska zastupnica Andreja Marić (SDP) prozvala je u utorak ravnatelja HZZO-a da se služi političkim pritiskom, pokušajem ušutkivanja i zastrašivanja, umjesto da se uhvati posla kako bi se zdravstveni sustav poboljšao na korist bolesnika i olakšao rad zdravstvenim djelatnicima.

– S nevjericom sam pročitala vijest da ste kao ravnatelj HZZO-a prijavili kolegu iz obiteljske medicine Hrvatskoj liječničkoj komori, tražeći pokretanje disciplinskog postupka, zbog iznošenja njegovih vrijednosnih stavova na društvenim mrežama, a vezano uz opis svega što prolaze obiteljski liječnici u svakodnevnom radu, uključujući i administrativne probleme. – počinje u svom pismu Andreja Marić, zastupnica u Hrvatskom saboru.

– Osim toga, nevjerojatna je i činjenica da je istog dana kolega primio i prekršajnu prijavu zbog gostovanja u TV emisiji prije 6 mjeseci, iz pera Državnog inspektorata, u čijem sastavu kao pročelnica Državnog inspektorata Ureda Rijeka djeluje upravo Vaša supruga, Marija Vukelić.- potom nastavlja.

– Doktore Vukeliću, umjesto da se uhvatite posla kako bi se zdravstveni sustav poboljšao na korist našim bolesnicima i olakšao rad zdravstvenim djelatnicima, Vi se služite političkim pritiskom, direktnim pokušajem ušutkivanja i zastrašivanjem onih koji se usude progovoriti o problemima s kojima se susreću u svom radu. – govori u svom pismu, i dodaje: – HZZO, kojem ste na čelu, monopolist je koji određuje stupanj administrativnog opterećenja djelatnika u zdravstvu i pacijenata, cijene usluga, ugovaranje tzv. „limita“ zdravstvenim ustanovama, bavi se očito kažnjavanjem liječnika i oduzimanjem im od plaće.

– Vama bi zadatak trebao biti pravovremeno pružanje zdravstvenih usluga, administrativno rasterećenje liječnika, prvenstveno obiteljskih, osiguravanje dostatnih financijskih sredstava te unaprjeđivanje zdravstvene zaštite, a Vaš rad podložan propitkivanju pa i kritici ako se ne rješavaju problemi na koje Vas se sustavno upozorava- u prvom redu dobronamjerno, zbog naših bolesnika i djelatnika. – ističe Prim.dr.sc. Andreja Marić, dr.med.

Dalje u pismu stoji – Upozoravali smo Vas, i stručne udruge i mi iz oporbe, a govorila sam i sama u više navrata u Saboru što i kako biste trebali promijeniti, no ne slušate. Angažirala sam se prema Ministarstvu zdravstva, na zamolbu liječnika kontrolora iz HZZO-a, da se i njima poboljša status i povise koeficijenti. Dakle, moja briga za bolji sustav zdravstva je u svim segmentima neupitna i potom nabraja:

Evo samo nekoliko primjera grešaka koje radite:

– HZZO se oglušio ili je kasnio u primjeni nekoliko Odluka koje je donijela Vlada Republike Hrvatske, a odnose se na plaćanje djelatnika.

– Nedavno smo svjedočili dvotjednim brojnim teškoćama sa spajanjem na sustav CEZIH, zbog čega su trpjeli mnogi bolesnici, ne mogavši doći do svojih lijekova i uputnica, a zdravstveni djelatnici, prvenstveno obiteljski liječnici, bili su dodatno opterećeni. Prozvao Vas je i ministar Beroš, jer niste na vrijeme osigurali funkcioniranje sustava.

– Bez da ste konzultirali sva stručna društva, Povjerenstvo HZZO-a prije 2 godine reduciralo je broj trakica za mjerenje glikemije kod oboljelih od šećerne bolesti tipa 2 koji nisu na inzulinskoj terapiji. Uzalud peticije bolesnika, apeli nas iz struke; niste reagirali.

– Najnoviji „biser“ je odluka Povjerenstva da se lijek za liječenje hipoglikemije u spreju Baqsimi naplaćuje djeci od 15 godina naviše i odraslima, visokih 43.44 Eura. Čista diskriminacija! Nadam se i apeliram da Povjerenstvo revidira tu odluku i omogući svoj djeci besplatan lijek, a odraslima ga učini financijski znatno dostupnijim, u skladu s nedavnim prijedlozima struke, udruga pacijenata, a i sama sam se obratila Ministarstvu zdravstva s navedenim mogućim rješenjima.

– Primarna zdravstvena zaštita kadrovski je devastirana, mnogi kolege iz obiteljske medicine „pokrivaju“ po 2 ili 3 ordinacije, bolesnici nemaju zadovoljavajući pristup zdravstvenoj zaštiti, liječnici odlaze iz sustava.

I umjesto da budete partner svima nama, Vi se ponašate kao autokrat i besmislenim prijavama maltretirate ionako preopterećene zdravstvene djelatnike, a time i naše bolesnike. – zaključuje za kraj Andreja Marić zastupnica u Hrvatskom saboru.

Izvor: HINA

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja