Međimurje Press
Županija

Dan mimoza ove subote u Čakovcu!

Mimoze će zamirisati i na čakovečkom Trgu Republike u subotu, 21. siječnja, simbolizirajući borbu protiv raka vrata maternice, zloćudne bolesti od koje su tijekom 2021. godine u Hrvatskoj umrle 122 žene, od čega četiri iz Međimurske županije. Nacionalni Dan mimoza diljem Hrvatske obilježava se u okviru Europskoga tjedna borbe protiv raka vrata maternice, i osmišljen je kao prilika za senzibilizaciju javnosti i edukaciju.

Dan mimoza u Čakovcu organiziraju članice Kluba Vita koji djeluje u sklopu Županijske lige protiv raka Čakovec i okuplja žene liječene od ginekoloških tumora, te Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije. Organizatori će na štandu u centru grada od 10 do 12 sati educirati, prikupljati dobrovoljne priloge te dijeliti mimoze, a potporu će im pružiti zdravstveni djelatnici Županijske bolnice, Doma zdravlja, ginekoloških ordinacije te ordinacija obiteljske medicine, kao i učenici Srednje škole Čakovec koji se obrazuju za zvanja u zdravstvu.

Financijska sredstva prikupljena tijekom ovogodišnjeg Dana mimoza u Međimurju namijenjena su nabavci  radnog stola za citološku ambulantu Županijske bolnice Čakovec.

Cilj akcije je podizanje svijesti o važnosti redovitih preventivnih pregleda, cijepljenja protiv uzročnika ovog raka – humanog papiloma virusa (HPV-a) – te općenito brige za vlastito zdravlje. Stručnjaci naglašavaju da se upravo redovitim ginekološkim pregledima ova vrsta raka može otkriti u dovoljno ranoj fazi te da niti jedna žena od ove vrste zloćudne bolesti ne bi trebala umrijeti. Jednako je važna i edukacija mladih o odgovornom spolnom ponašanju te važnosti cijepljenja protiv HPV-a.

Prema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od invazivnog raka vrata maternice u Hrvatskoj je 2020. godine oboljelo 276 žena, a od neinvazivnog karcinoma (carcinoma in situ, CIN III) još 590 žena. Prema istom izvoru, tijekom 2020. godine u Međimurskoj županiji jedna je žena oboljela od invazivnog, a 17 žena od neinvazivnog raka vrata maternice.

(mž)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja