Međimurje Press
Županija

Međimurska županija imala je lani prirodni prirast u najmanjem minusu u odnosu na ostale županije!

Međimurska županija imala je lani prirodni prirast u najmanjem minusu u odnosu na ostale županije, – 331, najbolju stopu nataliteta od 10,66 rođenih na 1.000 stanovnika, i bila je među najboljima po padu prirodnog prirasta u odnosu na godinu prije, za 95. Pokazala je to analiza napravljena iz podataka DZS-a.

Županija je jedna  od rijetkih uključenih u brigu o predškolskom odgoju,  pa tako sufinancira projekt “Prvi korak” – integracija djece s teškoćama u razvoju u predškolske ustanove u godišnjem iznosu od milijun kuna. Uz asistente u vrtiću, Županija podupire i rad darovitih vrtićaraca. Nadalje, sufinancira boravak roditelja s djetetom u slučaju potrebe bolničkog liječenja u iznosu od 50 % troška.

Kroz FEAD sufinancira troškove školske prehrane, osigurava se oprema i prostor za produženi boravak učenika, podmiruju se i svi režijski troškovi, kao i didaktički materijal. To izravno utječe na smanjenje cijene produženog boravka koju plaćaju roditelji i općina, odnosno grad.

U učeničkim domovima pokriva se pola cijene smještaja za učenike. Prijevoz je za sve učenike srednjih škola besplatan jer se razlika do pune cijene (koju ne snosi Ministarstvo) pokriva iz proračuna Županije, a troškove prijevoza se pokrivaju i onim srednjoškolcima koji, prema kriterijima iz Odluke na to nemaju pravo zbog udaljenosti uz uvjet da je javni linijski prijevoz osiguran. Studentima se isplaćuje jednom godišnje financijska potpora koja je prvobitno bila namijenjena upravo troškovima prijevoza. Ona je za studente ove godine povećana na 800 kuna, s prijašnjih 600 kuna i obuhvaća sve studente. Lani je za tu svrhu isplaćeno 1,3 milijuna kuna za 2.241 studenta, a ove godine osigurano 1,7 milijuna kuna za 2.139 međimurskih studenata.

U suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom dodjeljuju se stipendije za deficitarna obrtnička zanimanja i za to Županija osigurava 71.000 kuna. U lipnju su dodijeljene stipendije za preko 120 učenika obrtničkih zanimanja koji će primati godišnju stipendiju vrijednu 6.000 kuna.

Za djecu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata koja se školuju u srednjim školama osigurana je mjesečna stipendija od 300 kuna. Prošle je godine dodijeljeno 56 stipendija (ukupno 168.000 kuna).

Svoj djeci s teškoćama kojoj je to potrebno osigurana je podrška pomoćnika u nastavi, komunikacijskih posrednika ili osobnih asistenata i to od vrtića preko osnovne i srednje škole do fakulteta. Novčano se nagrađuju najbolji studenti (dobitnike rektorovih nagrada). U srednjim školama organiziraju se centri izvrsnosti za pojedina područja znanosti i umjetnosti ( u školama i izvan njih).

(L.K.)

Izvor: župan.hr

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja