medjimurjepress@gmail.com

Priopćenje o dolasku predstavnica/ka liječničkih organizacija na sjednicu Skupštine Međimurske županije

Obraćamo Vam se u svezi tekstova objavljenih u medijima u kojima je donesen prikaz zbivanja na sjednici Skupštine Međimurske županije održane 21.svibnja 2020.g. u Čakovcu. Uloga predstavnika liječničkih organizacija na sjednici prikazana je nejasno sa čime se nikako ne slažemo jer ostavlja previše prostora za različite  interpretacije.

Molimo Vas za objavu ovog priopćenja u cijelosti u svrhu objektivnog izvješćivanja šire javnosti.

Predstavnici liječničkih organizacija odazvali su se pozivu predsjednika Skupštine Međimurske županije na sjednicu održanu 21.svibnja 2020. godine zbog točke u kojoj je predviđena rasprava o zaključcima skupštinskog Odbora za zdravstvo, koji su izglasani na sjednici odbora održanoj 28.veljače 2020.godine, a odnose se na Županijsku bolnicu Čakovec.

Pozvani su predstavnici Hrvatskog liječničkog zbora – podružnice Čakovec, predsjednica Dubravka Kapun,dr.med., Hrvatskog liječničkog sindikata – Podružnice Čakovec, predsjednica Selma Pernar,dr.med., Hrvatske udruge bolničkih liječnika, koordinatorica za Županijsku bolnicu Čakovec, dr.sc.Ana Jurin Martić, dr.med. i Hrvatske liječničke komore – Povjerenstva Međimurske županije, prim.dr.sc. Ivan Žokalj,dr.med.

Predstavnici liječničkih organizacija nazočili su dijelu sjednice županijske Skupštine isključivo kao nestranačke osobe, ne sudjelujući u političkim raspravama, a držeći se djelokruga rada organizacija koje predstavljaju. Predstavnice/i liječnica/ka govorili su o problematici organizacije svakodnevnog rada u bolnici zbog intervencija ravnatelja u rasporede rada liječnika, slanju na korištenje godišnjeg odmora tijekom posebnog načina rada bolnice zbog epidemije bolesti COVID-19, o temama koje su bitne liječnicima za njihov svakodnevni rad, a tiču se i njihovih prava kao zaposlenika.Prethodno su probleme o kojima su izvijestili vijećnike, sukladno uobičajenoj praksi i zakonskim propisima, pokušali više puta riješiti unutar bolnice, no nakon što nisu naišli na pomake u rješavanju prethodno spomenutih problema, obratili su se predstavnicima osnivača ustanove, tijelima Međimurske županije.

Obraćanje vijećnicima županijske skupštine, kao najvišeg predstavničkog tijela Međimurske županije, je posljednje što je predstavnicima liječnika preostalo u pokušajima rješavanja problema kroz institucije u županiji. Predstavnici liječničkih organizacija nisu ulazili u rasprave vijećnika o zahtjevima za smjenu ravnatelja bolnice, niti predsjednice Upravnog vijeća Županijske bolnice Čakovec, niti su raspravljali o poslovanju bolnice, jer to ne spada u ovlasti organizacija koje zastupaju. Unatoč neugodnostima kojima su bili izvrgnuti tijekom trajanja sjednice i komentarima u medijima nakon sjednice predstavnici liječničkih organizacija ostaju odlučni zastupati interese liječništva u Međimurskoj županiji, ističući svoju neutralnost u međustranačkim nadmetanjima. Predstavnici liječničkih organizacija namjeravaju i nadalje kontinuirano podsjećati sve izabrane predstavnike građanki i građana u tijelima županijske vlasti na ovlasti, obaveze i odgovornosti županije u organizaciji sustava zdravstvene zaštite, podsjećati na prava i obveze liječnika kojima postojeći zakoni u Republici Hrvatskoj dodjeljuju glavnu odgovornost u našem zdravstvenom sustavu.

Predstavnici liječničkih organizacija ostaju otvoreni za argumentirani dijalog ravnopravnih sudionika s predstavnicima uprave bolnice i Međimurske županije, kao osnivača bolnice, vođen unutar tijela bolnice u duhu poštivanja temeljnih civilizacijskih vrijednosti i uvažavanja različitosti i odgovornosti pojedinih sudionika dijaloga o problematici svakodnevnog rada liječnica/ka u Županijskoj bolnici Čakovec.

U Čakovcu, 27.svibnja 2020.godine.

S poštovanjem,

Za HLK: prim.dr.sc. Ivan Žokalj, dr.med., predsjednik Povjerenstva Međimurske županije
Za HLZ: Dubravka Kapun, dr.med., predsjednik HLZ Podružnice Čakovec
Za HLS: Selma Pernar, dr.med., predsjednik HLS Podružnice Čakovec
Za HUBOL: dr.sc. Ana Jurin Martić, dr.med., koordinator HUBOL-a Čakovec i član IO

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*