medjimurjepress@gmail.com

Izazovi epidemije i odgovori HDSa i HDS ZAMP-a

Od ponedjeljka 16. ožujka 2020. djelatnici i zaposlenici HDS-a i ZAMP-a rade pod posebnim režimom koji s jedne strane osigurava protočnost poslovnih procesa, a s druge maksimalnu sigurnost od zaraze svih uključenih.

Rad Društva i poslovnica službe ZAMP

Najvažnija mjera u tome, preporučena od nadležnih službi, je prestanak izravnog (fizičkog) kontakta sa strankama i članovima. To ne znači da se u Društvu ne radi, odnosno da se pogon zaustavio. Tijekom tjedna Društvo – Matica u Berislavićevoj ulici u Zagrebu i stručna služba ZAMP u Zagrebu, kao i poslovnice u Osijeku, Rijeci i Splitu, napravili su brojne korake u svrhu neometanog nastavka dugoročnih i složenih procesa rada. Naš posao uključuje svakodnevnu obradu velikog broja podataka od velikog broja korisnika, prema velikom broju nositelja prava. Morali smo preko noći uvesti brojne promjene u poslovanju kako bismo ispoštovali sanitarne kriterije, uz što manje odgoda i kašnjenja. Dio zaposlenika i djelatnika spada u ugrožene skupine, pa rade isključivo od kuće ili su na bolovanju što dodatno komplicira poslovanje.

Glavni direktor HDS ZAMPa Nenad Marčec ističe: „Iako sve naše poslovnice još uvijek rade, ovog smo tjedna iz predostrožnosti morali prilagoditi poslovanje, seliti kompjutore djelatnicima kući i organizirati poslovanje velikih odjela tako da pojedinci rade od doma. Naši zastupnici na terenu nisu izlazili u obilaske objekata, kako bismo i njih zaštitili od izlaganja virusu. Pri svemu tome se javljaju i novi nepredvidljivi problemi, no prioriteti službe ZAMP za svoje članove ovih dana su jasni i od njih ne odstupamo: isplata redovnog obračuna mehaničkih, digitalnih i prava iz inozemstva – predviđena za travanj, i posebno, redovna isplata tzv. „malih prava“ u lipnju. To su redoviti obračuni na koje članovi računaju i, unatoč okolnostima bez presedana za službu, napravit ćemo sve kako bi te važne isplate bile u roku.

Dopis redovnim članovima Društva

U današnjem dopisu redovnim članovima Društva, glavni tajnik Antun Tomislav Šaban procijenio je trenutno i buduće stanje ovako: „Iako je još prerano za dugoročne procjene, jasno je da je glazbeni život u Hrvatskoj stao i neće se pokrenuti još mjesec, dva ili čak i tri. Uz koncerte i priredbe obustavljena su i snimanja, radijske i televizijske emisije sa živom glazbom te svi popratni produkcijski poslovi. Ta mjera je neposredno i trenutno pogodila sve one među nama koji nastupaju i koncertiraju, kao i one koji se bave glazbenom produkcijom i snimanjem. Nadalje, svi koji se bave glazbenim podučavanjem i pedagogijom, a nisu u radnom odnosu u obrazovnom sustavu, također u ovom periodu ne mogu raditi i od toga zarađivati. S druge strane, raduje što su se pojavili neki alternativni oblici distribucije, a dobar dio članova koristi ovu prisilnu klau zuru te marljivo radi u svojim studijima: sklada i snima.“

Prestanak rada ugostiteljskih objekata, hotela, niza uslužnih i trgovačkih radnji znači da se u segmentu tzv. „malih korisnika“ naplata glazbenih licenci koju ZAMP obavlja za autore, kao i za HUZIP i ZAPRAF, tijekom perioda izvanrednog režima svodi približno na nulu. Ovog je tjedna donesena odluka da ZAMP tom segmentu korisnika (ugostitelji, hoteli, obrti i sl.) do daljnjeg ne šalje fakture za ožujak. To je izraz solidarnosti prema našim korisnicima koji su pogođeni potpunim prestankom poslovanja.  U svom dopisu redovnim članovima glavni tajnik Društva Antun Tomislav Šaban danas je zato najavio i vjerojatni scenario sljedećih mjeseci:

U situaciji kada kompletan ugostiteljsko-turistički i uslužni sektor bude praktički zatvoren tijekom dva-tri mjeseca, i prihod ZAMPa u tom segmentu za vrijeme primjene mjera past će na nulu. Obzirom da i druge korisničke grupacije već prijavljuju smanjenje prihoda (primjerice, radijske i TV postaje prijavljuju otkazivanje reklamnih kampanja i posljedični pad prihoda), moramo računati da će u prvom polugodištu 2020. prihod od ZAMPa značajno pasti. Dobra vijest je da će iduća reparticija malih prava (za drugo polugodište 2019. u lipnju mjesecu) biti rekordna odnosno najveća do sada. Pad prihoda od autorskih prava zapravo svi možemo očekivati tek u prosincu ove godine, kada će se isplaćivati tantijemi za sadašnji period. Isto tako, prihodi Društva odnosno fondovi iz kojih financiramo naše umjetničke, kulturn e i društvene aktivnosti bit će proporcionalno manji. Još je rano za procjene, ali svi moramo biti svjesni da nas gospodarska kriza, koja slijedi ovu zdravstvenu, neće mimoići.“

Komunikacija s nadležnim institucijama

Istodobno, HDS uz ostale glazbene udruge nadležnim institucijama i onima u kojima je član (poput HUPa) sustavno komunicira činjenicu da je i glazbena industrija teško pogođena krizom te da joj je sljedećih dana i mjeseci potrebita pomoć. U komunikaciji s njima, kao i Vladom, odnosno resornom ministricom, nastojimo dio državne pomoći i pomoći iz drugih izvora koja će biti dostupna, preusmjeriti i na naše djelatnosti.

Pomoć redovnim članovima

Tijekom ovog tjedna su se djelatnici i zaposlenici HDSa, kao i brojni kolege izabrani u radna tijela kao što je Autorskopravni odbor, intenzivno bavili idejama i planovima ograničavanja štete i mjerama brze i neposredne pomoći najugroženijim kolegama. Dio redovnih članova, posebno onih starijih, već je primio telefonski poziv ili mail dopis iz Društva. Osim što želimo od svakog čuti kako je i kako prolazi ovo izvanredno stanje (ponovo podsjećamo da je ovo tek na početku i da ćemo se još dugo morati strpiti i nositi s tim!), Društvo redovnim članovima iznad 65 godina također nudi i praktičnu pomoć, istaknuo je Šaban: „Stoga ako je itko od vas u situaciji da mu možemo praktično pomoći: donijeti ili odnijeti nešto, obaviti kupovinu, opskrbu ili slično, neka se slobodno javi HDSu. Pokušat ćemo napraviti što bude u na&scaro n;oj moći da pomognemo.“

Nadalje, važno je znati da za redovne članove, njih više od 380, HDS aktualizira svoj Fond solidarnosti, iz kojeg će u sljedećim tjednima ili mjesecima biti moguće dobiti jednokratnu financijsku pomoć.  U ovom trenutku još nisu razrađeni detaljni kriteriji i procedure, no obzirom da je kriza tek započela, neće biti kasno ako kroz koji tjedan otvorimo tu mogućnost za kolege koji su pogođeni krizom.
Za početak, molimo sve članove koji smatraju da bi im takva pomoć bila potrebna, da se jave e-mailom kako bismo započeli proces evidencije. Mail adresa: info@hds.hr 

Apel radijskim i TV postajama za pojačanim emitiranjem domaće glazbe

Autorskopravni odbor Društva je u četvrtak 19.3., zbog izvanrednih sigurnosnih uvjeta održao prvu telefonsku sjednicu u povijesti. Na njoj se raspravljalo o svim aktualnostima pa i o tome da je HDS proteklog tjedna inicirao i s drugim glazbenim udrugama, osnivačicama Unisona, poslao poziv svim radijskim i TV postajama da pojačano emitiraju hrvatsku glazbu kako bi što više tantijema završilo kod naših članova. Dio postaja je to već prihvatio i tako pokazao solidarnost s domaćim glazbenicima, svojim najznačajnijim „dobavljačima“. Istodobno, HDS ZAMP je, svjestan problema i pred postajama, koje već ostaju bez dijela prihoda od marketinga, poslao dopis u kojem ih obavještava o odobrenju produljenja plaćanja računa za ožujak na 90, umjesto dosadašnjih 30 dana. To je još jedan od načina na koji reagiramo na krizu i ponašamo se kao odg ovoran i solidaran poslovni partner, prema toj važnoj skupini korisnika. Nadamo se da će već za mjesec dana stanje poslovnog optimizma u cijeloj zemlji biti potpuno obrnuto od današnjeg, što će omogućiti dogovore o isplatama na zadovoljstvo svih uključenih strana.

Na kraju ovog burnog i stresnog tjedna, želimo zahvaliti svima koji su nam proteklih dana uputili podršku u radu i dobre želje za zdravlje i stabilnost. Uzvraćamo istom mjerom i vjerujemo da ćemo postojeću krizu prevladati razumnim, odgovornim i solidarnim pristupom prema svima koji sudjeluju u složenom sustavu ostvarivanja autorskih prava. On je, vidimo, osjetljiv, ali i ustrajan – i neophodan za normalan život mnogih glazbenika i onih koji vole i trebaju glazbu. Za sve nas je trenutno najvažnije, stihovima Saše Antića i TBFa: “Pozitivan stav – nemoj biti minus!”

HDS ZAMP
Heinzelova 62a
10 0000 Zagreb
Tel: +385 1 6387 000
Fax: +385 1 6387 001
E-mail: zamp@hds.hr
Web: www.zamp.hr
facebook twitter instagram
HDS ZAMP. Sva prava pridržana 2020 (C).
Kliknite ovdje za odjavu.

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*