Međimurje Press
Glazba

Prelog ugostio i ove godine Varaždinske barokne večeri!

I ove godine Grad Prelog je ugostio jednu od večeri Varaždinskih baroknih večeri čije je obitelji Prelog dio od 2002. godine te svake godine ugošćuje renomirane europske ansamble i umjetnike.

Ove godine zemlja partner bila je Republika Irska, a u sklopu ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri, u Prelogu, u crkvi sv. Jakoba, u nedjelju 2. listopada, gostovao je irski ansambl Camerata Kilkenny. Već gotovo pet desetljeća barokna glazba opstaje u hrvatskoj baroknoj prijestolnici i bivšem glavnom gradu, Varaždinu. Varaždinske barokne večeri (VBV) se održavaju u jesen, uglavnom u crkvama i palačama, ali ne samo u Varaždinu – festival je prerastao granice grada od 1971. godine, kada je održano prvo trodnevno izdanje. Ovogodišnje 52. Varaždinske barokne večeri, održale su se, uz Varaždin, u 15 gradova i mjesta u šest hrvatskih županija. Na programu će se naći djela Arcangela Corellia, Georga Philippa Telemanna, Francesca Geminianinia, Mastera Taylora, Tomasa Cecchinia te Georgea Friedricha Händela. Cameratu Kilkenny čine Claire Duff, barokna violina, Marja Gaynor, barokna violina, Aoife Nic Athlaoich, barokni violončelo te Malcolm Proud, čembalo.

Nakon što su ga irski čembalist i orguljaš Malcolm Proud i švicarska violinistica Maya Homburger osnovali, ansambl Camerata Kilkenny održao je svoj debitantski recital na Kilkenny Arts Festivalu u kolovozu 1999. Od tada ansambl nastupa na prestižnim mjestima i festivalima diljem Irske, Švicarske, Austrije, Njemačke, Italije, Finske, Belgije, Estonije i Latvije. Umjetnici s kojima su sudjelovali su violinist Bojan Čičić, oboisti Marcel Ponseele i Michael Niesemann, sopranistice Maria Keohane, Julia Doyle and Lenneke Ruiten, tenori Mark Padmore i John Elwes, gajdaš David Power, barokni flautist Wilbert Hazelzet i Calmus Ensemble iz Leipziga. Bili su ensemble-in-residence na Kilkenny Arts Festivalu u Irskoj i CC Maasmachelan Festivalu u Belgiji. Nosači zvuka koje je Camerata Kilkenny snimila  za izdavačku kuću Maya Recordings obuhvaćaju Mystery Sonate H.I.F. Bibera s violinisticom Mayom Homburger za koju su primili Nagradu njemačkih diskografskih kritičara,  zatim Muzičku žrtvu J.S. Bacha s nizozemskim flautistom Wilbertom Hazelzetom te arije za sopran J.S. Bacha i švedske narodne korale s Mariom Keohane. U izdanju RTE Lyric FM  snimili su The Piper and the Fairy Queen s irskim gajdašem Davidom Powerom. Osim nastupa na VBV, koncerti ove jeseni uključuju Bachove kantate sa sopranisticom Juliom Doyle i oboistom Michaelom Niesemannom kao gostujućim solistima na East Cork Early Music Festivalu u Irskoj. U siječnju 2023. Camerata Kilkenny pozvana je na Valletta Baroque Festival na Malti da izvede program tradicionalne irske glazbe uz glazbu Telemanna, Purcella, Handela i Marinija pod nazivom The Piper and the Fairy Queen s gajdašem Davidom Powerom.

(žs)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja