Međimurje Press
Glazba

Zavirite u program 32. MBZ-a

MUZIČKI BIENALE ZAGREB
MBZ 2021.
Foto: Matej Grgić

Zavirite u program 32. MBZ-a

Muzički biennale Zagreb, najveći hrvatski festival posvećen avanturi suvremene glazbe, održat će se od 13. do 22. travnja 2023. Umjesto uobičajene festivalske teme, festivalskim manifestom najavljeno je da će prakse i program budućih izdanja nastojati slijediti principe ekološke odgovornosti i kulturne održivosti. Program zato promišlja budućnost glazbe, oslanjajući se na njezinu prošlost; reflektira svoju prirodnu i društvenu okolinu; potiče igru, maštu i eksperiment, podupire nadolazeće talente te njeguje međunarodne i lokalne programske suradnje i koprodukcije. Cjelokupni program 32. izdanja festivala bit će objavljen u veljači 2023., a za sve znatiželjnike, MBZ je izdvojio mali dio programa.

Panacea
Foto: Vanja Babić

Platforma za mlade stvaratelje i slušatelje

U suradnji s jednim od najvažnijih aktera za suvremenu glazbu današnjice, vokalnim ansamblom Neue Vocalsolisten Stuttgart, MBZ je okupio šest perspektivnih mladih skladateljica i skladatelja: Hanan Hadžajlić (BiH), Jug Marković (Srbija), Ana Pandevska (Makedonija), Nina Perović (Crna Gora), Petra Strahovnik (Slovenija) i Helena Skljarov (Hrvatska).

Glazbu, umjetnost razumljivu bez obzira na jezik ili naciju, vide kao medij razumijevanja i suosjećanja, a skladbe koje pišu inspirirane su i njihovim osobnim i posredovanim doživljajima rata.

Kroz MBZ-ov skladateljski masterclass do sad je prošlo oko 30 mladih skladateljica i skladatelja iz oko 15 zemalja, uz međunarodno priznate gostujuće mentore. U idućem izdanju masterclassa, mentorsku podršku polaznicima pružit će jedne od najvećih skladateljskih zvijezda međunarodne glazbene scene – Olga Neuwirth, Chaya Czernowin, Clemens Gadenstätter i Franck Bedrossian. Rezidencijalni ansambl masterclassa, ali i čitavog festivala bit će renomirani ansambl Klangforum Wien.

Svirkaonica
Foto: Matej Grgić
Program MBZ festival za VELIKE malene potaknut će znatiželju najmlađih ušiju. Ponovno će se održati „Svirkaonice“, radionice suvremene glazbe za djecu, koje su ove godine posjetile i brojne škole diljem Hrvatske. U pripremi su i dva nova projekta. Opera za one najmlađe, glazbeno-senzorno iskustvo prvenstveno namijenjeno djeci između jedne i tri godine starosti, nastaje u koprodukciji s HNK-om u Zagrebu. Iza koncepta stoji tim autorica – Ivana Đula, Lucija Stanojević, Irma Unušić, Tena Novak Vincek i Selena Gazda. Držeći na umu i one koji odrastaju daleko od kuće, donatorski projekt „Raspjevane priče“ skupljat će sredstva za pomoć djeci iz Ukrajine koja žive u Hrvatskoj. Hrvatske prijevode ukrajinske dječje književnosti oživjet će poznati glasovi i pretvoriti ih u glazbene priče. Uz donaciju će se pričama moći pristupiti na platformi book&zvook.

Tehnologija u službi ekološke svijesti

Program instalacija u javnom prostoru odvest će posjetitelje na šetnju koja osvještava našu povezanost s okolišem i oku nevidljive ekološke procese. Instalacija „Panacea / Pjesme i napitak“ multimedijalnih umjetnika Luane Lojić i Tina Dožića rezultat je istraživanja kontaminiranih voda i tla iz okolice Zagreba, dok „M I J E H“ Branimira Štivića istražuje kako nas naša pluća čine dijelom sustava atmosfere.

Priču o reciklaži i prenamjeni otpadnih materijala, kreativnoj primjeni tehnologije u umjetnosti i međuigri namjernog i „slučajnog“ muziciranja dočarat će koncertno-zvučna instalacija „Die Maschinen“. Autori i glazbenici Paul Skrepek i Andreas Platzer konstruirali su pomoću prikupljenih otpadnih materijala i odbačenih predmeta instrumente koji istovremeno „žive“ i kao samostalna zvučna instalacija.

Yalda Zamani
Foto: Vedran Metelko

Nezaobilazne figure domaće i međunarodne klasičarske scene

32. MBZ nastavit će dugogodišnje programske suradnje s Hrvatskom radiotelevizijom i Zagrebačkom filharmonijom predvođeni dvama istaknutim dirigentskim ličnostima. Za otvorenje festivala zadužen je Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije predvođeni svojim šefom dirigentom, Francuzom Pascalom Rophéom. Na biennale se vraća i alžirsko-iranska dirigentica s hamburškom adresom Yalda Zamani koja će dirigirati Zagrebačkom filharmonijom. Čast svečanog zatvaranja pripala je dugogodišnjem ravnatelju festivala MBZ, skladatelju Ivi Josipoviću, s novom operom  u koprodukciji MBZ-a i zagrebačkog HNK. Opera Lennon prati libreto Marine Biti koji tematizira život, smrt i sudbinu predvodnika kultnih Beatlesa. Operu će režijski postaviti Marina Pejnović, a glazbeno dirigent Ivan Josip Skender.

Ovo je tek mali uvid u bogati program 32. izdanja Muzičkog biennala Zagreb. Cjelokupni program travanjskog festivala publika će saznati u veljači 2023. Festivalski manifest i više o članovima programskog tima možete pročitati na web-stranicama Muzičkog biennala Zagreb.

Đurđica Sarjanović

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja