Međimurje Press
Gospodarstvo

Održan Gospodarski forum Grada Preloga 2021.

Nakon godinu dana stanke, u prostoru Hotela Panorama i Sportsko rekreacijskog centra DG Sport, održan je Gospodarski forum Grada Preloga 2021. U prvom dijelu Gospodarskog foruma HAMAG BICRO održao je provedbenu radionicu za korisnike bespovratnih sredstava u okviru poziva „Jačanje konkurentnosti poduzeća ulaganjima u digitalnu i zelenu tranziciju“.

Za sve zainteresirane poduzetnike, HAMAG BICRO održao je radionice o EU fondovima – Prilike i mogućnosti za poduzetnike i razvoj investicija u novoj financijskoj perspektivi te o financijskim instrumentima HAMAG – BICRO-a, zajmovima i jamstvima. U Gospodarski forum uključila se i Hrvatska banka za obnovu i razvitak, prezentirajući financijske instrumente i mogućnosti HBOR – a. Pozivu Grada Preloga na Gospodarski forum odazvao se veliki broj poduzetnika i gospodarstvenika te uzvanika. Tako su nazočili ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, Grozdana Perić, predsjednica saborskog Odbora za financije i državni proračun, zatim državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Nataša Mikuš Žigman, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Velimir Žunac, državni tajnik Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Dragan Jelić, državna tajnica u Ministarstvu turizma Sandra Herman, predstavnik HAMAG-BICRO-a, ujedno i načelnik Općine Goričan Emanuel Sinković, zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, predstavnici Udruge inovatora Hrvatske, voditelj Regionalnog ureda HBOR – a u Varaždinu Tomislav Marković, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Čakovec Mladen Križaić, predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije Boris Lukovnjak, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak te Slobodan Veinović, voditelj odsjeka za gospodarstvo, EU programe i projekte Grada Čakovca. Svima je domaćin bio saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek uz brojne predstavnike Grada Preloga te predstavnike institucija i javnih tvrtki s područja Grada Preloga i Međimurske županije.

U svom obraćanju, gradonačelnik Ljubomir Kolarek je istakao: „Pozdravljam Vas na ovom našem tradicionalnom druženju te Vam iskazujem zahvalnost na dolasku. Ali, zahvaljujem Vam što ste preživjeli u ovom korona vremenu. Zahvaljujem što se broj zaposlenih u našim tvrtkama nije smanjio, što se plaće povećavaju, što naše proizvode izvozimo u brojne zemlje širom svijeta. Grad Prelog svoj razvoj doista duguje gospodarstvu i poduzetništvu. Iako me neki kritiziraju zbog toga, govore da podilazim gospodarstvenicima, to je osnova svega. Mi kao Grad Prelog, pokušavamo stvoriti uvjete ne bi li naši poduzetnici mogli mirno i stabilno funkcionirati. Neki i započeti svoj poslovni poduhvat. Nije bez razloga naš Poduzetnički centar Prelog pun. Planiramo uskoro njegovo proširenje, kako bi još mladih poduzetnika pronašlo u njemu svoj dom. Ne stoji bez razloga činjenica da su naše gospodarske zone pune i prije nego završimo sve one infrastrukturne radove potrebne za krenuti u posao. Posebno me prošle godine veseli uređenje i proširenje Gospodarske zone Sjever“.

Radovi na izgradnji nastavaka Gospodarske zone Prelog – Sjever započeli su dana 08.04.2020., a završeni 15.09.2021. godine. U okviru radova izvedena je kanalizacijska mreža sa kućnim priključcima, podzemna komunalna infrastruktura (vodovodna mreža, plinska mreža, DTK), javna rasvjeta, asfaltirani su kolnici i pješačko-biciklističke staze, izvedena je rekonstrukcija mosta preko kanala Bistrec-Rakovnica te prepumpne stanice. Vrijednost izvedenih radova je približno 12.000.000,00 kuna. Izvođač radova je tvrtka Pavlic-asfalt-beton iz Donjeg Kraljevca, dok je stručni nadzor provodila tvrtka NORD-ING d.o.o. iz Čakovca. Projekt je sufinanciran bespovratnim sredstvima Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta u iznosu od 8.447.811,57 kuna te bespovratnim sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije u iznosu od 745.395,14 kuna.

Svim su se nazočnima obratili i ministar Horvat, nazočni državni tajnici, predstavnici Obrtničke i Gospodarske komore Međimurske županije, predstavnici Udruge inovatora te Međimurske županije.

(žs)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja