Međimurje Press
Grad Čakovec

Umjesto “Ljeta u gradu Zrinskih”, nova manifestacija pod nazivom LJETNO KULTURANJE!

Na današnjoj konferenciji za novinare u prostoru Male scene „Vinko Lisjak“, predstavljena je nova čakovečka ljetna manifestacija LJETNO KULTURANJE koju su prezentirali djelatnici Centra za kulturu kao organizatori i čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini. 

Radi se o 25 manifestacija u periodu od 24.6. do 3.7.2022. na nekoliko čakovečkih lokacija, financiranih iz Proračuna Grada Čakovca u vrijednosti od 200.000 kuna.

Uzlaz na sve programe je besplatan.

Programski odbor čine: Romano Bogdan, Davor Dokleja, Marina Kukolić, Kristina Štebih, Ladislav Varga i Tasjenka Žnidar

U nastavku Donosimo PROGRAMSKU KNJIŽICU

Petak, 24. lipnja 2022.         

Atrij palače Staroga grada                                                                                        21:00 sat

SVEČANO OTVORENJE

koncert

ANA RUCNER, violončelo

Virtuozna violončelistica Ana Rucner, koja već više od 2 desetljeća oduševljava sve generacije publike, u Čakovec stiže sa svojim novim koncertnim programom, u pratnji vrsnog rock bubnjara Marka Duvnjaka.
Publici će se predstaviti programom crossover obrada klasike i novim repertoarom koji najavljuje njen aktualni singl „Bijeli anđeo“ , uvertiru u njen novi album  „Classic Balkan“. Album donosi novu epohu i poglavlje u glazbenoj karijeri poznate violončelistice, a uključuje i sjajne world music skladbe.
Elementi klasične, moderne i etno glazbe, uz atraktivan nastup na sceni, svrstavaju je u sam vrh domaćih izvođača na svjetskoj sceni!
Nastupala je preko 2000 puta u više od 40 zemalja svijeta, pronoseći radost glazbe te predstavljajući klasičnu i crossover muziku preko djela najvećih skladatelja svih vremena na svoj, moderan i jedinstveni način.
After: FOX BAR

ŠMUDLDUDL mit Ana, Jaama, Lustige Harre, Bites & Sladoled

  • Perivoj Zrinskih / kod sv. Jeronima: CHILL ZONA – „LIGEŠTUL“ /  00 – 21.00
  • CHILL ZONA – „LIGEŠTUL“

Zona na ulazu u Perivoj Zrinskih (kod svetog Jeronima) gdje će se građani moći odmoriti na vrtnim stolicama uz pivo pivovare Carlsberg (u suradnji s Turističkom zajednicom grada Čakovca).

Atmosferu će petkom, subotom i nedjeljom pratiti nastupi DJ-a.

Djeci će na raspolaganju biti razna sportska igrala.

ZAMJENSKI PROSTOR U SLUČAJU LOŠEG VREMENA: CENTAR ZA KULTURU ČAKOVEC

Subota, 25.6.2022.               

Trg Republike – plato ispred CZK                                                                           11:00 sati

LA VIE EN ROSE

PLESNI STUDIO KORAK

Plesni show Plesnog studija KORAK zamišljen je kao urbani ulični plesni program za cijelu obitelj.

Zadnje dvije godine sve je stalo, čak i umjetnost. Strast prema plesu preselili smo u svoje dnevne sobe i nastavili marljivo trenirati. Nada u bolje sutra uvijek je bila prisutna te smo vjerovali u brz povratak u “normalu”.

Ponovno smo u punom “Korak” sastavu i na Ljetnom kulturanju ispred Centra za kulturu svi ćemo vas, od naših najmlađih plesača do finalista “Supertalenta”, uvesti u plesni show “LA VIE EN ROSE” – jer jednostavno život je lijep! 

ZAMJENSKI PROSTOR U SLUČAJU LOŠEG VREMENA: CENTAR ZA KULTURU ČAKOVEC

Atrij palače Staroga grada                                                                                        21:00 sat

kazalište

Gradsko kazalište „Zorin dom“ Karlovac

STANKO I OLIVER

Igraju: Nino Pavleković, Andro Damiš, Vanja Gvozdić

Glazba: Tomislav Topić
Kostimografija: Morana Petrović
Majstor rasvjete: Robert Pavlić
Operater tona: Bojan Blažević
Operater video animacija: Goran Glavač
Inspicijent: Miroslav Jakšić
Garderobijerka: Anđela Fajt
Voditelj tehnike: Davor Trupac
Tehničke podrška: Nikola Belavić i Igor Živković

Miješanjem forme fizičke i slapstick komedije zlatnog doba Hollywooda sa suvremenim humorom današnjice nastaje predstava “Stanko i Oliver”.

Priča prati dva najbolja prijatelja Stanka i Olivera na njihovom putovanju iz Hrvatske prema Azurnoj obali. Pošto je jedan djetinjast i nespretan, a drugi razmetljiv i brzoplet, dolazi do sudara dvaju različitih šašavih svjetova. U tom sudaru nastaje kaos gdje svakodnevni benigni problemi za Stanka i Olivera postaju gotovo nepremostiva prepreka. Sa kojim problemima se ovaj komični duo susreće i na koji način ih rješava pogledajte u predstavi “Stanko i Oliver”.

After: FOX BAR / Trash 90s

  • Perivoj Zrinskih / kod sv. Jeronima: CHILL ZONA – „LIGEŠTUL“ / 10.00 – 12.00 i 18.00 – 21.00

ZAMJENSKI PROSTOR U SLUČAJU LOŠEG VREMENA: CENTAR ZA KULTURU ČAKOVEC

Nedjelja, 26.6. 

Kraljev vrt / R. Boškovića 2                                                                                    20:00 sat

Improvizacijski show

IMPROVGRUPA 002

Bruno Kontrec, Silvio Štefanac, Mario Jakšić, Alen Barbić, Kristina Štebih, Marko Baksa i Dalibor Strišković

Od 19.4.2022. službeno prva i jedina profesionalna improvizacijska grupa u Hrvatskoj!!

Improvizacijski show Improvgrupe 002, kombinacija je stand upa, kabarea i kazališta. Pod imenom Improvgrupa.002, ova skupina kazalištaraca s radom je počela 2020. godine. Kome zvono zvoni improvizacijski show je performans baziran na dramskim vježbama u kojima se, prema prijedlozima iz publike, izvode dramske situacije izmišljene na licu mjesta na sveopće zadovoljstvo publike i izvođača. Improvizacija u izvođačkom smislu nije previše zastupljena u Hrvatskoj, pa je Improvgrupa.002 i njihov show Kome zvono zvoni jedan od prvih takvih projekata. Članovi Improvgrupe.002 su: Bruno Kontrec, Silvio Štefanac, Mario Jakšić, Alen Barbić, Kristina Štebih, Marko Baksa i Dalibor Strišković.

ZAMJENSKI PROSTOR U SLUČAJU LOŠEG VREMENA: Mala scena „Vinko Lisjak“ / CZK

Zidine Staroga grada                                                                                                22.00 sata

film

DIVLJACI

akcijska komedija / Hrvatska / 2022.

Režija: Dario Lonjak

Uloge: Alen Liverić, Branko Janković, Borko Perić, Dejan Aćimović, Slavko Sobin

U akcijskoj komediji Divljaci isprepliću se lokalni i globalni motivi, a uvijek aktualnoj temi terorizma pristupa na jedinstveni način, s puno humora i akcije, što Divljake čini autentičnom hrvatskom akcijskom komedijom.

Radnja filma bazirana je na ljetu 2018. godine i Svjetskom nogometnom prvenstvu. U susret finalu u Moskvi, u hrvatskim gradovima vlada opće ‘ludilo’, a to je ludilo ponijelo i glavne junake filma: Zolju (Alen Liverić), Jasmina (Branko Janković) i Malog (Borko Perić) koji se odluče na pljačku kako bi nabavili novac za put u Rusiju. Bježeći od policije prelaze granicu s Bosnom i Hercegovinom pa u šumi zalutaju u teroristički kamp.

After: FOX BAR

Izložba nakita: Cyberlook by Vlatka Ciber

  • Perivoj Zrinskih / kod sv. Jeronima: CHILL ZONA – „LIGEŠTUL“ / 10.00 – 12.00 i 18.00 – 21.00

ZAMJENSKI PROSTOR U SLUČAJU LOŠEG VREMENA: CENTAR ZA KULTURU ČAKOVEC

Četvrtak, 30.6.

Centar za kulturu Čakovec / Galerija                                                                       19:00 sati

Škola animiranog filma Čakovec

KATICA ŠARIĆ

IZLOŽBA UZ INTERNACIONALNU FILMSKU RADIONICU / otvorenje

Katica Šarić rođena je 1970. u Zagrebu, gdje radi kao socijalna pedagoginja u osnovnoj školi Rudeš, Zagreb. Certificirana je psihoterapeutkinja iz neurolingvističkog programiranja.

Voditeljica je velikog broja radionica dokumentarnog film za nastavnike i učenike, za učitelje i stručne suradnike radionice i predavanja o utjecaju masovnih medija kao zaštitnog faktora u prevenciji poremećaja u ponašanju  i važnosti medija u socijalno pedagoškom i terapeutskom radu.

Polaznica je i predavačica na Školi medijske kulture Dr. Ante Peterlić, programa za nastavnike i samostalne filmske autore. Likovna je urednica nekoliko čitanki za hrvatski jezik.

Autorica je nekoliko samostalnih izložbi fotografija (Opatija, Zagreb, Čakovec, Varaždinske toplice), a sudjelovala je na skupnim izložbama i surađivala u izradi glazbenog spota i  nekoliko dokumentarnih filmova.

Kraljev vrt / R. Boškovića 2                                                                                     20:00 sati

Za ilustraciju Staviti logo INSULA

Biblioteka INSULA / Čakovec

KNJIŽEVNA VEČER

Moderator: Miroslav Gakić

Gosti: Branimir Vurušić, Stanislav Petrović

Glazba:  Tamara Korunek, sopran / Marko Žerjav, gitara

Biblioteka Insula je putem književnog natječaja Grada Čakovca u 18 godina kontinuiranog djelovanja objavila čak 59 naslova autora s područja Međimurja. Među njima su i dobro poznata imena izvan lokalne književne scene, poput Kristijana Novaka, Andrijane Kos Lajtman, Zvonka Kovača, Krunoslava Mikulana. Dugogodišnji urednik biblioteke, Miroslav Gakić, ovu će književnu večer provesti u društvu dvojice, ponajprije vrsnih pjesnika, Stanislava Petrovića i Branimira Vurušića. Poezija, glazba, dosjetke, zanimljivosti i ugoda ljetne večeri u Kraljevom vrtu, dobar su mamac za sve ljubitelje umjetnosti.

After: FOX BAR

Tribute to Balašević by Tomislav Čavlek

ZAMJENSKI PROSTOR U SLUČAJU LOŠEG VREMENA: CENTAR ZA KULTURU ČAKOVEC / Galerija

Petak, 1.7.

Atrij palače Staroga grada                                                                                        21:00 sat

koncert

SPLITSKI VIRTUOZI

Na inicijativu Glazbeno-umjetničke udruge Artemis, Glazbene mladeži te drugih kulturnih organizacija grada Splita udružili su se istaknuti profesionalni splitski glazbenici pod umjetničkim vodstvom internacionalno renomiranog violista i dirigenta Wladimira Kossjanenka i osnovali 2012.g. perspektivni gudački komorni orkestar.

Za visoku profesionalnu razinu ansambla  odgovorni su aktivni internacionalno priznati glazbenici s dugogodišnjim iskustvom na koncertnim pozornicama diljem svijeta a ujedno i profesori Glazbenog odjela Umjetničke akademije Splita.

Splitski virtuozi su uz potporu Grada Splita, Splitsko-dalmatinske županije, Ministarstva kulture i medija RH, Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, Veleposlanstva Republike Njemačke i privatnih sponzora održali brojne koncerte u domovini i inozemstvu.

Posebna pažnja članova utemeljitelja „Splitskih virtuoza“ usmjerena je prema odgoju glazbenika mlađe generacije kroz aktivno sudjelovanje u pripremi koncertnih programa ansambla kao i organiziranje seminara i radionica. Posebnu ulogu u ostvarenju ovog cilja igra povezanost članova ansambla s međunarodnim glazbenim univerzitetima i institucijama.

ZAMJENSKI PROSTOR U SLUČAJU LOŠEG VREMENA: CENTAR ZA KULTURU ČAKOVEC

Prostor / vanjska pozornica                                                                                      21:00 sat

koncert

HAILIN UP THE SELECTA – DUB ZA EMILA

Line up:

Nettle Soundsystem crew KC,

Mefa and Slavonija Vibes Syndicate VLP,

Matija – Resistor Soundsystem ČK.

Ljetnu večer 1. srpnja prostor iza Prostora uzdrmat će dub ritmovi i bas zvukovi na eventu posvećenom Emilu Marciušu, pokretaču čakovečke glazbene underground scene, članu i osnivaču više glazbenih sastava i dugogodišnjem suorganizatoru Ljeta u gradu Zrinskih. Emil je, nažalost, prerano otišao svojim putem. Za dubu primjeren zvuk pobrinut će se najmlađi soundsystem u regiji – Nettle Soundsystem sa svojim original Drava dubs stavom iz susjedne nam Koprivnice. Iako je soundsystem još svjež ispod čekića Nettle armija DJ-a je u dubu već masivno dugo što ih je potaknulo da izgrade i svoj sound kojim nas dolaze pogostiti. Večer će početi u laganijem ritmu s roots i tome sličnim trackovima u selekciji Matije Pavlica člana čakovečkog Resistor Soundsystema. Iskusni Mefa iz Valpova koji iza sebe ima nastupe na previše festivala da bi stali u najavu i istaknuti članovi Slavonija Vibes Syndicatea ponijet će dobar dio ove masnim basom ispunjene večeri. Ove duše od ljudi puštat će vam samo lijepe pjesme. Da rezimiramo – pet-šest DJ-eva i dobar soudsystem sigurno će rezultirati dubrim dub eventom kakav EmXXL Selecta (alias pod kojim je Emil nastupao kao DJ) zaslužuje. Dođite i iskusite dub – muziku koju vole ljubitelji basa. U slučaju killavog vremena događaj će se održati u Prostoru.

After: FOX BAR / Expendableband

  • Perivoj Zrinskih / kod sv. Jeronima: CHILL ZONA – „LIGEŠTUL“ /  00 – 21.00

ZAMJENSKI PROSTOR U SLUČAJU LOŠEG VREMENA: PROSTOR

Subota, 2.7.

Trg Republike / ispred Doma sindikata                                                                   10:00 sati

KONCERT ZA OBITELJ I PRIJATELJE

TATA SLIKOVNICA

TEATAR POCOLOCO

KAZALIŠNA DRUŽINA PINKLEC & DRAMSKI STUDIO DADA

GRADSKO KAZALIŠTE „ZORIN DOM“

PARTLEKI

CIRK POZOR

Koncert će održati 4 odlična hrvatska kazališta za djecu i mlade Mali Teatar (Zagreb), Teatar Poco Loco (Zagreb), Gradsko kazalište “Zorin Dom”(Karlovac) i Kazališna družina Pinklec(Čakovec) te poznati čakovečki bend Partleki. CIRK POZOR je žonglerska

grupa koja će zabavljati djecu između glazbenih nastupa.
Mjesto održavanja: Trg Republike (ispred Doma sindikata)

ZAMJENSKI PROSTOR U SLUČAJU LOŠEG VREMENA: CENTAR ZA KULTURU ČAKOVEC

Centar za kulturu Čakovec / Dvorana                                                                      18:00 sati

Škola animiranog filma Čakovec

Projekcija filmova ŠAF-a i Internacionalne filmske radionice

Fontana                                                                                                                    19:00 sati

koncert

DIXIELAND BAND ČAKOVEC

Dixieland Band Čakovec, jedinstven po tome što od 1998. godine u kontinuitetu svojom vedrom glazbom razveseljava publiku svih naraštaja širom Lijepe naše i okolnih zemalja, po tome što osim dixieland standarda izvodi vlastite skladbe u dixieland stilu i naročito po tome što jedini na svijetu svira dixieland obrade međimurskih pjesama i koristi međimursku glazbenu baštinu u svojim originalnim pjesmama.

Svirali su na jazz festivalima od Niša do Stuttgarta, na manifestacijama, koncertima i raznim drugim zbivanjima u nebrojenim gradovima regije i uvijek, baš uvijek, ostvarili svoj cilj – izmamili su publici svih uzrasta osmijeh na lice i „natjerali“ je da lupka nogom u vedrim ritmovima dixieland glazbe.

ZAMJENSKI PROSTOR U SLUČAJU LOŠEG VREMENA: Mala scena „Vinko Lisjak“ / CZK

Atrij palače Staroga grada                                                                                        21:00 sat

kazalište

Kazalište Moruzgva / Zagreb

ČUDO

Autor teksta i redatelj: Ivan Leo Lemo

Kostimografkinja: Mirjana Zagorec,

Scenograf: Kristijan Popović

Uloge: Ecija Ojdanić, Matija Šakoronja

Predstava kazališta Moruzgva “Čudo” nastavak je dviju prethodnih uspješnica, cabareta “Preko veze” i Vla Vla Vlajland cabareta. Lik Vlajne, čistačice i zdravorazumske heroine, kroz te predstave živi svoj scenski život u tri epizode. Svaka je predstava fabularno autonomna, a sve skupa prate svojevrsnu evoluciju tog publici vrlo bliskog lika. U ovom trećem nastavku, ta “žena iz naroda” postaje predsjednica Republike Hrvatske na izborima 2025. godine. Žanrovski je predstava komedija, prošarana songovima Zvonimira Duspera Dusa. Kako u politici sačuvati moralne vrijednosti? Kako biti vođa, a ostati u službi onih koje vodiš? Može li se neokaljan proći kroz taj labirint interesa, antagonizama i podmetanja, a sve to u svakim danom sve težim globalnim društveno političkim okolnostima? Odgovore na ta, a i mnoga druga srodna pitanja, publika će kroz niz duhovitih situacija pronaći u ovoj predstavi.

After: FOX BAR / Slušaona: 80s

  • Perivoj Zrinskih / kod sv. Jeronima: CHILL ZONA – „LIGEŠTUL“ / 10.00 – 12.00 i 18.00 – 21.00
  • MATKO ABRAMIĆ / pjesnik – RECI MI RIJEČ I NAPISAT ĆU TI PJESMU / poetski performans / 10.00 – 12.00 

Pjesnik Matko Abramić (Čakovec, 1984.) iz Varaždina zabavljat će svojim osebujnim poetskim performansom Reci mi riječ i napisat ću ti pjesmu koji je izvodio na mnogim manifestacijama u Hrvatskoj i regiji, u kojem piše pjesme prolaznicima na staroj pisaćoj mašini. Recite mu riječ, izmaštat će vam pjesmu u tili čas i pročitati naglas.

U prosincu je objavio knjigu poezije Reci mi… (Stihomašina), 2021. s izborom od 60 pjesama iz dosadašnjih poetskih performansa. Uz Reci mi… objavio je još tri zbirke poezije: ono je samo olujne boje… (2007), Mala doza samizdata (2017) i Segunda dosis (2020). Živi na potezu Banfica (Vž)-Trešnjevka (Zg) i radi kao književni urednik. 

ZAMJENSKI PROSTOR U SLUČAJU LOŠEG VREMENA: CENTAR ZA KULTURU ČAKOVEC

Nedjelja 3.7.                                                                                                           

Atrij palače Staroga grada                                                                                        20:00 sati

koncert

CINKUŠI

Kao temelj svoje glazbe Cinkuši koriste bogatu narodnu baštinu Hrvatske, ponajviše iz kajkavskog govornog područja u koju interpoliraju autorski pristup i literarne uzore, pa i klišeje koji bude kolektivnu emocionalnost.
Izvrstan primjer «prevođenja» tradicionalnih pjesama u eksplozivne dijelove punka, freak-folka, briljantnih balada ili suptilnih kombinacija valcera i kabareta s primjesama neo-folk undergrounda. Potpuno su otvoreni za mnoge metamorfoze rocka, psychedelica, jazza do tragova ekspresivne, pa čak i komorne glazbe.
Preporuča se u velikim količinama na kraju dana kad je već sve obavljeno.

Pored Porina 2010. i 2018. za najbolji album etno glazbe s albumom Špiritus Sanctus i Krava na orehu dobitnici su još brojnih domaćih i inozemnih nagrada.

ZAMJENSKI PROSTOR U SLUČAJU LOŠEG VREMENA: CENTAR ZA KULTURU ČAKOVEC

Zidine Staroga grada                                                                                                22.00 sata

Film

BOHEMIAN RHAPSODY

SAD / biografija, drama, glazbeni film o britanskom rock sastavu Queen, te njihovom pjevaču Freddieju Mercuryju / 2018.

Redatelji: Bryan Singer, Dexter Fletcher

Glavne uloge: Rami Malek, Lucy Boynton, Gwilym Lee, Ben Hardy, Joseph Mazzello

  • Dobitnik 4 nagrade Oscar®, uključujući i onu za najboljeg glumca – Rami Malek.

BOHEMIAN RHAPSODY je priča o ljubavi, boli, prihvaćanju i sjajnoj glazbi. Slavljenje Freddijeva talenta i legendarnog rock benda, koji je svojom glazbom i osjećajem za avanturu i specifičnim nastupima prekršio sva pravila tadašnje scene. Pjevačku legendu glumi Rami Malek, američki glumac egipatskog podrijetla koji nevjerojatno sliči Freddieju. Gwilym Lee igra ulogu gitarista Briana Maya, Ben Hardy je u ulozi bubnjara Rogera Taylora, a Joseph Mazzello nastupa kao basist John Deacon. Mary Austin, ženu za koju je Freddie tvrdio da je ljubav njegovog života igra Lucy Boynton, a u filmu se pojavljuje i Mike Myers.

Trajanje: 134 minute

Preporučamo starijima od 12 godina

After: FOX BAR

Izložba fotografija: Surealni kolaži by Sven Tomašić

  • Perivoj Zrinskih / kod sv. Jeronima: CHILL ZONA „LIGEŠTUL“ / 10.00 – 12.00 i  00 – 21.00

ZAMJENSKI PROSTOR U SLUČAJU LOŠEG VREMENA: CENTAR ZA KULTURU ČAKOVEC

GRAD ČAKOVEC

TURISTIČKI URED GRADA ČAKOVCA

(mp)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja