Međimurje Press
Grad Čakovec

Zasjedanje 23. sjednica Gradskog vijeća Grada Čakovca

U Gradskoj vijećnici Grada Čakovca održana je 23. sjednica Gradskog vijeća Grada Čakovca s ukupno 11 točaka Dnevnog reda. Sjednici je prisustvovalo 17 vijećnika. 

Kako je na konferenciji za medije održanoj prije same sjednice objasnila gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, najvažnije točke Dnevnog reda bile su upravo one uvodne, Godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Grada Čakovca za razdoblje od 01. 01. 2023. do 31. 12. 2023., Odluka o utvrđivanju i raspodjeli rezultata poslovanja Grada Čakovca za 2023. te Godišnji izvještaj o provedbi višegodišnjeg plana uravnoteženja Grada Čakovca za 2023.

„Kao što smo više puta komunicirali, u 2021. godini donijeli smo Odluku o sukcesivnom vraćanju minusa na Gradskom računu te smo prema planu u 2025. trebali vratiti 809.444,35 eura. Ne samo da smo to uradili do kraja 2023. godine, već smo godinu završili s plusom 2.137.000,00 eura, ali i pritom uspjeli vratiti kompletan minus. Samim time u 2024. taj višak poslovanja i pozitivan rezultat prenosimo u izmjene i dopune prvog Proračuna za ovu godinu, dakako za investicije koje su pred nama kako su Čakovec i mjesni odbori postali prava gradilišta. Ono što valja reći, i poslovanje Grada i svih ustanova oslonjenih na Proračun je pozitivno, po prvi puta Grad posluje u plusu od 2008. godine, a pritom ujedno nismo zakočili investicije, već naprotiv, dograđujemo vrtiće, obnavljamo prometnu infrastrukturu, spremna su nova prometna rješenja, prijavili smo kompletnu dogradnju II. OŠ, dvoranu u Kuršancu, ali i novu školu na suglasnost u resorno ministarstvo. Paralelno s ulaganjima u škole i vrtiće, ulaže se i u sportske objekte, obnovili smo i pojedina igrališta, sportske terene, izradili kompletnu projektnu dokumentaciju za judo dvoranu i streljanu, dobili sredstva za obnovu Sportskog parka Sloga koji će uskoro krenuti, kao i Macanovog doma, krenulo se u uspostavu javne rasvjete na području Čakovca na potezu od Globetke do Zrinsko – frankopanske ulice, koja je dugi niz godina bila u mraku, paralelno s tim odrađene su i druge postave javne rasvjete od Ivana Gorana Kovačića, pa sve do pojedinih mjesnih odbora”, objasnila je čakovečka gradonačelnica.

Zajedno s obračunom Proračuna, pred vijećnicima na čelu s predsjednikom GV-a Josipom Vargom našli su se i programi izgradnje, obnove i održavanja komunalne infrastrukture u 2023. godinu, izvješća o godišnjem poslovanju gradskih ustanova Dječjeg vrtića „Cipelica”, Dječjeg vrtića „Cvrčak”, Centra za kulturu Čakovec, Knjižnice „Nikola Zrinski“ Čakovec, Pučkog otvorenog učilišta Čakovec i JVP Čakovec te prijedlog suglasnosti na Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o upisima i mjerilima upisa djece u dječje vrtiće „Cipelica” i „Cvrčak”. Usvojeno je Izvješće o radu Savjeta mladih Grada Čakovca za 2023., kao i dana suglasnost Pučkom otvorenom učilištu Čakovec za sklapanje ugovora s Ministarstvom kulture i medija te pokretanju investicije nastavka obnove pročelja i energetske obnove zgrade. Prihvaćena je Odluka o imenovanju ulice u naselju Savska Ves. Naime ulici koja se proteže s istočne strane od Ulice Josipa Bajkovca u Savskoj Vesi u smjeru zapada sve do granice naselja Savska Ves u dužini od 250 m, određuje se ime “Štuk”, a na inicijativu Vijeća mjesnog odbora Savska Ves. Prihvaćena je i Odluka o izradi izmjene i dopune Urbanističkog plana uređenja naselja Mačkovec, kojom će se, sukladno odredbi članka 86. Zakona o prostornom uređenju, UPU izmijeniti i dopuniti sukladno ciljevima i programskim polazištima definiranim Odlukom o izradi te transformirati u digitalni oblik. Na taj način će se UPU naselja Mačkovec ujedno i transformirati u „plan nove generacije“. Izmjene i dopune UPU-a te njegova transformacija će se provesti putem elektroničkog sustava „ePlanovi“ i „ePlanovi –editor“ u okviru Informacijskog sustava prostornog uređenja (ISPU). Izmjene i dopune UPU-a naselja Mačkovec financirat će se putem Mehanizma za oporavak i otpornost, Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava za izradu prostornih planova nove generacije, posredno putem proračuna Grada Čakovca.

Potvrđeni ovogodišnji laureati i dobitnici javnih priznanja Grada Čakovca

Na sjednici su jednoglasno usvojeni i prijedlozi Komisije za javna priznanja Grada Čakovca koja je predložila da se ove godine dodijele javna priznanja Grada Čakovca, njih devet. Tako će na svečanosti uz Dan Grada Čakovca, u srijedu, 29. svibnja Zlatnik „Grb Grada Čakovca“ biti uručen Inner Wheel klubu Čakovec, za dugogodišnji značajan doprinos razvoju i promicanju ugleda i interesa Grada Čakovca, glazbenom sastavu „Demoni“, za dugogodišnji značajan doprinos razvoju i promicanju ugleda i interesa Grada te Dragutinu Miholčeku, za dugogodišnji značajan doprinos razvoju i promicanju sporta u Gradu Čakovcu. Nagrada Grada Čakovca za životno djelo dodjeljuje se ove godine Ivanu Pranjiću, za dugogodišnji značajan doprinos razvoju i promicanju ugleda i interesa Grada Čakovca i Đuri Belu, za dugogodišnji značajan doprinos razvoju i promicanju ugleda i interesa Grada. Godišnja nagrada pripast će Udruzi “Sport za sve“ Mačkovec povodom dugogodišnjeg aktivnog rada u području sporta na području Čakovca, KUD-u Mihovljan za značajan doprinos u području rada udruga i Muzeju Međimurja Čakovec za dugogodišnji značajan doprinos razvoju i promicanju ugleda i interesa Grada Čakovca te za 70 godina rada i doprinosa u području kulture. Nagrada „Adama Zrinskog“ za mlade dodijelit će se Školskom volonterskom klubu Gimnazije „Josip Slavenski” Čakovec, za izniman doprinos na poljima poticanja obrazovanja, volontiranja i društvenog angažmana mladih osoba te poticanju mladih na uključivanje u društvene procese u Gradu Čakovcu.

Foto: (mp)

(gč)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja