Međimurje Press
Izložbe

Godišnja izložba radova članova LUDM – a Prelog

U ponedjeljak, 12. prosinca 2022. otvorena je Godišnja izložba radova članova Likovne udruge Donjeg Međimurja Prelog. U svečanom djelu otvorenja sudjelovali su članovi  Književnog kruga Prelog. Na otvorenju izložbe istaknute su sve važne aktivnosti Likovne udruge Donjeg Međimurja Prelog. Likovna udruga Donjeg Međimurja Prelog bila je vrlo aktivna u 2022. godini te je ostvarila znatan broj aktivnosti. Početak proljeća obilježen je dolaskom Kulturnog društva „Međimurje“ iz Velenja u svrhu otvorenja izložbe „Međimurski kokot“ u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga. Na izložbi su prikazani radovi nastali na temu međimurskog kokota na likovnoj koloniji KD Međimurje – Kulturnog društva Međimurki i Međimuraca u gradu Velenju i okolici. Članovi Udruge svojim radovima obogatili su Sajam cvijeća te su na Danima dravske ribe u suradnji s učenicima Srednje škole Prelog vodili kreativnu radionicu za članove Kluba Duga.

Kao i svake godine ljeto je bilo mirnije i članovi su ga koristili za odmor, rad i traženje novih nadahnuća. Tijekom jeseni nanizala su se razna događanja, a posebno svečano bilo je otvorenje retrospektivne izložbe Franje Ružmana Brke. Izložba prati slikarski razvoj Franje Ružmana i daje uvid u cjeloživotno stvaralaštvo istaknutog naivnog slikara Međimurske županije. Time je obilježen dugogodišnji kreativan rad člana Udruge koji je prvi slikar kojemu je na Svečanoj sjednici povodom 25 godina Grada Preloga za likovna postignuća dodijeljen Grb Grada Preloga.

Kao i svake godine organizirana je Likovna kolonija, ove godine posebna jer je bila osmišljena za Srednju školu Prelog gdje je bila i provedena. Bio je to nastavak suradnje Udruge i Škole nakon brojnih zajedničkih projekata kao što su izrada fašničkih glinenih maski te oslikavanje „Zida umjetnosti“ na parkiralištu. Na poziv Udruge odazvalo se 14 umjetnica i umjetnika amatera, među kojima i posebni gosti, članovi Udruge hlebinskih slikara i kipara naive. Slikarima su se pridružili i preloški srednjoškolci koji su pažljivo primijenili svaki savjet naših članova. Slike nastale na koloniji ostat će u vlasništvu Srednje škole Prelog i krasiti zidove učionica i kabineta te će biti podsjetnik kako likovna kultura i međusobna suradnja obogaćuju zajednicu.

Jedan od većih uspjeha u 2022. godini bilo je sudjelovanje na 38. Susretu likovnih stvaralaca organiziranom od strane Hrvatskog sabora kulture. Naime, LUDM Prelog prvi se puta natjecao, a članovi Mirjana Varga, Franjo Mustač i Franjo Ružman prošli su selekciju te su njihovi radovi bili izloženi u Gradskoj galeriji Zabok. Od ukupno 289 pristiglih radova likovnih udruga diljem Hrvatske i samostalno prijavljenih autora prosudbeni odbor odabrao je ukupno 109 radova za izložbu. Kako bi LUDM Prelog podržao svoje članove organiziran je prijevoz na Susret koji se održavao u Zaboku. Nakon službenog programa druženje se nastavilo u sklopu razgledavanja dvorca Veliki Tabor. Aktivnosti u 2022. godini završavaju Godišnjom izložbom radova članova Udruge. Ovogodišnji radovi pokazuju rast i razvoj pojedinaca, ali i Udruge. Prateći rad članova LUDM-a Prelog uočljivo je kontinuirano sazrijevanje u odabiru tema i tehnika, naročito kod dugogodišnjih članova, kod kojih je vidljiv stalan napredak u radu i stvaralaštvu. Nove članove upoznat ćemo s vremenom i zajedničkim radom te im želimo uspješnu dobrodošlicu.

(ž)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja