Međimurje Press
Izložbe

Izložba međunarodnog projekta dopisivanja grafikama

U Muzeju Croata insulanus Grada Preloga otvorena je 20. svibnja izložba pod nazivom Female correspondence / Žensko dopisivanje. Na Međunarodni dan muzeja, muzeji diljem svijeta skreću pozornost široj javnosti na kulturnu baštinu i ulogu muzeja u njenom komuniciranju. Međunarodna muzejska zajednica pokrenula je obilježavanje 1977. (ICOM), koje se od 1992. provodi na određenu temu. Iniciranje obilježavanja u Hrvatskoj, vodi od 1980. Muzejski dokumentacijski centar, koji je ujedno promotor cijele manifestacije.

Umjetnički projekt  Female correspondence / Žensko dopisivanje pokrenut je radi potrebe za stvaranjem, izmjenom misli i ideja, poticanja na stvaralački rad te međusobne podrške i stvaranja umjetničke mreže. Projekt se bavi likovnom komunikacijom, isključivo umjetnica, u formi likovnog dopisivanja. Umjetnice iz različitih dijelova svijeta, životnih priča i perioda života međusobno izmjenjuju informacije komunicirajući sebi svojstvenim senzibilitetom i likovnim jezikom u grafičkim tehnikama. Umjetnice se dopisuju grafikama malog formata, 10,5×15 cm, formata razglednice otisnutih u ediciji od 10 grafika, različitim ritmom slanja grafika/pisama. Medij grafike izabran je kao stari medij koji može biti vrlo aktualan i baviti se suvremenim problemima kroz likovnost, ali i postavljati pitanja o suvremenom društvu kao što je nedostatak istinske komunikacije.

U projektu  sudjeluju od 2019. godine Mateja Rusak (HR), Tihana Karlović (HR), Anna Trojanowska (Poljska), Raquel Amat (Sj. Irska), Ana Salopek (HR), Kristina Pongrac (HR), Dora Bakek (HR), Raluca Iancu (SAD), od 2020. godine Iva Gobić (HR), Gloria Sellan (HR), Irena Kečkeš (SAD), Maja Zemunik (HR), Carmen Bačura Potočić (HR), Maja S. Franković (HR), Svetlana Jakimovska – Rodić (SLO) i Monika Jurić (Švicarska), a od 2021. Yoshimi Teh Soo Mei (Havaji).

O projektu Female correspondence/Žensko dopisivanje i samoj izložbi govorile su kustosica Muzeja Grada Preloga Iva Kožnjak, likovna kritičarka Sonja Švec Španjol i začetnica projekta Mateja Rusak.

U glazbenom programu sudjelovali su Tamara Korunek i Marko Žerjav. Izložba se u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga može razgledati do 18. lipnja 2021. godine.

(žs)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja