Međimurje Press
Udruge

Videća pratnja u Udruzi slijepih Međimurske županije

Udruga slijepih Međimurske županije osigurava usluge videćeg pratitelja slijepim osobama koje su nesamostalne u kretanju preko programa Mala podrška, velik uspjeh“.

Opći cilj programa je jačanje socijalnog uključivanja slijepih osoba kroz daljnji razvoj i povećanje kvalitete usluge videćeg pratitelja na području Međimurske županije.

Specifični ciljevi su:

– povećati socijalnu uključenost i unaprijediti kvalitetu života slijepih osoba na području Međimurske županije;

– poticati što veću samostalnost i neovisno življenje slijepih osoba na području Međimurske županije;

– nastavak zapošljavanja videćeg pratitelja.

Program „Mala podrška, velik uspjeh“ obuhvaća sljedeće aktivnosti:

  • prijevoz, pratnja i pomoć slijepim osobama u različitim svakodnevnim i socijalnim aktivnostima;
  • pomoć/obuka pri sitnim kućanskim poslovima;
  • pomoć/obuka pri obavljanju administrativnih poslova;
  • informiranje o usluzi videćeg pratitelja.

Program se provodi od 1.1.2022. do 31.12.2023. godine, a financira ga Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Nakon njegovog završetka, od 1.1.2024. godine Udruga planira osigurati nastavak pružanja usluge videćih pratitelja kroz sustavno financiranje sukladno Zakonu o osobnoj asistenciji, kako bi zadržala ovu socijalnu uslugu koja je najvažnija za slijepe osobe.

Videći pratitelj, Krešimir Horvat:

„Kad sam se prijavljivao za posao videćeg pratitelja i zaposlio se, nisam znao što očekivati. Bio je to na neki način za mene ulazak u nepoznato. U ovih prvih nekoliko tjedana koliko radim, o ovom poslu mogu pričati samo u superlativima, a korisnici i radne kolegice su izrazito ljubazni. Radna atmosfera je puno drugačija od standardnog posla u nekom poduzeću. Premda se posao sastoji od mnogo vožnje, ipak je najbitnije kad se odlazi u neko novo okruženje ili situaciju i tu je naša dužnost kao videćih pratitelja olakšati korisnicima koliko god to možemo. Rekao bih da je plemenitost vrlina koja je poželjna kod osobe koja želi raditi kao videći pratitelj. Za sebe mogu reći da ovaj posao želim nastaviti raditi još dugi niz godina.“

PREDSJEDNICA UDRUGE

Marija Ciglar

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja