Međimurje Press
Zanimljivosti

Iz Muzeja Međimurja- HLAPEC

Znate li što je i čemu služi hlapec?

Hlapec je pomagalo za skidanje čizama!

Hlapec je idealan primjer praktičnog i snalažljivog Međimurca. U potpunosti je „domači“ patent. Sastavljen je od drvenoga stalka u kojemu se nalazi pomoćni dio kojim se učvrstila čizma i drvene ploče u koju se stavljala noga. U potpunosti ga je moguće izraditi ručno i u kućnoj radinosti.

Poznati stih iz popijevke govori o čizmama kakve su se skidale na hlapcu. To su „črne čižme z trdom sarom“. „Trda sara“ odnosi se na gornji dio čizme koji se ovija oko listova. Ova vrsta čizama specifična je po tvrdim sarama, odnosno onima koje se ne presavijaju kad stoje samostalno. Takve je čizme bilo teško izuti zbog tvrdog „lupa“ (spoja donjeg dijela čizme i gornjeg – sara) preko kojeg je teško prolazila peta.

Stoga se narodni genij dosjetio pomoći si napravom poput hlapca. Na hlapec se možete osloniti jednom rukom, približiti nogu, na kojoj je čizma, izdubljenom polukružnom otvoru u donjem dijelu hlapca i podići nogu prema gore. No, i tu ima jedna tajna: na čizmi mora postojati mala kvrga, izbočina koja zapne za taj drveni dio.

1969. godine MMČ-u poklonio ga je gospodin Josip Jug i dio je stalnog postava našeg muzeja.

(m.h.s.)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja