Međimurje Press
Zanimljivosti

Proljeće 2024.

Iako u školskoj literaturu stoji kako proljeće počinje 21. ožujka, proljeće već godinama počinje jedan dan ranije, odnosno 20. ožujka.

Proljeće zapravo započinje na proljetni ekvinocij, kada su dan i noć jednaki, odnosno kada svijetli dio dana traje 12 sati. Svijetli dio dana će se produljivati sve do početka ljeta. Proljetni ekvinocij događa se u pravilu 19, 20 ili 21 ožujka, te su to dani kada započinje proljeće u sjevernoj hemisferi, a u južnoj hemisferi tada započinje jesen.

Ako vas zanima kako to da proljeće ne započinje uvijek na isti datum i isti sat, morate se prisjetiti kako nema svaka godina jednak broj sati, odnosno dana. Mnogi su zbog toga se okrenuli meteorološkom računanju proljeća, za koje kažu kako zapravo prema vremenskim prilikama, koje se očituju u višoj temperaturi i buđenju prirode započinju 1. ožujka i traju do 1. lipnja. Zbog toga se kaže kako meteorološki proljeće traje kroz ožujak, travanj i svibanj, a da ljeto traje kroz lipanj, srpanj i kolovoz u našim krajevima. Meteorološki gledano, ljeto obuhvaća tri najtoplija mjeseca u godini, a zima tri najhladnija, između su proljeće i jesen. Zbog toga meteorološki proljeću pripadaju ožujak, travanj i svibanj.

(mp)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja