Međimurje Press
Zanimljivosti

U Loboru uskoro glasoviti 23. Hrvatski festival Žudija, čuvara Kristovog groba

Viteško društvo Svetog križa Lobor već 17 godina brine o povijesnim vrijednostima i kulturnoj baštini Lobora, Krapinsko-zagorske županije i Republike Hrvatske, kroz izvođenje raznih kulturnih i vjerskih programa.

U vrijeme Uskrsa, Viteško društvo njeguje običaje čuvanja Kristovog groba u župnoj crkvi svete Ane te pucanja na sam Uskrs, u čast uskrsnuća Krista. Ovi običaji u Loboru datiraju iz 16. stoljeća, kada je Petar Keglević dobio vlastelinstvo Lobor te je u uskrsno vrijeme slao naoružanu počasnu stražu u Loborsku crkvu čuvati Kristov grob.

Ove će se godine 1. travnja, na Uskrsni ponedjeljak, u Župi svete Ane, Lobor održati glasoviti  XXIII. Hrvatski festival Žudija. Program počinje u 10 sati svetom misom u crkvi sv. Ane u Loboru. Nakon mise bit će mimohod čuvara Kristovog groba ulicama Lobora. U 11.30 akademski snimatelj Šime Strikoman upriličit će još jedno snimanje milenijske fotografije na brežuljku ispred crkve sv. Ane, dok XXIII Hrvatski festival Žudija tradicionalno počinje u 12 sati, uz gromoglasno pucanje loborskih kuburaša i njihovih prijatelja.

Načelnica i saborska zastupnica Ljubica Jembrih ističe da je riječ o odličnoj promociji Općine Lobor, njihove župe, ali i cijele Krapinsko-zagorske županije.

– Naša se općina, srećom, može pohvaliti velikim brojem izuzetno aktivnih udruga koje su naši najbolji promotori, a jedna od tih udruga je naše Viteško društvo. Zajedno s njima i Župom svete Ane organiziramo još jedno zanimljivo i atraktivno događanje, pripreme su se zahuktale, a ja vjerujem da će naši mještani i ovoga puta biti odlični domaćini. Sigurna sam da će festival biti odlično posjećen i pozivam sve da, nakon što najveći kršćanski blagdan Uskrs provedu uz svoje najmilije, na Uskrsni ponedjeljak dođu u Lobor. Bit će nam dobrodošli – poručila je načelnica Jembrih.

Župnik Župe sv. Ane Tomica Božiček istaknuo je da je Župa bitna za Festival Žudija jer sve što se radi i organizira, povezano je sa Župom i Crkvom. Dodao je da je riječ o manifestaciji koja je s juga zemlje došla na sjever.

– Žudiji, odnosno čuvari Kristova groba i manifestacija koja je s njima povezana, poznatija je u Dalmaciji nego kod nas na sjeveru. Kažu da treba proći niz godina, puno vremena da se dođe na red, da bi netko mogao imati tu čast da se manifestacija odvija u njegovom mjestu, točnije župi. U organizaciji župe s udrugama i društvima čuvali su se običaji i tradicija, gdje su cijeli dan i cijele noći prikazivale pa čak i predstave kako se čuva Kristov grob. U našoj Župi ove godine u glavnoj ulozi su naši kuburaši, naši Vitezovi – rekao je župnik Tomica Božiček.

Očekuje se, dodaje, da će na manifestaciju doći oko tisuću ljudi.

– Ovdje će biti svakakvih lijepih scena i prizora, a sve se, naravno, odvija oko crkve. Udružili smo snage, ja kao župnik koji predstavljam ovu Župu, načelnica ispred Općine i Viteško društvo, da zajedno organiziramo ovaj događaj te da se svi lijepo i ugodno osjećaju. Ponos je to za naše mjesto, ali svakako i za našu Župu – zaključio je župnik.

Tko su Žudiji?

Žudiji su mladići odjeveni u uniforme rimskih vojnika koji u svetom trodnevlju čuvaju Kristov grob postavljen za tu prigodu u crkvi, a po uzoru na rimske vojnike koje spominje Matejevo evanđelje.

U nekim župama čuvari su odjeveni u narodnu nošnju, a ponegdje u mornarske odore. Vjerojatno je običaj čuvanja Kristovog groba u naše krajeve stigao iz Italije, a time i sam naziv Žudiji. S vremenom, svaka župa je iznjedrila svoje običaje, tako da se danas ti običaji međusobno razlikuju po svojim specifičnostima.

Općina Lobor

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja