Međimurje Press
Sport+

Tijekom ljeta 520 djece iz cijelog Međimurja uključilo se u sportske kampove

Program sportskih kampova Zajednice sportskih udruga grada Čakovca pokrenut je 2005. godine, a u iščekivanju jubilarnog 20. izdanja, polako se sliježu pozitivni dojmovi ovogodišnjih kampova za djecu “Svaki tjedan sport jedan”.

Tako je u Čakovcu tijekom školskih praznika osnovnoškolcima s područja cijelog Međimurja omogućeno uključenje u 23 različita kampa i 18 sportova. Naglasili su to u ime organizatora predsjednik čakovečke sportske zajednice Anđelko Crnčec i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, uz Damira Dolara, predsjednika Squash kluba Međimurje koji je ujedno bio i domaćin završne konferencije projekta u Squash Areni Čakovec. Tamo je naime održan i novi kamp ove godine te se djeci približio squash.

U kampove se uključuje većina djece koja pritom stječu prva sportska znanja

“Sportski kampovi za djecu tradicija su koja se u Čakovcu provodi punih 19 godina. Kampovi su osmišljeni da se školska djeca tijekom ljetnih praznika bave aktivnostima koja će doprinijeti njihovom aktivnom ljetu. Sportski kampovi odlična su prilika za kasnije uključivanje djece u sportske kolektive i različite sportove te valja istaknuti da se u kampove uključuje većina djece koja ovdje stječu svoja prva sportska znanja”, rekao je u uvodu Crnčec i dodao da su ove godine povećali broj sudionika za čak 20%, točnije u kampove se uključilo rekordnih 520 sudionika. Oni koji su sudjelovali na najviše kampova bit će prema uzoru na prijašnje godine nagrađeni prigodnim medaljama i to početkom iduće godine, na svečanosti proglašenja najboljih sportaša Čakovca za 2023. godinu.

Gradonačelnica Cividini: “Ponosimo se našim klubovima i nema sporta koji nije ostvario zapažene uspjehe u svim uzrastima” 

Zahvalu svim našim trenerima, studentima i ljubiteljima sporta koji su se uključili u kampove i radili s djecom, kao i samim roditeljima na pruženoj ruci suradnje, uputila je čakovečka gradonačelnica. “Postoje sportovi koji su atraktivniji i viđeniji, kao i sportovi s kojima se djeca po prvi puta susreću upravo na kampovima. Svaki sportski klub ima svoje specifičnosti, ali i rezultate kojima se ponosimo, te možemo reći kako u gradu Čakovcu nema sporta koji nije ostvario zapažene uspjehe u svim uzrastima, dodala je naglasivši kako je projekt Ljetnih sportskih kampova uspješno prijavljen na natječaj Ministarstva turizma i sporta o sufinanciranju športskih programa poticanja lokalnog športa i športskih natjecanja u 2023. iz sredstava Državnog proračuna za 2023. godinu. MINTS-ova uprava za sport odobrila je 17.400 eura za sufinanciranje programa, čime su pokriveni troškovi nabavke rekvizita, prehrane, osvježenja, trošak prostora, tiskanja letaka i plakata, dok je Grad Čakovec prepoznao važnost i kvalitetu ovog programa, pa osim pokroviteljstva, i financijski pokriva dio troškova koje ne pokriva ministarstvo.

Dio projekta “Svaki tjedan sport jedan” je i novi kamp squasha

“Kao brucoši u projektu sportskih kampova u Čakovcu, izuzetno smo zadovoljni. Sve je bilo na vrhunskom nivou i iako smo prije tek dva i pol mjeseca otvorili novu Squash arenu, u sinergiji sa sportskom zajednicom uspjeli smo zainteresirati 138 djece, od kojih je svaki dan u prosjeku njih 80 dolazilo na kamp. To je za nas vrhunski rezultat, pa tako za usporedbu, u Zagrebu postižu 3 do 4 puta manji odaziv nego smo mi uspjeli u Čakovcu”, kazao je Dolar i pozvao svu zainteresiranu djecu da se uključe i u školu squasha, kako su prijave u tijeku.

Spomenimo kako je tijekom kampova održano i 14 različitih predavanja s temama od fair playa i internetske sigurnosti, do zdrave prehrane i sprečavanja vršnjačkog nasilja, a o uspjehu ovog programa najbolje govore pohvale samih sudionika, njihovih roditelja i ostalih građana. Iz čakovečke sportske zajednice najavili su i kako će u narednom razdoblju odraditi anketu među klubovima kako bi vidjeli koliko se djece nakon kampova odlučilo aktivno baviti sportom.

(gč)

 

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja