Međimurje Press
Vijesti

U Varaždinu svečano otvoreno još jedno izdanje FolkoFonije!

Sinoć je na Habdelićevom trgu u Varaždinu svečano otvoreno još jedno izdanje FolkoFonije međunarodnog folklorog festivala u organizaciji Centra tradicijske kulture Varaždin . Još jednom, ovaj festival u grad dovodi brojna folklorna društva, kako strana tako i domasća.

Program prve večeri festivala ”Glazben i kušlec otvorila je Ž enska vokalna skupina Centra tradicijske kulture Varaždin premijernom izvedbom pjesme ”Rijeka mura tiho šumila” u aranžmanu Stelle Cimerman . Uslijedio je Ženski vokalni ansambl ”Đurđevčice” Đurđevčice”, koji djeluje unutar KUD a Petar Preradović” Đurđevac, koj i posebno njeguje i ističe autentičnost podravskih napjeva . Ansambl je također dobitnik brojnih priznanja uključujući i ovogodišnju nacionalnu glazbenu nagradu PORIN. Nakon nas tu pa ovog izn imnog
ansambla, publik u je oduše vi o nastup etno dua ”Goga i Željko” Željko”, koji njeguje narodni izričaj
našeg zavičaja te autorske kajkavske pjesme. Gledatelji su na sinoćnjem otvorenju imali prilike vidjeti nastup Folklornog ansambla ”Knahinka” iz Slovačkog grada Čičave.

Temperamentnim plesom završili su prvu večer ovogodišnje FolkoFonije t e najavili današnji , plesni koncert, ”Plesni koji će se održati u subotu 9.9.2023 . u 1 9:30 sati na Habdelićevom trgu. U sklopu ”Plesnog kušleca” predstavit će skupine iz Slovačke, Slovenije, Dalmacije , Varaždinske županije, te grada Varaždina.

U subotu na Habdelićevom trgu o d 10: 00 do 16:00 sati možete posjetiti radionice folklornog plesa za djecu, radionice izrade krpe nih lutaka, radionice izrade ukrasa od kinča te radionice sviranja tradicijskih glazbala. Cijeli program popraćen je Tradicijskim sajmom na kojem svoje proizvode izlaže čak 18 udruga s područja  cijele Varaždinske županije.

Program se nastavlja i u nedjelju ujutro , kada će se na Habdelićevom trg u od 10:00 do 12 :00 sati održati plesne radionice hrvatskog i inozemnog folklora. Održavanje festivala financijski su podržali Grad Varaždin te Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske .

Helena Lalić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja