Međimurje Press
Policija

Izbor vijesti Pu međimurske za dane proteklog vikenda od 23. do 25. lipnja 2023. godine

Prometne nesreće tijekom proteklog vikenda

Evidentirano je pet prometnih nesreća, i to četiri nesreće s nastalom materijalnom štetom te jedna nesreća s ozlijeđenim sudionikom

Proteklog vikenda na međimurskim prometnicama evidentirano je pet prometnih nesreća, i to četiri nesreće s nastalom materijalnom štetom te jedna nesreća s ozlijeđenim sudionikom. Težina ozljeda bit će poznata nakon zaprimanja medicinske dokumentacije.

Greške koje su prethodile prometnim nesrećama:
– nepoštivanje prednosti prolaska, dvije prometne nesreće,
– nepropisno okretanje, skretanje i vožnja unatrag, dvije prometne nesreće,
– ostale greške, jedna prometna nesreća.

Prisutnost alkohola u krvi kod sudionika prometnih nesreća tijekom proteklog vikenda nije utvrđena, dok se 51-godišnji vozač osobnog automobila koji je sudjelovao u prometnoj nesreći s nastalom materijalnom štetom, odbio se podvrći alkotestiranju.

Nesreća se dogodila u nedjelju, 25. lipnja oko 11:20 sati u Murskom Središću, na prostoru parkirališta ugostiteljskog objekta u Ulici Rade Končara. Upravljajući unatrag osobnim automobilom, čakovečkih registarskih oznaka, prethodno se nije uvjerio da to može učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu ili imovinu, zbog čega je stražnjim dijelom vozila udario u stražnji dio parkiranog osobnog automobila, čakovečkih registarskih oznaka. Nakon prometne nesreće 51-godišnji vozač s osobnim automobilom napustio je mjesto događaja, a da prethodno vlasniku oštećenog automobila nije ostavio podatke o sebi i vozilu s kojim je uzrokovao prometnu nesreću. Sat vremena nakon nesreće policijski službenici pronašli su odbjeglog vozača koji je odbio ponuđeno alkotestiranje. Zbog počinjenja nekoliko prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, 51-godišnji vozač sankcionirat će se novčanom kaznom u ukupnom iznosu od 1970 eura uz izricanje zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije u ukupnom trajanju od devet mjeseci.

Teške krađe i krađe tijekom proteklog vikenda

Slika /ILUSTRACIJE MUP NOVE 2021/Policajac i vozilo.jpg

Evidentirane su tri teške krađe i jedna krađa

Na području Policijske uprave međimurske tijekom proteklog vikenda evidentirane su tri teške krađe i jedna krađa. Izdvajamo teške krađe u Hlapičini i Nedelišću.

Provale u obiteljske kuće u Hlapičini i Nedelišću
U subotu, 24. lipnja između 10 i 15 sati u Hlapičini, nepoznati počinitelj provalio je u obiteljsku kuću, vlasništvo 75-godišnjakinje, odakle je ukrao novac i dr. predmete. Materijalnu štetu vlasnica je procijenila na više stotina eura.

U nedjelju, 25. lipnja između 7 i 17:30 sati u Nedelišću, Ulici Josipa Marčeca, nepoznati počinitelj provalio je u obiteljsku kuću, vlasništvo 76-godišnjakinje, odakle je ukrao razni nakit. Materijalnu štetu vlasnica je procijenila na nekoliko stotina eura.

Protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Zbog upravljanja automobilom pod utjecajem alkohola te vrijeđanja policijskih službenika 39-godišnjaku izrečena ukupna novčana kazna od 1980 eura

Slika /ILUSTRACIJE PU MEĐIMURSKA/IMG_7749.JPG

Prilikom postupanja 39-godišnjak je pogrdnim riječima vrijeđao policijske službenike te je uz primjenu sredstava prisile uhićen i priveden u prostoriju za zadržavanje

U subotu, 24. lipnja u 23:30 sati u Nedelišću, Ulici maršala Tita, prilikom nadzora cestovnog prometa policijski službenici Interventne jedinice policije Policijske uprave međimurske zaustavili su 39-godišnjeg vozača koji je upravljao osobnim automobilom, čakovečkih registarskih oznaka.

Alkotestiranjem vozača utvrđeno je kako je upravljao automobilom pod utjecajem alkohola u koncentraciji od 1,97 g/kg.

Prilikom postupanja 39-godišnjak je pogrdnim riječima vrijeđao policijske službenike te je uz primjenu sredstava prisile uhićen i priveden u prostoriju za zadržavanje Policijske uprave međimurske.

Zbog počinjenja prekršaja iz članka 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira (vrijeđanje policijskih službenika) 39-godišnjak kažnjen je novčanom kaznom u iznosu od 700 eura. Ujedno, zbog upravljanja automobilom pod utjecajem alkohola (prekršaj iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama) kažnjen je  novčanom kaznom u iznosu od 1280 eura uz izricanje zabrane upravljanja motornim vozilima u trajanju od tri mjeseca.

Preventivna akcija uz dane općine u Goričanu

  • Slika
  • Slika
Slika /2023/Dani općine Goričan 24062023/1.JPGSlika Slika

Provedene aktivnosti iz preventivnog projekta „Zajedno do veće sigurnosti“ i preventivnih aktivnosti pod sloganom „Sigurno u prometu“

U subotu, 24. lipnja 2023.godine u popodnevnim satima u Goričanu, temeljem dobre suradnje i poziva načelnika Općine Goričan, na prostoru rekreacijske zone „Šoderica“, u sklopu održavanja „Dana Općine Goričan“, policijski službenici Policijske postaje Prelog i Postaje prometne policije Čakovec (motorist), uspostavili su informativni punkt policije.

Na punktu su posjetitelji upoznati s različitim preventivnim aktivnostima policije te su im pruženi odgovori na mnogobrojna pitanja iz domene rada policije, a ujedno su im i prezentirani aktualni natječaji Ministarstva unutarnjih poslova i uvjeti upisa kandidata u III. razred srednjoškolskog obrazovanja za zanimanje policajac/policajka, kao i Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka.

Svim posjetiteljima omogućeno je razgledavanje policijskog vozila i policijskog motocikla, što je kod istih izazvalo veliku zainteresiranost, posebice djece, obzirom da im je pružena mogućnost da takve trenutke ovjekovječe fotografiranjem. Posjetiteljima su također dijeljeni savjeti o samo zaštitnim mjerama vezanim na kažnjiva ponašanja, gdje im je posebna pozornost skrenuta na mjere prevencije od provalnih krađa koja mogu građani provoditi samostalno. Najmlađi posjetitelji info punkta informirani su i educirani o pravilnom kretanju u prometu u svojstvu pješaka i vozača bicikla s posebnim osvrtom na zakonsku obvezu korištenja reflektirajuće opreme, a ujedno su darivani i reflektirajućim promotivnim materijalima u vidu trakica i privjesaka koji su pribavljeni putem sredstava Vijeća za prevenciju Međimurske županije.

Potporu aktivnostima policije svojim prisustvom na informativnom punktu pružio je načelnik Općine Goričan Emanuel Sinković, dok su kao vizualni identitet preventivnih aktivnosti korištene brošure Policijske uprave međimurske „Zajedno do veće sigurnosti“, „Pješaci i vozači bicikla sigurno u prometu“, brošura „Postani policajac/policajka“, kao i dr..

Obilježavanju “Svjetskog dana darivatelja krvi” pridružili se preventivnim aktivnostima preloški policajci

Slika /2023/Darivatelji krvi u Prelogu 25062023/1.JPG

Podršku preventivnim aktivnostima policije svojom nazočnošću u Prelogu dali su gradonačelnik Grada Preloga g. Ljubomir Kolarek, predsjednik Gradskog vijeća g. Đuro Ujlaki i ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Čakovec g. Kristijan Valkaj, dok su kao vizualni identitet preventivnih aktivnosti korištene brošure Policijske uprave međimurske „Zajedno do veće sigurnosti“, brošura „Postani policajac/policajka“ i dr.

U nedjelju, 25. lipnja 2023. godine u prijepodnevnim satima u Prelogu na području Sportsko rekreacijske zone “Marina”, uspostavom informativnog punkta policije, kontakt policajci Policijske postaje Prelog provodili su aktivnosti preventivnog projekta “Zajedno do veće sigurnosti” te su temeljem dobre suradnje i poziva za druženje od strane Gradske organizacije Crvenog križa Grada Preloga i Gradskog društva Crvenog križa Čakovec, zajednički obilježili Svjetski dan darivatelja krvi (14. lipnja).

Posjetiteljima informativnog punkta policije dijeljeni su savjeti o samo zaštitnim mjerama vezanim na kažnjiva ponašanja, uz posebno skretanje pozornosti na mjere prevencije od provalnih krađa koja mogu provoditi samostalno, a ujedno su im i prezentirani aktualni natječaji ministarstva i uvjeti upisa kandidata u III. razred srednjoškolskog obrazovanja za zanimanje policajac/policajka, kao i Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka.

Najmlađi posjetitelji info punkta policije informirani su i educirani o pravilnom kretanju u prometu u svojstvu pješaka i vozača bicikla, s posebnim osvrtom na zakonsku obvezu korištenja reflektirajuće materije, a omogućeno im je razgledavanje službenog vozila te su darivani reflektirajućim promotivnim materijalima u vidu trakica, privjesaka i kemijskim olovkama koje su pribavljene putem sredstava Vijeća za prevenciju Međimurske županije.

Radovan Gačal

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja