Međimurje Press
Policija

Oštećena u ime troškova slanja obećanog paketa sa zlatom i vrijednosnim papirima, platila prevarantu nekoliko tisuća eura

Ponovno želimo upozoriti sve građane da prilikom kontakata s nepoznatim osobama koje nude brzu, laku i veliku novčanu dobit, trebaju posumnjati u prijevaru

Jučer, 21. ožujka čakovečki detektivi zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela prijevare, zaprimili su kaznenu prijavu 73-godišnjakinje.

Iz zaprimljene prijave proizlazi kako je oštećena početkom veljače ove godine putem jedne od društvenih mreža stupila u kontakt s nepoznatim muškarcem koji se predstavio kao inženjer brodogradnje te da se trenutno nalazi na brodu koji putuje iz Engleske u Australiju. Muškarac joj je pritom obećao poslati  paket u kojem se nalazi zlato u vrijednosti 100.000 funti te vrijednosni papiri u vrijednosti 1.000.000 eura. Kako bi oštećena primila obećani paket morala je uplatiti troškove slanja i osiguranja u iznosu od nekoliko tisuća eura, što je kasnije i učinila. Nakon toga prevarant je i dalje tražio određene uplate kako bi poslao paket te je oštećena posumnjala da se radi o prijevari i događaj prijavila policiji.

Kriminalistička istraživanja se nastavljaju, dok će se protiv nepoznatog počinitelja zbog počinjenja kaznenog djela prijevare, nadležnom državnom odvjetništvu podnijeti kaznena prijava.

Ponovno upozoravamo sve građane da prilikom kontakata s nepoznatim osobama koje nude brzu, laku i veliku novčanu dobit, trebaju posumnjati u prijevaru. Obavezno odbijte takve iznenadne ponude. Ako primijetite nešto sumnjivo, obratite se policiji.

Krajem prošle godine u Ravnateljstvu policije u Zagrebu predstavljena je preventivna kampanja „Web heroj“, prepoznatljivog slogana „Ulovimo lika s weba koji tvoje eure vreba“, kako bi se što većem broju građana približila važnost znanja o pojavnim oblicima kibernetičkog kriminala, opasnostima te mjerama prevencije i zaštite.

Više informacija o prijevarama s bankovnim računima, investicijskim prijevarama, prijevarama prilikom online kupovine, romantičnim prijevarama i direktorskim prijevarama saznajte na internetskoj stranici “Web heroj.

Radovan Gačal

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja