Međimurje Press
Policija

Policijska kapelanija “Sveti Franjo Asiški” proslavila 10-tu obljetnicu djelovanja

U prekrasnom zdanju crkve sv. Jeronima u Štrigovi liturgijsko slavlje svojim pjevanje uveličala je policijska klapa Sveti Mihovil

Jučer, 4. listopada na blagdan sv. Franje Asiškog u župnoj u Štrigovi održana je svečana misa povodom desete obljetnice uspostave Policijske kapelanije “Sveti Franjo Asiški” za područje Policijske uprave međimurske.

U prekrasnom zdanju crkve sv. Jeronima svetu misu u predslavio je Leon Lozančić župnik u Martijancu i dekan Ludbreškog dekanata uz suslavitelje vlč. Vjekoslava Vidačeka policijskog kapelana za područje Policijske uprave međimurske, don Branka Čagelja vojnog kapelana iz Petrinje, vlč. Ozrena Bizeka policijskog kapelana za područje Policijske uprave koprivničko-križevačke i Policijske uprave virovitičko-podravske, vlč. Ivana Grinišina policijskog kapelana za područje Policijske uprave krapinsko-zagorske, vlč. Ivice Horvata policijskog kapelana za područje Policijske uprave varaždinske i dekana Varaždinskog policijskog dekanata i vlč. dr. sc. Kristijana Kuhara župnika župe domaćina, Štrigove.

Misnom slavlju prisustvovali su načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač sa suradnicima, sadašnji i bivši zaposlenici Policijske uprave međimurske, članovi obitelji poginulih i nestalih policajaca te mnogobrojni vjernici.

Pozdravljajući okupljene vlč. Vidaček rekao je kako smo se večeras okupili da bi proslavili svetkovinu sv. Franje Asiškog, utemeljitelja Franjevačkog reda te kako bi obilježili desetu obljetnicu rada Policijske kapelanije za Međimursku županiju, koja je stavljena pod zaštitu, upravo svetog Franje. Ujedno, zahvalio je župniku Kuharu na gostoprimstvu, kao i policijskoj klapi Sveti Mihovil čiji su članovi po drugi put za redom stigli u Međimurje na obilježavanje obljetnice osnutka kapelanije.

U svojoj propovijedi župnik Lozančić podsjetio je na životni put svetog Franje od rođenja u  Asizu te razuzdanog mladenačkog života, prožetog avanturizmom i velikom željom za slavom, do preobraćenja i u potpunosti Bogu posvećene osobe. Na kraju propovijedi naglasio je kako život te djela Franje Asiškog predstavljaju živo nadahnuće i pravi primjer kršćanskog života.

I ove godine liturgijsko slavlje svojim pjevanje uveličala je policijska klapa Sveti Mihovil. Na kraju mise, a na veliko oduševljenje svih prisutnih, otpjevali su nekoliko svjetovnih i crkvenih pjesama. Policijska klapa Sveti Mihovil osnovana je 2009. u Splitu. Ideja vodilja je bila približavanje policije građanima, ali i građana policiji s naglaskom na pristupačnost, zajedničko druženje, klapsku pjesmu i prijateljstvo.

Nakon mise u prostorijama Doma kulture u Štrigovi priređen je domjenak za članove obitelji poginulih i nestalih međimurskih policajaca i djelatnike Policijske uprave međimurske. Načelnik općine Štrigova Stanislav Rebernik pobrinuo se da se svi okupljeni ugodno osjećaju, dok se načelnik Sokač zahvalio svima koji su doprinijeli da se deseta obljetnica djelovanja Policijske kapelanije “Sveti Franjo Asiški” obilježi svečano i dostojanstveno.

Radovan Gačal

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja