Međimurje Press
Policija

“RECI NE DROGAMA” u romskim naseljima Međimurske županije

Preventivne aktivnosti diljem Međimurske županije, posebice u romskim naseljima, usmjerene su prema ciljanim skupinama, mladima i njihovim obiteljima, kako bi ih se educiralo i osvijestilo o štetnosti konzumacije droga te potaklo na suradnju s policijom u suzbijanju proizvodnje i prodaje droga

Praćenjem stanja sigurnosti na području Policijske uprave međimurske vezano za kažnjiva ponašanja iz domene zlouporabe droga, uočeno je povećanje te vrste kažnjivih ponašanja te su shodno tome, samostalno, ali i suradnji s drugim institucijama koje se bave tom problematikom, provedene brojne preventivne aktivnosti s ciljem suzbijanja svih vrsta zlouporaba droga.

Tijekom čestih kontakata s predstavnicima Vijeća romske nacionalne manjine, ali i neposrednim  radom i zapažanjima policijskih službenika na terenu, utvrđeno je kako je zlouporaba sintetskih kanabinoida postala vrlo ozbiljan sigurnosni i javno – zdravstveni problem u romskim naseljima.

Osim represivnih policijskih aktivnosti vezano uz kriminalističko istraživanje kod imena „Gardelin“ kojim je pritvoreno više osoba zbog počinjenja kaznenih djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, paralelno i kontinuirano u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Međimurske županije, provodile su se mnogobrojne preventivne aktivnosti.

 

Niz aktivnosti diljem Međimurske županije, posebice u romskim naseljima bio je usmjeren prema ciljanim skupinama, mladima i njihovim obiteljima, kako bi ih se educiralo i osvijestilo o štetnosti konzumacije droga te potaklo na suradnju s policijom u suzbijanju proizvodnje i prodaje droga. Upravo s tim ciljem izrađen je i edukativni dvojezični letak (na romskom i hrvatskom) koji upozorava roditelje na opasnosti zlouporabe sintetskih kanabinoida (Galaxy).

Spomenute preventivne aktivnosti provedene su i proteklog tjedna (od 19. do 21. ožujka 2024.) u romskih naseljima Piškorovec i Parag, kao i u romskim naseljima u sklopu naselja Domašinec (Kvitrovec), Podturen (Lončarevo naselje), Mursko Središće (Sitnice), Goričan, Kotoriba, Hlapičina, Kuršanec, Gornji Kuršanec, Orehovica i Pribislavec.

Uz korištenje Mobilnog preventivnog centra policije policijski službenici Policijskih postaja Čakovec, Mursko Središće i Prelog obišli su sva romska naselja u Međimurskoj županiji te su im tijekom preventivnih aktivnosti podršku pružili predstavnici Vijeća romske nacionalne manjine i lokalne samouprave.

Na informativnim punktovima mještanima romskih naselja dijeljeni su letci na hrvatskom i romskom jeziku, kao i letak Policijske uprave međimurske “Nasilje u obitelji, školi  – Ovisnost – simptomi i posljedice”. Najmlađim posjetiteljima punktova podijeljeni su razni promotivni materijali s porukom – “RECI NE DROGAMA”.

Radovan Gačal

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja