Međimurje Press
Policija

Uslijed pomanjkanja kisika u obiteljskoj kući pozlilo supružnicima!

U srijedu, 23. veljače 2022. godine između 17 i 19 sati u Čakovcu, Preloškoj ulici, u obiteljskoj kući uslijed rada plinskog bojlera u kombinaciji s višesatnim radom kuhinjske nape, došlo je do pomanjka kisika, odnosno do povišene koncentracije ugljičnog monoksida.

Zbog toga je pozlilo supružnicima, 54-godišnjakinji i 59-godišnjaku, koji su zatražili liječničku pomoć u Županijskoj bolnici Čakovec, te su zadržani na promatranju.
Na mjesto događaja su izašli djelatnici Međimurje plina koji su utvrdili da u obiteljskoj kući nema ugrađenih adekvatnih dovoda zraka, zbog čega je došlo do pomanjkanja kisika.

Na području Policijske uprave međimurske zabilježeno je nekoliko događaja iz kojih je vidljivo da je najčešći uzrok trovanja ugljičnim monoksidom istovremeni rad bojlera i kuhinjske nape.

Zbog toga podsjećamo građane na poduzimanje slijedećih mjera:

  • redovito prozračujte prostorije poput kuhinja, kupaonica, kotlovnica, garaža te sve one u kojima se nalaze razne peći za grijanje,
  • ukoliko u stambenom prostoru nema adekvatnih dovoda zraka, odnosno zračnika potrebno ih je ugraditi,
  • redovito čistite ventilacijske dovode i odvode zraka na vratima kupaonica ili kotlovnica,
  • nabavite detektor ugljičnog monoksida, koji signalizira opasnu razinu koncentracije CO-a u zraku,            
  • obavezno servisirajte plinska trošila i trošila na tekuća goriva (plamenici, protočni bojleri) i to od ovlaštenih stručnih servisera jer ćete time povećati sigurnost i racionalizirati potrošnju goriva,
  • obavezno angažirajte ovlaštenog dimnjačara da vam pregleda i očistiti dimnjake i dimovodne kanale.

Marina Soldat

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja