Međimurje Press
Prenosimo

POREZNA UPRAVA: Nema posebne akcije prema gastarbajterima!

Porezna uprava (PU) referirala se u srijedu na medijske objave vezane za utvrđivanje poreznih obveza za primitke ostvarene u inozemstvu ili iz inozemstva, poručivši da u tom pogledu nije najavila niti provodi akcije, već obavlja redovne aktivnosti po zaprimljenim podacima iz međunarodne razmjene.

“​Radi istinitog i potpunog informiranja javnosti povezano uz provokativne i zbunjujuće naslove članaka, objavljenih u posljednjih nekoliko dana, iz kojih proizlazi da je Porezna uprava krenula ‘u lov’ uz masovno izdavanje rješenja ‘gastarbajterima’ te ‘pokrenula egzodus Hrvata’, obavještavamo javnost da navedene informacije nisu točne. Porezna uprava nije najavila niti provodi ‘akcije’ vezano za utvrđivanje poreznih obveza građana – hrvatskih rezidenata za primitke ostvarene u inozemstvu ili iz inozemstva, već obavlja redovne aktivnosti po zaprimljenim podacima iz međunarodne razmjene”, istaknuto je u objavi na internetskoj stranici Porezne uprave.

Iz Porezne podsjećaju da Hrvatska, kao i većina država u svijetu, primjenjuje načelo svjetskog dohotka, što znači da se prijavljuje sav dohodak rezidenata nastao u Hrvatskoj i u inozemstvu ili iz inozemstva, pri čemu se taj dohodak prijavljuje bez obzira u kojoj je državi ostvaren.

“Stoga su hrvatski rezidenti obvezni prijaviti sve primitke ostvarene u ili iz inozemstva. Navedeno ne znači da će biti utvrđena obveza plaćanja poreza u Republici Hrvatskoj, već će to ovisiti o primjeni ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja s određenom državom (UIDO)”, poručili su iz PU-a.

Napomenuli su i da su države članice Europske unije, radi primjene načela svjetskog dohotka, dogovorile međunarodnu razmjenu podataka kako bi svaka država imala određena saznanja o primicima svojih rezidenata.

“Republika Hrvatska pristupanjem Europskoj uniji, pristupila je i međunarodnoj razmjeni podataka te zaprima podatke iz drugih država članica kao i podatke iz država s kojima ima sklopljene UIDO. Podaci se razmjenjuju s vremenskim odmakom i u svim slučajevima nisu potpuni”, napisali su.

Naveli su i da je Porezna uprava pozvala hrvatske rezidente da prijave ostvarene primitke kako bi sudjelovali u postupku utvrđivanja primitaka i eventualne porezne obveze.

S ciljem olakšavanja prijave navedenih primitaka poreznom reformom uvedena je mogućnost dobrovoljne prijave koja podrazumijeva da rezidenti podatke mogu prijaviti pri čemu se oslobađaju obveze obračuna kamata i eventualnih pokretanja prekršajnih postupaka. U slučaju utvrđivanja porezne obveze na njih se primjenjuje obračun osobnih odbitaka koji je za pojedini slučaj najpovoljniji, dodali su.

U ovom trenutku oko 20 tisuća dobrovoljnih prijava

Prema podacima Porezne uprave zaprimljenim iz drugih država, navodi se u objavi, vidljivo je da se značajan dio prihoda hrvatskih rezidenata ostvaren u ili iz inozemstva odnosi na dohodak od kamata, dividendi, imovine i imovinskih prava, koji se prema načelu svjetskog dohotka u pravilu oporezuje samo u državi rezidentnosti.

Nadalje, napisali su iz Porezne uprave, obveza prijave primitaka ostvarenih u ili iz inozemstva odnosi se samo na hrvatske rezidente, a ne na sve hrvatske državljane čije je središte životnih interesa u inozemstvu i koji tamo žive i rade.

Istaknuli su da su pozvali svoje državljane koji su promijenili rezidentnost u proteklih šest godina da to prijave, ako to već nisu učinili, bez pravnih posljedica. Pritom su izvijestili da je u ovom trenutku u Poreznoj upravi zaprimljeno oko 20.000 dobrovoljnih prijava.

“Vezano uz već spomenute provokativne i zbunjujuće naslove članka, Porezna uprava nema saznanja čime su motivirane osobe koje navode netočne informacije koje u značajnoj mjeri zbunjuju i uznemiravaju građane. Ponovno skrećemo pozornost građanima da se točne i potpune informacije mogu naći na internet stranici Porezne uprave. Uz navedene informacije građani se mogu javiti u prostorije Porezne uprave”, zaključuje se u objavi.

I ministar financija Marko Primorac je danas izjavio da nema govora o “haraču” Porezne uprave na oporezivanje gastarbajtera, da je to proces u skladu s načelom oporezivanja svjetskog dohotka i razmjena informacija u tijelima članica EU-a i općenito.

“Porezna uprava neće nikome zavlačiti ruku u džep, ali postoje određeni mehanizmi koji se kontinuirano provode i to tako treba i promatrati, a naši građani mogu mirno živjeti”, rekao je Primorac, odgovarajući na pitanja novinara nakon sjednice Nacionalnog vijeća za euro.

Naime, kako je u ponedjeljak objavio Jutarnji list, Porezna uprava započela je rezidentima RH koji prihode ostvaruju u inozemstvu, a oglušili su se na poziv iz veljače da ih dobrovoljno prijave, slati službene pozive da se pokreće postupak oporezivanja primitaka iz inozemstva po službenoj dužnosti.

Prema pisanju lista, porezni rezidenti kojima su poslani pozivi ne mogu više izbjeći sankcije za neprijavljivanje prihoda, već im od dana kada im je upućen poziv počinje teći zakonska zatezna kamata, koja od 1. srpnja iznosi 5,31 posto, a slijedi im i kazna za neprijavljivanje koja može iznositi od 500 do 30.000 kuna.

Zasad su pozivi poslani građanima koji ostvaruju najveće prihode, a u rujnu, kada se svi vrate s godišnjeg odmora, slijedi masovno slanje službenih poziva, pisao je Jutarnji.

Izvor: HINA

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja