medjimurjepress@gmail.com

Čelnik županije odgovarao na pitanja novinara

Nakon današnje poduže prezentacije o gospodarskim mjerama Međimurske županije u doba koronavirusa, župan Matija Posavec odgovarao je na pitanja novinara.

Na pitanje novinara o jučerašnjem priopćenju lokalnog HDZ-a da se financije u županiji skrivaju kao zmija noge, župan Posavec je odgovorio:

“Puno smo o tome razgovarali na prethodnoj županijskoj Skupštini gdje u obrazloženju sve piše i ja ne znam da li su gospoda vijećnici iz HDZ-a to shvatili ili nisu željeli shvatiti. Sve to skupa svodim u kontekst početka predizborne kampanje. Mi se kako vidite kampanjom ne namjeravamo baviti, a što se tiče svega što smo danas rekli, sve je provjerljivo i vidljivo. Krenite centrom grada od poteza gdje je županijska uprava, preko Doma umirovljenika, svih naših srednjih škola pa i ako sjednete u kola pa se vozite kroz Međimurje, onda vidite da smo jučer otvorili školu u Vratišincu, prije nekoliko dana u Podturnu, da sutra otvaramo školu u Macincu. Pogledajte Metalsku jezgru, pogldajte TIC. Dakle, HDZ ne moram demantirati ja, već fotografije i brojke. Naravno, kad gledate financijsku politiku, 31 projekt to je jedna strateška financijska i organizacijska politika koja mora poštivati pravila Europske unije. Zar doista mislite da se na projektima koji su sufinancirani fondovima EU može bilo što manipulirati. Morate kontrolirati svaki zarez. Zar doista mislite u povijesti naših odnosa da oni imaju nešto suspektno u radu i poslovanju županije, da ne bi to dali na sva zvona. Kako nam kasne sredstva od države, a kasne, idemo na premošćivanje tog perioda. To nisu dugoročna potraživanja, već na godinu dana. Tako smo se zadužili kratkoročno i prošle godine i vratili kredit u roku 6 mjeseci. Priopćenje HDZ-a je manipulativno i sramotno. Tražili smo odobrenje Skupštine za kredit do 25 milijuna, a morate znati da nam država duguje 35 milijuna kuna. Taj novac čekamo. Osobno želim da ne zaustavim projekte, jer bi to bila najcrnija varijanta za građane Međimurja. Želim da naši građani imaju modernu fizijatriju, moderniju Dnevnu bolnicu s kemoterapijom, da se otvaraju škole, da Dom umirovljenika bude završen što prije…iskoristit ćemo svaku mogućnost da projekti idu svojim tijekom”.

Novinara su postavili i pitanje dal’ će do kraja mandata iduće godine uspjeti dovršiti 31 navedeni projekt, župan je odgovorio, apsolutno te dodao:

“Sutra otvaramo školu u Macincu, gotova nam je škola u Donjoj Dubravi, Draškovcu, Goričan je pri kraju Dom umirovljenika također. Paviljom 3 ŽB je u građevinskom dijelu završen, a kad dobijemo uporabnu dozvolu onda ide oprema, a to je segment željenog zaduženja da platimo izvođače radova. Građevinski dio Starog grada bit će gotov do jeseni, nakon toga ide opremanje. Planiramo za Dan županije iduće godine da sve u potpunosti bude gotovo. Metalska jezgra je gotova u 10-om mjesecu, Centar održivog razvoja će biti gotov također do jeseni, nova TIC-ova zgrada je gotova. Sve će to biti realizirano do kraja mog mandata. Ono što će biti primarno je i energetska obnova Paviljona 1 Županijske bolnice koju smo prebacili za 2021.godinu”. 

Na pitanje, da li će učenici OŠ Pribislavec krenuti s početkom školske godine u novu školsku zgradu, župan je rekao kako je škola gotova, i da sad slijedi nabavka opremanja u iznosu od 2 milijuna kuna. To su inače novci koje je Vlada RH obećala, odlukom Vlade RH u 7 mjesecu prošle godine, Nikada te novce nismo vidjeli. Morat ćemo sami to pokriti. I tu je poanta našeg zaduživanja, ako i uređaj za mangetsku rezonancu, dakle teret je na nama.  Ako se to ne riješi,mi ćemo biti jedina županija u Hrvatskoj koja iz svog Proračuna mora izdvojiti sredstva za nabavku uređaja. I Varaždinu i Koprivnici, da ne govorim o drugim Kliničkim centrima, to kupuje država tj. ministarstvo. Zar svatko tko živi ovdje misli da naša Županijska bolnica u Čakovcu ne zaslužuje magnet? Imaju ga puno manje bolnice koje primaju puno manji broj pacijenata. Čak 86 posto našim Međimuraca se liječi u Čakovcu. Ne idu preopterečivati sustav pa da idu u druge bolnice.

(Rajko Dobošić)

 

 

 

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*