Međimurje Press
Županija

Direktorice Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost mr.sc. Alenke Košiša Čičin Šain u Međimurskoj županiji!

U radnom posjetu Međimurskoj županiji danas su bile v.d. direktorica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost mr.sc. Alenka Košiša Čičin Šain i tajnica Fonda Andrea Bartolić.

Tom će se prigodom sastale su se sa županom Međimurske županije Matijom Posavcem, pročelnicima UO Međimurske županije, predstavnicima Međimurske energetske agencije i Javne ustanove za razvoj Međimurske županije.

Koliko je važna obnova javnih zgrada,  zdravstvenih i socijalnih ustanova pokazao je današnji susret župana sa predstavnicama Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti.

-Međimurska županija preko Fonda sudjeluje na gotovo svim natječajima. Tako je već dosada obnovljeno peko 18 ustanova, 16 škola, Učenički dom, školske radionice, ali i Dom umirovljenika. Najveći projekt obnove odnosi se na ŽB Čakovec sa 4 zgrade koja bi trebala okončati do proljeća iduće godine. Postavili smo i solarne ćelije na na zgradu Centra znanja, a u planu je i Dom zdravlja, a u planu je još nekoliko školskih ustanova. Danas smo tijekom razgovora dobili jasniju sliku oko raspisivanja natječaja Fonda za energetsku učinkovitost kuća i stambenih zgrada – naznačio je župan Matija Posavec.

Alenka Košiš Čičin Šain, istakla je kako je Međimurska županija perjanica u smislu obnove svojih objekata i energetske učinkovitosti. Ne samo u Čakovcu već i manjim sredinama Nedelišću, Strahonincu i drugim općinama. Tranzicija u zelenu energiju pokazuje veliki interes naših građana kojima osiguravamo određene potpore. Što se tiče obiteljskih kuća, javni poziv se objavljuje 28.rujna 2022. godine, a prijave će se primati od 15. studenog i bit će otvoren do kraja godine. Važno je napomenut, da neće biti po sistemu “najbrži prst”. Za taj natječaj planiramo 95 milijuna kuna, a obuhvaćaju postavljanje fotonapona, dizalica topline, solarnih panela o kupnju kotlova na palete. Za izgradnju fotonapona potrebno je izraditi projektnu dokumentaciju i dobiti suglasnost vašeg distributera električne energije na priključenje, a za sve ostalo ne treba projektna dokumentacija, osim za snagu preko 30 kw. Ono što očekujemo je da se za ove investicije ukine PDV.

Napomenimo, kako će MENEA biti glavni servis organiziranja energetske učinkovitosti i za javni i građanski sektor, dok sufinanciranje Fonda iznosi 40%

R. Dobošić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja