Međimurje Press
Županija

Veleposlanik Republike Austrije u Republici Hrvatskoj Nj.E. Josef Markus Wuketich danas u Međimurju!

U pratnji veleposlanika bila je i direktorica Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu Sonja Holocher-Ertl

Nakon sastanka sa županom Međimurske županije Matijom Posavcem i gradonačelnicom Grada Čakovca Ljerkom Cividini u Salonu Muzeja Međimurja, novinarima su dane i izjave o današnjem susretu.

-Održali smo jedan uspješan sastanak i drago mi je što sam danas imao prilike razgovarati s veleposlanikom. Prilikom njegovog preuzimanja mandata u Hrvatskoj, za prvi službeni posjet odabrao je upravo Međimursku županiju. Naše prijateljstvo traje više godina od obilježavanja Dana Međimurske županije, prije godinu dana obišao je naše institucije. Austrijsko-hrvatska trgovinska komora redovito održava susrete sa poduzetnicima, investitorima, tako da imamo puno terma za razgovor. Međimurska županija bila je ove godine partner održavanja 30 godina uspostave diplomatskih odnosa između Austrije i Hrvatske u Beču. Nakon dugo godina u Bečkom Novom Mestu postavili smo spomenik Zrinskim i Frankopanima. Imamo suradnju i Koruškom, tako smo danas razgovarali o povezivanju gradova i što bolje primjene energetske učinkovitosti. Što se tiče gospodarstva, 838 milijuna kuna u 2020.g. je bio izvoz međimurskog gospodarstva u Austriju, a uvoz u visini 500 milijuna kuna. Također razgovarali smo i o turističkoj ponudi Međimurja i mogućnostima koje nudimo našim austrijskim gostima. Otvorili smo i temu dvostrukog oporezivanja, gdje Međimurska županija daje punu podršku Sindikatu hrvatskih radnika migranata. Posebno se to odnosi na naše žene njegovateljice u Austriji. Nakon ovih tema u kojima smo postigli suglasnost, veleposlanika ćemo odvesti u posjet OŠ u Štrigovi i otići na Marđerkin breg, gdje se iz Međimurja jednim dobrim djelom vidi i Austrija, a nakon toga u Čakovcu će se održati susret austrijskih i hrvatskih poduzetnika s temom o daljnjoj gospodarskoj suradnji – izvijestio je župan Posavec.

Gradonačelnica Cividini naglasila je kako možemo zahvaliti veleposlaniku i direktorici Ureda za vanjsku trgovinu što su ponovno posjetili Čakovec. Ovakvi susreti uvijek rezultiraju dobrim dogovorima. Grad Čakovec otvoren je za suradnju s austrijskim gradovima koji omogućuju razvojne projekte održive energije, ali i kroz novu europsku omotnicu Interreg-a, gdje bi se uključili u prostor Europe van Mađarske i Slovenije koji je do sada bio korišten.

Josef Markus Wuketich rekao je da kao Gradišćanski Hrvat mora apostrofirati kako mu je Međimurje priraslo srcu, a posebno međimurski melos. Danas smo imali plodonosne razgovore vezane uz regionalizam, bratimljenje gradova, a najbolji za to su projekti suradnje. Što se tiče gospodarstva Austrija je drugi najveći investitor u Hrvatskoj, a austrijski turisti vrlo vjerni ne samo jadranskoj obali već i kontinentu.

(R.Dobošić)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja