medjimurjepress@gmail.com

Nagrada tvrtki MURAPLAST iz Kotoribe za upravljanje okolišom

Nagrade Indeksa DOP-a dodijeljene po 13. put

U organizaciji Hrvatskoga poslovnog savjeta za održivi razvoj i Hrvatske gospodarske komore održana je 13. dodjela nagrade Indeksa DOP-a za najbolja postignuća u društveno odgovornom poslovanju. Poduzeća su nagrađena u devet kategorija, a ove ih se godine natjecalo više od stotinu.

U kategoriji velikih poduzeća dobitnik nagrade je Valamar Riviera, u kategoriji srednjih Regeneracija iz Zaboka, a kod malih poduzeća dobitnik je Hendal. U kategoriji javnih tvrtki najbolja postignuća u društveno odgovornom poslovanju ima Hrvatska lutrija.

“U ovoj izazovnoj godini za čitavu ekonomiju, a posebno za turizam, važnost odgovornog poslovanja te kvaliteta odnosa s dionicima bili su presudni za uspješno upravljanje krizom. Valamar je u krizi brzo djelovao s ciljem očuvanja radnih mjesta, likvidnosti i ključnih resursa kako bismo spremno dočekali razdoblje oporavka. U tome smo uspjeli velikim dijelom radi povjerenja djelatnika, dioničara i partnera u dugoročnu održivost našeg poslovanja. Stoga smo izrazito ponosni što smo prepoznati kao najbolja velika kompanija u Hrvatskoj u području društvene odgovornosti i održivog poslovanja”, istaknula je Ivana Budin Arhanić, potpredsjednica za poslovni razvoj i korporativne poslove u Valamar Rivieri.

Ivana Budin Arhanić  Ivana Budin Arhanić / Foto:Valamar Riviera

Nagrade su dodijeljene i za pojedina područja, pa je tako Heineken Hrvatska nagrađen za društveno odgovorne politike i prakse u radnoj okolini, za upravljanja okolišem nagrada je otišla tvrtki Muraplast, a za društveno odgovorne odnose sa zajednicom tvrtki Dvokut-Ecro.

Za društveno odgovorne politike raznolikosti i zaštite ljudskih prava dobitnik nagrade je AD Plastik, a za najveći napredak u društveno odgovornom poslovanju nagrađena je tvrtka Tabacco. Nagrade se dodjeljuju poduzećima za najbolja postignuća u društveno odgovornom poslovanju u organizaciji Hrvatskoga poslovnog savjeta za održivi razvoj (HR PSOR) i glavnog partnera Hrvatske gospodarske komore.

Zamjenica direktora odjela Europske komisije za istraživanje i inovacije Signe Ratso naglasila je da je naš ekosustav na rubu dezintegracije na globalnoj razini te da je europski Zeleni plan odgovor na znanstvena upozorenja.

“Naše potrebe nadmašuju resurse planeta, stoga Zeleni plan predlaže prelazak na cirkularnu ekonomiju koja će to promijeniti. Veliku ulogu u tom procesu imat će inovacije, trebaju nam nove tehnologije, ali i novi modeli upravljanja. U toj globalnoj promjeni moramo sudjelovati svi, zato EU nastoji ubrzati tu transformaciju financijskim poticanjem”, istaknula je Ratso pohvalivši suradnju s Hrvatskom.

Marija Šćulac Domac Marija Šćulac Domac / Foto: HGK

Diktorica sektora za industriju i održivi razvoj HGK Marija Šćulac Domac poručila je kako je pred nama veliki izazov da do kraja 2030. ostvarimo zacrtane ciljeve.

“Tranzicija na zeleno gospodarstvo zahtijevat će velika ulaganja, ali ona su zapravo mala u usporedbi s posljedicama s kojima ćemo se suočiti ako ne poduzmemo ništa. Pred nama je preobrazba neviđenih razmjera koja će uspjeti samo ako bude održiva i pravedna i ako u njoj budemo svi sudjelovali”, poručila je Šćulac Domac.

Objektivna procjena društveno odgovornih praksi

“Zbog velike pažnje koju ove godine opravdano dobiva pandemija COVID-19 postoji opasnost da izgubimo iz vida veću i trajniju krizu koja nam prijeti, a to je kriza neodrživosti koja se ponajprije, ali ne isključivo, očituje u klimatskim promjenama. Potrebno je zadržati dijalog i stvarati platforme koje će raditi na novim rješenjima, stvarati poticajno okruženje za razvoj ekoinovacija i pokrenuti transformaciju prema kružnom gospodarstvu te, posljedično, prema održivosti. Konferencija o DOP-u i ove je godine okupila ključne dionike i nastavila međusektorski dijalog o mjerama za ostvarenje Europskoga zelenog plana i globalnih ciljeva održivog razvoja”, rekla je Mirjana Matešić, ravnateljica HR PSOR-a.

Mirjana Matešić Mirjana Matešić / Foto: HGK

Konferencija je otvorena okruglim stolom s temom Europski zeleni plan: Spremnost Hrvatske na ostvarenje ciljeva, na kojem su sudjelovali predstavnici izvršne vlasti i gospodarstva. Indeks DOP-a metoda je procjene društvene odgovornosti poduzeća u Hrvatskoj, koja se temelji na sustavu rangiranja koji omogućuje objektivnu procjenu društveno odgovornih praksi poduzeća i usporedbu s praksama drugih. Indeks DOP-a razvijen je u partnerstvu HR PSOR-a i HGK.

P.hr/I.G.
Izvor: https://privredni.hr/

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*